5 vígjátéksorozat, amelyet mindenki elfelejtett

Az Így jártam anyátokkal és a Jóbarátok mellett ezek a sitcomok sosem kaptak elég figyelmet.

A streamingszolgáltatók megjelenése óta annyi újdonságot kapunk, hogy már a bőség zavara áll fenn, de pontosan emiatt sok televíziós műsor feledésbe merült. A sitcomok többsége is erre a sorsra jutott, pedig van köztünk néhány annyira vicces, amit érdemes újranézni egy esős hétvégén. 

Az élet csajos oldala (2011-2017)

A 2010-es évek óta azt a tendenciát figyelhettük meg, hogy az új vígjátéksorozatok többségét 1-2 évad után elkaszálták. Egy amerikai szituációs komédia, Az élet csajos oldala egyértelműen az egyik ellenpélda, összesen 6 évadot élt meg. 

A Michael Patrick King által készített sitcom a CBS csatornán keresztül debütált az Amerikai Egyesült Államokban, de több európai országban, köztük hazánkban is adásba került. 

A sorozatban azt követhetjük nyomon, hogy a két főszereplő, Max (Kat Dennings) és Caroline (Beth Behrs) hogyan indítja be saját vállalkozását, egy cupcake cukrászdát. Minden epizód végén azt is láthatjuk, hogy a lányok mennyi pénzt gyűjtöttek össze.

Ha pedig a mellékszereplőket nézzük, akkor 124 epizód erejéig láthatjuk a nagyszerű Jennifer Coolidge is, akit sokan csak úgy ismernek, hogy Stifler mamája az Amerikai pitéből, de 2024 januárjában Emmy-díjat is nyert a Fehér Lótuszban nyújtott alakításáért. 

A csajos sitcom az Amazon Prime-on megtalálható. 

Papás-babás (2012-2017)

Az USA-ban a Freeform adta le a 6 évadnyi sorozatot. A történet egy baráti társaságról szól, amelynek egyik tagjának egy babát kell felnevelnie, ám a többiek is kiveszik a részüket a feladatokból, és a kislány, Emma a cukiságával könnyen levesz mindenkit a lábáról. A Papás-babást Magyarországon is több csatorna leadta.

A sorozat alkotója Dan Berendsen, aki több Disney Channel-sorozat és -film elkészítésében is közreműködött.  A sitcom főszereplői Jean-Luc Bilodeau, Derek Theler, Melissa Peterman, Chelsea Kane és Tahj Mowry.

A Papás-babás egyértelműen az a vígjátéksorozat, amelyet érdemes kipörgetni, és plusz érdekesség, hogy az 1987-es Három férfi és egy bébi című film adta hozzá az ihletet, amelyet Leonard Nimoy rendezett.

A 37 évvel ezelőtt megjelenő alkotás esetében három olyan agglegényt alakít Tom Selleck, Steve Guttenberg és Ted Danson, aki megpróbálja hozzáigazítani életét az apasághoz, mivel megérkezik az egyik férfi szerelmének gyümölcse, egy kislány.

Ezt a sorozatot bárki megtalálhatja a Disney+ kínálatában. 

Dharma és Greg, avagy kettőn áll a vásár (1997-2002)

Ki emlékszik még arra az időszakra, amikor a Gyilkos elmék FBI-ügynöke, Aaron Hotchner sitcom sztár volt? Bizony, erre is volt példa a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején. Thomas Gibson 5 évadon keresztül alakította Greg Montgomery karakterét. Jenna Elfman, a másik főszereplő Dharma Finklestein Montgomery bőrébe bújt.

A történet két házaspár életét mutatja be. Dharma, a hippicsaládban felnőtt jógaoktató és Greg, a konzervatív szülők gyermeke véletlenül találkozik, rögtön egymásba szeret, és már az első randevún összeházasodik.

Chuck Lorre és Dottie Dartland alkototta meg a népszerű szituációs komédiát, amelyet hazánkban a Comedy Central vetített. 

A sorozatot a Family Guy című animációs sorozatban jó pár évvel ezelőtt kiparodizálták. A Dharma és Greg azonban több Golden Globe-jelölést is bezsebelt, valamint Jenna Elfman 1999-ben haza is vihette a legjobb színésznőnek járó szobrocskát vígjátéksorozat-kategóriában. 

Ne bízz a 23-asban lakó p-ában! (2012-2013)

A sitcom, amelyet talán túl gyorsan elkaszáltak anélkül, hogy valódi esélyt kapott volna. A Ne bízz a 23-asban lakó p-ában! összesen 2 évadot és 26 epizódot élt meg, de sokan úgy gondolták, hogy volt még benne potenciál.

A történet szerint Chloe (Krysten Ritter), egy igazi partyarc új lakótársat kap June (Dreama Walker), személyében, aki Indiana államból költözött New Yorkba. Chloe valóban egy gyenge erkölcsű,  gátlástalan lány, aki úgy tesz szert egy kis pluszbevételre, hogy kiutálja új lakótársait, a foglalót pedig megtartja magának. Az új lakótárs túl kitartónak bizonyul, és egy különleges barátság alakul ki kettejük között.

Vicces tény, hogy Chloe közeli barátját játssza a Dawson és a haverok egykori sztárja, James Van Der Beek, aki saját magát alakítja egy kitalált sztoriban. A történet szerint kétségbeesetten próbálja újjáéleszteni hanyatló színészi karrierjét.

A sorozat leállítása azért is volt furcsa annak idején, mert főleg pozitív kritikákat kapott, és kialakult egy hűséges rajongótábora is. Bár a főszereplő Chloe viselkedése rendkívül mérgező, hiszen gátlástalanul manipulál másokat, a készítő, Nahnatchka Khan tudta, hogyan legyen valami brutálisan vicces és igazán kegyetlen.

Krysten Ritter csak évekkel később nyilatkozott az ABC döntéséről: a szériát olyan nézettség miatt törölték, ami ma már nagy sikernek számít. De ő így sem bánkódik. 

Ez olyan mint egy kultikus sorozat. Az emberek imádják. Én is imádom. Megnézem, és minden egyes mondaton nevetek, mert annyira jól írták meg

– mondta Ritter 2023-ban egy podcastműsorban. 

A különleges, mégis morbid sitcom szintén a Disney+-on található meg.

Anyák gyöngye (2013-2021)

A sorozat, amely csupán 3 éve ért véget, de sajnos nem lett akkora kultusza hazánkban, mint mondjuk az  Agymenőknek, a Jóbarátoknak vagy az Így jártam anyátokkal címűnek. Az utóbbiakból talán még az is ismer egy-egy vicces mondatot, aki nem volt rajongó. 

Az amerikai szitkom 2013-ban indult útjára a CBS csatornán. A sorozat nagy névvel indított, hiszen a főszereplő Anna Farris lett, aki már népszerű volt számos vígjátéknak köszönhetően.

 

A szériát  Chuck Lorre, Eddie Gorodetsky és Gemma Baker alkotta meg, és Farris mellett főszerepet kapott benne Allison Janney is. Az Anyák gyöngye az évek alatt többnyire pozitív kritikát kapott, és igazán dicsérték a két sztár színészi teljesítményét. 

Janney még Primetime Emmy Award-díjat is átvehetett 2014-ben és 2015-ben Bonnie Plunkett karakterének megformálásáért.

A történet szerint Christy (Anna Farris), az egyedülálló, két gyermeket nevelő anya pincérként dolgozik, és igyekszik alkoholfüggőségéből felépülni. Nagy kihívást jelent számára, amikor szabadszájú, szabadelvű és szintén állandó alkoholproblémákkal küzdő édesanyja, Bonnie feltűnik az életében.

Az Anyák gyöngye alkotói minden hangot eltaláltak ahhoz, hogy a sorozat sikeres legyen, és közben olyan témákat érintettek, mint a függőség és a felépülés, valamint a mentális egészség. Komikusan, de nem tiszteletlenül dolgozták fel ezeket a fontos témákat, és széles közönséget szólítottak meg szerte a világon. Talán mostanra sokan megfeledkeztünk róla, de érdemes kipörgetni!

Magyarországon az RTL-en és az RTL II-n is vetítik a népszerű vígjátéksorozat részeit, de a Maxon is megnézhető a 8 évad. (Farris a 7. évad végén távozott a sorozatból, és az utolsó szezonra egy másik színésznőt szerződtettek.) 

Forrás: CBR