5 csavaros krimisorozat, amit most streamelhetsz a SkyShowtime-on

Van pár gyanúsítottunk, ha klasszikus bűnügyi szériára vágysz.

Nemrég indult a SkyShowtime legújabb krimisorozata, a Poker Face, melyben Natasha Lyonne jár a bűn nyomában: Charlie Cale képes kiszagolni a hazugságot, ami remekül hasznosítható a pókerasztalnál, de a kiderül, hogy a gyilkossági ügek megoldásában sem hátrány. A széria épp hasít a streamingszolgáltató platformján, de ha nem bírnál várni az új epizódig (ami minden pénteken érkezik), íme öt fordulatokkal teli krimisorozat, ami szintén elérhető a SkyShowtime-on.

Columbo

Kell-e bármilyen cégér a Peter Falk által alakított nyomozónak, vagy csak elég, ha annyit mondunk: ballonkabát, szivar és üvegszem? Minden idők egyik legnépszerűbb tévés nyomozója összesen 69 esetet oldott meg (először 1971 és 1978 között futott a széria, majd 1989-ban újraindult, és egészen 2003-ig készültek új epizódok). A Columbo népszerűsége egyfelől a remekül kitalált és megformált, egyedi nyomozókarakternek köszönhető, aki miatt akkor is képesek vagyunk újranézni egy-egy epizódot, ha már betéve tudjuk a csattanóját; másfelől annak, hogy egészen más dramaturgiát használ, mint a klasszikus krimik: nem az a kérdés, hogy ki a tettes vagy, hogy miként követték el és miért a gyilkosságot, hanem az, hogy mi szúr szemet a nyomozónak, mi az, amin a gyilkos végül elcsúszik. Ez az úgynevezett fordított krimi, aminek a dramaturgiáját a Poker Face-ben is használják.

A SkyShowtime-ra folyamatosan kerülnek fel az évadok, jelen cikk megírásakor az 1., a 2. és a 8. évad érhető el (1989-ben, a 8. szezonnal indult újra a széria).

 

A Poker Face az úgynevezett Columbo-receptre épül, vagyis előbb megismerjük a leendő tettest és az áldozatot, majd megtekintjük a gyilkosságot, és csak ezután lép be a történetbe a nyomozó. Ám míg a ballonkabátos Peter Falk hivatalból kergette az őrületbe a gazdag gyilkosokat, addig a Poker Face főszereplője egy pincérnő, aki csak annyit tud a detekívmunkáról, amennyit a tévésorozatokban lát. Charlie Cale-nek viszont cserébe van egy szuperképessége, és nem az, hogy már reggel, éhgyomorra képes sört inni, hanem hogy megérzi, ha valaki hazudik. 

Még több Poker Face

Poker Face – Utánozhatatlanul vagány a női Columbo

Érdemes felülni a krimi nosztalgiavonatára Natasha Lyonne-nal és Rian Johnsonnal.

Tovább

 

Gyilkos sorok

Ha azt mondjuk, hogy J. B. Fletcher az „amerikai Miss Marple”, akkor azt is hozzá kell tenni, hogy megformálója, Angela Lansbury az eredeti, Agatha Christe-féle Jane Marple-t is eljátszotta, mégpedig A kristálytükör meghasadt 1980-as adaptációjában (bizony, ez az, amiben Elizabeth Taylor is játszik). Lansbury 1984 és 1996 közt, 264 epizódon keresztül alakította a népszerű krimiírót, Jessica Fletchert, aki egy kis halászfaluban él, és csavaros észjárásának, valamint mindenre kiterjedő figyelmének köszönhetően segít megoldani a bűnügyeket a tanácstalan hatóságoknak. A Gyilkos sorok igazi klasszikus krimi, szerethető karakterekkel, komótos tempóval, és rafinált bűnügyekkel, miken együtt lehet gondolkodni Mrs Fletcherrel.

A SkyShowtime-on jelenleg az első két évad érhető el, de várhatóan a többi is folyamatosan érkezik.

 

CSI: A helyszínelők

A nyomozós sorozat, ami a kétezres években visszahozta a műfaj népszerűségét a televízióban. A helyszínelők 2004 és 2006 közt a legnézettebb sorozat volt Amerikában, és a népszerűségéről az is sokat elárul, hogy a Jóbarátoktól vette át ezt a stafétát. A sorozat a rendőrségi munka egy olyan szegletébe enged bepillantást, amiről korábban nem sokat tudtak a nézők. Itt a főszerep nem a nyomozóké, hanem azoké, akik a nyomrögzítést és -elemzést végzik. A hitelességért egy szakértő felelt, aki korábban maga is helyszínelő volt, és bár sok minden realisztikus, az is igaz, hogy a dramaturgia kedvéért a sorozatbeli helyszínelők a nyomozás azon aspektusaiban is részt vesznek, amiben a valóságban nem. A sorozat szerethető karakterekkel dolgozik, akiknek a magánéletét is megismerhetjük, és mivel a főszerepben egy több fős csapat van, A helyszínelők bátorkodott azzal a dramaturgiai csellel élni, hogy a legtöbb háromnegyed órás epizódban két, egymástól független bűnügyet oldanak meg.

A SkyShowtime-on jelenleg a 14. és a 15. évad, valamint a 2015-ben készült tévéfilm érhető el.

még több columbo

Columbo nevét egy kellékes adta, véletlenül – a sorozat legvadabb tényei

Végre magyarul is megjelent az egyik legteljesebb összefoglaló Columbóról, melyből kiderül, mit újított Spielberg a sorozatban, mit kifogásoltak leginkább a nézők annak idején, és hogy mik az úgynevezett “Columbo-szabályok”. Muszáj volt szemléznünk.

Tovább

 

Sherlock és Watson

Arthur Conan Doyle számtalan módon reinkarnálódott az évek során, és a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. Az egyik legérdekesebb feldolgozása a hét évadot megélt Sherlock és Watson, ami több szempontból is újraértelmezi az eredeti kánont. Kapásból a helyszínt nem Anglia, hanem Amerika, és Holmes híres segédje és krónikása nem férfi, hanem nő: doktor Joan Watson. A sorozat több ponton is utal Doyle eredeti történeteire, de kevésbé kötődik hozzájuk, mint a BBC-féle Sherlock: a Sherlock és Watson saját utakat jár, és csak alapnak használja a népszerű nyomozót, amiből egy saját világot épít, saját bűnügyekkel. A széria eredeti címe, az Elementary arra utal, amikor Holmes Watsont cukkolva azt mondja: „Elementary, my dear Watson”, vagyis: „Pofonegyszerű, kedves Watsonom!”. A fordulat amúgy nem Doyle leleménye, nála nem olvasni ilyet, ezt már William Gillette adta hozzá a karakterhez, aki harminc éven alakította Holmes-t a színpadon.

A SkyShowtime-on a Sherlock és Watson összes évadja elérhető.

 

Monk – Flúgos nyomozó

A Tony Shalhoub főszereplésével készült, nyolc évadot megélt sorozat tipikus példája annak, amikor korábban azt írtuk: emlékezetes nyomozó. Adrian Monk a két lábon járó kényszerbetegség- és fóbia-gyűjtemény: például egyetemistaként azért nem nyert meg egy futóversenyt, mert a rajtnál észrevette, hogy a két cipőfűzője nem egyenlő hosszúságú, ezért újrakötötte azokat, ám így többiek már elrajtoltak, mikor ő elkezdett futni. De Monk fél a fogorvosoktól, a baktériumoktól, a tűktől, a tejtől, a haláltól, a kígyóktól, a gombáktól, a magasságtól, a zsúfoltságtól és liftektől – hogy csak a tíz legalapvetőbb fóbiáját említsük. Monkot furcsa viselkedése miatt elbocsátották a San Franciscó-i rendőrségtől, ám a nyomozásokban külső tanácsadóként részt vesz, hiszen flúgos viselkedése ellenére zseniális detektív ( Columbo esetében is láttuk, hogy a kettő nem áll olyan távol egymástól). A Monk a rafinált bűnügyek mellett egy olyan karakterrel gazdagítja a tévés nyomozók panoptikumát, aki egyszerre komikus és tragikus.

A SkyShowtome-on jelenleg az 1. és a 2. évad érhető el, de valószínűleg folyamatosan kerül fel a többi is.

 

 

A cikk a SkyShowtime támogatásával készült.