5 érdekesség, amit tuti nem is tudtál A maszkról

Ez a képregényadaptáció volt Cameron Diaz első mozifilmje. A gumiarcú Jim Carrey pedig rengeteget spórolt a stábnak azzal, hogy nem kellett folyton számítógéppel turbózni a grimaszait.

27 évvel ezelőtt, 1994. július 29-én mutatta be a New Line Cinema minden idők egyik legviccesebb Jim Carrey-vígjátékát, A maszkot, egy akkor még Hollywoodban teljesen ismeretlen szőke modellel, Cameron Diazzal a főszerepben, aki a film 351,6 milliós álombevétele után egycsapásra az Álomgyár egyik legfoglalkoztatottabb sztárja lett. A jeles évforduló apropóján összeszedtünk néhány érdekességet a filmről. Íme:

1. Az ember nem is gondolná, de bizony A maszk is egy képregényfilm volt. Ráadásul nem is akármilyen képregény alapján rendezte meg Charless Russell 1994-ben, évtizedekkel megelőzve a mostani képregényfilmes őrületet! Az alapanyag ugyanis a Dark Horse kiadó kultikus The Mask sorozata volt, ami 1987-ben indult el hódító útjára az Egyesült Államokban. Ezekben a füzetekben egyébként a főszereplő Stanley Ipkiss és maga a cselekmény is sokkal sötétebb, kegyetlenebb volt. Eredetileg a film forgatókönyve is ezt a hangulatot vette volna át, csak végül viccesebbre vették a figurát, amikor kiderült, hogy Jim Carrey alakítja a filmben az ősi maszk hatására csintalankodó, flúgos fickót.

Forrás: Dark Horse / Szukits / Kepregenydb.hu

 

2. Néhány Maszk-füzet anno magyarul is megjelent. A Szukits Könyvkiadó 1998 júliusa és 1999 májusa között összesen hat részt jelentetett meg idehaza, egy hetedik kiadványban pedig az 1-4. részt adták ki újra, gyűjteményes formában. Ezeket 1999-ben két újabb füzet követte, amelyekben a kettyós maszkos figura a Lobo nevű űrrocker-fejvadászt idegesítette halálra. Az eladási számok azonban szerényebbek voltak a vártnál, így a Szukits végül (sok más akkor futó képregénysorozatával, például az Aliennel, a Predatorral és a Tarzannal együtt) beszüntette a kiadását.

3. A gumiarcú Jim Carrey rengeteget spórolt a stábnak. Óriási öröm volt a speciális effekteseknek, hogy a korszak nagy nevettetője, Jim Carrey lett a film főszereplője, mert így az általa előadott, ruganyos mozgást nem kellett utólag digitálisan felturbózni, minden kreatív energiát a zöld arc rajzfilmszerű grimaszaira fordíthattak. A hatalmas műfogsor is csak a Maszk beszéd nélküli, néma jeleneteiben tűnt volna fel eredetileg, amikor a karakter idétlenül vigyorog. Jim Carrey viszont megtanult az ormótlan protkóval a szájában beszélni, így végül az egész film idejére a szájában maradt. A karakter kultikus, banánsárga zakójára sem kellett sokat költenie a stábnak, mivel Carrey édesanyja pont egy ilyet varrt a kisfiának a legelső stand-up comedys fellépéséhez, úgyhogy lehetett azt használni (persze a forgatáshoz készültek róla másolatok is).

Forrás: Flamex (Interstar)

 

4. Kevesen múlott, hogy nem Matthew Broderick, Steve Martin, Rick Moranis vagy Martin Short lett a főszereplő. Mitch Kellaway hadnagy pedig majdnem Richard Gere, Tim Allen, Warren Beatty, John Heard vagy Pierce Brosnan lett (Peter Riegert helyett). Végül Gary Kemp arról számolt be a memoárjában, hogy azért utasította vissza a főgonosz, Dorian szerepét, hogy játszhasson Enyedi Ildikó Bűvös vadászában – a figurát így végül a Ponyvaregény Zedjeként ismert Peter Greene formálta meg.

Forrás: Flamex (Interstar)

 

5. Ez volt Cameron Diaz első filmszerepe. A producerek nem is akarták az elején leszerződtetni, hiszen az addig modellként dolgozó Diaznak nem volt mozifilmes rutinja. Vagy egy tucatszor behívták meghallgatásra, mert eredetileg Anna Nicole Smith vagy Jennifer Connelly kapta volna meg Tina Carlyle szerepét. Végül csak egy héttel a forgatás megkezdése előtt bólintottak rá a szerepeltetésére – annak köszönhetően, hogy Charless Russell kerek perec kijelentette: ha nem játszhatja el Cameron Diaz a női főszerepet, ő sem fogja vállalni a rendezést.

A film elérhető a Netflix kínálatában.