5 retro HBO-sorozat, amit ha nem láttál, bánhatod

David Lynch bizarr Twin Peaks-utánérzése, Ron Howard börtönsorozata és Ralph Bakshi buja sci-fi rajzfilmje is méltatlanul tűnt el a süllyesztőben.

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját az HBO, az a prémium kábel- és most már streaminghálózat, amely az 1973-as Pennsylvaniai Polkafesztivál közvetítésétől jutott el a televízió második aranykorát elhozó Maffiózókig és a világsikert arató Trónok harcáig. Az elmúlt öt évtizedben a csatorna számos olyan sorozatot készített, amelyek totálisan ismeretlenek maradtak, és még az HBO Max streaming szolgáltatásán keresztül sem elérhetőek. Többségükről azonban nyugodtan kijelenthető, hogy a jövőbeli HBO-sikerek főpróbái voltak. Idézzünk most fel néhányat az HBO kevésbé ismert műsorai közül!

 

1. Philip Marlowe esetei (1983-1986)

A legendás krimiszerző, Raymond Chandler klasszikus történeteinek kemény szívű és még keményebb öklű magánnyomozóját, Philip Marlowe-t Powers Boothe keltette életre ebben a mai szemmel is igen színvonalas sorozatban. Azt pedig, hogy a nagy gazdasági világválság korának kalapos detektívjei sosem mennek ki a divatból, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Liam Neeson fogja Philip Marlowe-t alakítani egy 2023-ban érkező, új filmben.

 

2. Maximum Security (1984-1985)

Ha azt hitted, hogy az Oz volt az HBO első nagyot szóló börtöndrámája, akkor hatalmasat tévedtél. Ezt a címet a Maximum Security nyerte el, amely csak egyetlen évadot élt meg, és amelyet a híres rendező, Ron Howard és cége, a Major H Productions készített. A sorozatot egy igazi fegyházban, a Los Angeles-i Lincoln Heights börtönben forgatták, ami 1965-ben bezárt. A komor, realista történet középpontjában természetesen a kóter elítéltjei álltak, akik a börtön pszichológusnője (Jean Smart) segítségével próbáltak megbirkózni az új környezetükkel. A pilot 1984-ben került adásba, az HBO 1985-ben pedig további epizódokat is vetített, de ezeket csak a kritikusok értékelték, a nézők nem.

 

3. Dream On (1990-1996)

Forrás: HBO

 

Mielőtt a Szex és New York divatba hozta volna a szexuális töltetű sitcomokat, az HBO-n már rég sikerrel futott a Dream On. A történet főszereplője egy Martin Tupper nevű szerkesztő (Brian Benben), aki éppen válófélben van, és a szingliéletet kiélvezése közben párhuzamot von az élete, és a régi tévéműsorok videoklipjei között. Az éles humornak és a bőséges adag meztelenségnek köszönhetően az Dream On vitathatatlanul az HBO legkorábbi sikersorozata volt, amely heti 5 millió nézőt vonzott, és olyan hírességeket villantott meg vendégszerelőként, mint Sylvester Stallone és David Bowie. A kritikusok sokszor kifogásolták, hogy kevés a ruha a szereplőkön, a The Deseret News pedig „szemétre valónak” nevezte, így 1996-ban a sorozat véget ért. Érdekesség, hogy a két producer, David Crane és Marta Kauffman a Jóbarátok című sorozatukkal már sokkal nagyobb hírnévre tettek szert.

 

4. Hotel Room (1993)

Miután a Twin Peaks kultikus magasságokba emelkedett, David Lynch rendezőnek az HBO is lehetőséget biztosított egy újabb nagy gurításhoz – a végeredmény azonban igencsak vegyes fogadtatásra talált. A Hotel Room egy antológiasorozat volt, amelyből 1993-ban mindössze három epizód került adásba. A történet középpontjában a New York-i Railroad Hotel lakói álltak, akik közül az egyiket az azóta óriási karriert befutott Mariska Hargitay, a Law & Order sztárja alakított. A három különálló történetet egy pilot részének szánták, de az HBO úgy döntött, hogy nem folytatja a sorozatot.

 

5. Spicy City (1997)

Ralph Bakshi, a felnőtteknek szóló animációk (lásd: Fritz a macska, Tűz és jég, Huncut világ) mestere ebben a kifejezetten erotikusnak számító rajzfilmsorozatában egy futurisztikus, buja nagyvárosba kalauzolta a nézőt, amelyet különféle züllött figurákkal népesített be. Az antológiasorozat háziasszonya a Kriptaőr totális ellentéte volt: egy Raven nevű, Jessica Rabbit-szerű, hosszú combú, rajzolt bombázó, aki egy éjszakai klubban dolgozott, és narrátorból gyakran az izgalmas események főszereplőjévé vált. A Spicy City egyértelműen az HBO betörési kísérlete volt a korhatáros animációs filmek világába, de a próbálkozás végül hamvába holt.

 

(via Mentalfloss.com)