24 dolog, amit nem tudtál a 24-ről

Így készült a kultikus sorozat, középpontban a legendásan brutális Jack Bauerrel. A Disney+-on elérhető mind a 9 évad.

1. A 24 társalkotói, Joel Surnow és Robert Cochran az IHOP nevű palacsintázóban találták ki az alapötletet, vagyis hogy 24 óra alatt játszódik egy évad.

2. Eredetileg romantikus vígjátéknak képzelték el a sorozatot, amely az esküvő előtti 24 órát mutatja be.

3. Az írók valamikor az 1. évad után fontolóra vették a valós idejű formátum elhagyását. Természetesen nem tették meg, mert ahogy Virgil Williams író fogalmazott, a formátum megváltoztatása "olyan lenne, mintha megölnénk Tony Sopranót".

4. A 24 pilotjában látható CTU főhadiszállás valójában a Fox Sports irodája, és miután a sorozat zöld utat kapott egy stúdióban építették fel ugyanazt a helyszínt.

Sarah Clarke (Forrás: Disney+)

 

5. Sarah Clarke pillanatokkal a forgatás megkezdése előtt kapta meg Nina Myers szerepét, így az 1. évadban azok a ruhák vannak rajta, amelyeket a meghallgatásokon is viselt.

6. A stábtagoknak ötnaponta kellett levágatniuk a hajukat, hogy megőrizzék a karaktereik „vizuális kontinuitását.”

7. Sutherlandnek megsérült a lába, amikor kilépett a lakókocsijából a forgatáson, ezért az írók a 2. évadban beleírták a sztoriba, hogy Jacket eltalálja egy repesz, és így karakterben is sántíthatott.

8. A puma, akivel Kim Bauer a 2. évadban összefut, valóban megharapta Elisha Cuthbert színésznőt. "Majdnem letépte a hüvelykujjam. Két szúrt sebbel szállítottak kórházba, az egyik átment a kezemen" – idézte fel később az incidenst.

9. Azok a rajongók, akik tárcsázták a 4. évad egyik epizódjában a képernyőn látható telefonszámot, beszélhettek a stábtagokkal és a sztárokkal - köztük Carlos Bernarddal, Reiko Aylesworth-szel és Mary Lynn Rajskubbal.

10. Sean Astin azután kapta meg Lynn McGill szerepét az 5. évadban, hogy egy csontkovács rendelőjében összefutott Joel Surnow társalkotóval. A csontkovács bemutatta őket egymásnak, Surnow pedig azonnal felajánlotta Astinnak a szerepet.

11. A néhai John McCain szenátornak, a széria nagy rajongójának, volt egy cameója az 5. évadban, amikor egy osztott képernyős jelenetben egy iratmappát adott át Audrey Rainesnek.

12. Az (eddigi) 8 évadával a 24 lett a leghosszabb ideig futó amerikai kémsorozat, felülmúlva mind a Mission: Impossible-t, mind a brit The Avengerst.

13. Brian Grazer producer évekig próbálkozott egy 24 mozifilm elkészítésével. Eredetileg a hatodik és a hetedik évad közötti szünetre tervezték, de 2010 és 2014 közt folyamatosan napirenden volt a téma. "Nem találtuk a megfelelő helyszínt, nem találtuk a megfelelő történetet, és mindig túl drága volt" - magyarázta később Grazer a Deadline-nak.

14. A 24-ből született a 24: Live Another Day című folytatás-sorozat és a 24: Legacy című reboot, de két másik tervezett spinoff - egy Jack Bauer-előzménysorozat és egy valós idejű jogi thriller – nem valósult meg (eddig még).

15. A sorozatból azonban született egy „mobisorozat”, a 24: Conspiracy, amelynek főszereplője az Orphan Blackből ismert Dylan Bruce, valamint egy websorozat, a The Rookie, amelynek főszereplője a The Bold and the Beautifulból ismert Jeremy Ray Valdez.

Mary Lynn Rajskub (Forrás: Disney+)

 

16. A 24 az egyetlen Fox-sorozat, amelynek sikerült megnyernie a Primetime Emmy-díjat a drámai sorozat kategóriában, 2006-ban.

17. Egy rajongói összesítés szerint

Jack Bauer 145 alkalommal mondta azt a sorozatban, hogy a "francba" („damn it”),

és amikor a káromkodás címzettje egy ember volt, a legtöbbször Tony Almeida (Carlos Bernard) volt a szenvedő fél.

18. Miután Sutherland megtudta, hogy a 24 rajongói ivójátékot kerítettek a "francba” („damn it") köré, a színész egy epizódban szándékosan elengedte magát, így végül 14-szer mondta ki a szót.

19. A rajongók számításai szerint Jack a sorozat kilenc évada alatt 309 embert ölt meg, ebből 52-t csak a 6. évadban.

20. 2006-ban olyan komoly viták lángoltak fel a sorozatban látható kínzási jelenetekkel kapcsolatban, hogy Patrick Finnegan, az amerikai hadsereg dandártábornoka, az Egyesült Államok West Point-i Katonai Akadémiájának akkori dékánja, valamint három katonai és FBI-kihallgató is találkozott a 24 producereivel, hogy kifejezzék aggodalmukat a jelenetek nézőkre és kadétokra gyakorolt hatása miatt.

21. Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa 2007-ben kifogásolta a 24-et az „arab- és muszlimellenes témái” miatt, megjegyezve, hogy a sorozat első hat évadából háromban Jack Bauer arab-amerikai és muszlim-amerikai gonosztevőkkel küzdött.

22. Az Allison Taylor elnököt alakító Cherry Jones később úgy nyilatkozott, hogy "kompromisszumot" kötött azzal, hogy szerepelt a 24-ben, mert így több időt tölthetett a beteg szüleivel, mint amennyit a Broadway-szerepei lehetővé tettek volna.

Problémásnak tartom az erőszakot, de ezért a szerepért eladtam a lelkemet, hogy több időt tölthessek a szüleimmel."

23. Az évadonkénti 24 rész elkészítéséhez átlagosan 10 és fél hónapig kellett forgatni. A csúcson Sutherland markát 40 millió dollárnyi gázsi ütötte.

24. Freddie Prinze Jr., aki Cole Ortizt játszotta a 8. évadban, azt mondta, hogy "minden pillanatát utálta" a 24 forgatásának, és utána el akarta hagyni a színészi pályát. Arról panaszkodott, hogy

Kiefer volt a legkevésbé professzionális fickó a világon. És ez nem trashtalk, ezt a szemébe is mondanám. Szerintem mindenki, aki dolgozott vele, ugyanezt gondolja."

 

via: TvInsider / The Guardian / Mentalfloss / Wikipedia