7 rejtett kincs, amit nézhetsz az ünnepek alatt

Vicces filmek a világvégéről, egy szerelmi odüsszeia szörnyekkel, plusz egy klónozott Paul Rudd és egy miniatűr Matt Damon.

Tele a padlás a karácsonyi filmekkel, ezért nem is ilyeneket ajánlunk a streamingszolgáltatók műsorából, hanem olyan produkciókat, amelyek vagy szívmelengetőek vagy csak nagyon könnyen csúsznak le, mert nem akarnak semmi mást a szórakoztatáson kívül.

Szerelem és szörnyek (2020)

A nagy dömpingben radar alatt maradt Michael Matthews szörnyes-kutyás, csajozós kalandfilmje (és a COVID miatt nem is kerülhetett mozikba, egyből a Netflixen debütált), de érdemes pótolni, mert szórakoztató produkció szerethető karakterekkel és nagy szívvel. A sztori szerint egy aszteroida becsapódása után a Földön átvették a hatalmat a szörnyekké mutálódott állatok. A főszereplő Joel egy olyan bunkerben él, ahol mindenkinek van párja, őt leszámítva. Valójában a srácnak is volt egy szereleme, és amikor megtudja, hogy a lány még él, nyolcvanvalahány mérföldre tőle, nekivág a veszélyes utazásnak.

Ahogy kritikusunk írta,

„A Szerelem és szörnyek olyan nagyon sok újat nem mutat, nagyot nem villant, de amit a dél-afrikai rendező, Michael Matthews (Marseilles, Dél-Afrika) csinál, azt jól csinálja. Jól építi fel bumfordi hősét, amikor kell, amíg ő nincs „kész”, nála színesebb, viccesebb karakterekkel támogatja meg, egy sor próbán kergeti át, hogy férfit faraghasson belőle. Ez egy szép történetív, mivel Joel is szimpatikus srác, tudunk neki drukkolni...”

Elérhető: Netflix

 

Az élet önmagammal (2019)

Miután 2015-ben Paul Rudd A Hangya címszerepével belépett az MCU-ba, igazi A-kategóriás sztárrá vált. Két mozifilm között azonban 2019-ben volt ideje egy netflixes minisorozatra is, ami azóta kissé méltatlanul feledésbe merült.

Egy Miles Elliot nevű reklámszövegírót alakít, aki feleségével, Kate-tel egy nem túl ingergazdag életet él. A munkája nem megy jól, és hiába próbálkoznak, nem tudnak összehozni egy gyereket Kate-tel. Egy munkatársától azt a tippet kapja, hogy a Top Happy Spa nevű gyógyfürdőben tudnak változtatni az életén. Annak ellenére, hogy Miles nem tudja, hogy mi is ez a fürdő, úgy dönt, hogy kockáztat, és a családja összes megtakarított pénzét elkölti egy látogatásra. Órákkal később egy erdőben eltemetve ébred, kiássa magát, hazatérve pedig önmaga egy másik változatát találja a lakásban. Egy kisebb dulakodás után a két összezavarodott Miles visszatér a fürdőbe, és ott derül ki, hogy klónozták őt. Az, ahogy a két férfi kénytelen együtt élni, miközben a Kate-tel való viszonyuk is átértékelődik, egyszerre vicces és megható.

Elérhető: Netflix


Vademberek hajszája  (2017)

Taika Waititinál kevesebben értenek jobban a humor, a dráma és a kaland tökéletes arányú ötvözéséhez, de a Sam Neill és Julian Dennison főszereplésével készült Vademberek hajszája hatalmas szívével messze kiemelkedik még az ő életművéből is. A morgós öregúr és a nagyszájú, magát gengszterreppernek képzelő kissrác története a szó legjobb értelmében szívet melengető, legyen bármilyen pocsék a kedvünk, a megtekintése után vigyorogni fogunk, mint a tök.

A Port kritikusa szerint Waititi

képes egy régimódi – vagy örökérvényű? – történetet a lehető legjobb tempóban, mindig frissen, mindig eredeti módon tálalni, és közben minden a kezébe adott eszközből a maximumot kihozni.”

Elérhető: HBO Max - 12.29-től

Itt a vége (2013)

Az év végéhez közeledve mi mást is nézhetnék, mint egy fergeteges vígjátékot a világvégéről? Meglepő módon itt mindenki önmagát, vagyis önmaga seggfej verzióját játssza a saját nevén. Seth Rogen például Seth Rogent alakítja, aki a magától alaposan elszállt James Francóhoz megy szilveszterezni, ahol ott van minden cimborájuk, köztük a kicsit paranoiás Jay Baruchel, a nagyszájú Jonah Hill és a mindig sültparaszt Danny McBride. És aztán beüt a világvége, de szó szerint, megnyílik a föld, kitör a káosz, és ismeretlen erők kezdenek pusztítani, az egyre jobban fogyatkozó társaság pedig ott ragad Franco egyébként menő, de rosszul felszerelt villájában, és lassan, de biztosan mindenki egyre hülyébb lesz – még Emma Watson is a Harry Potter-filmekből! Az egyik legviccesebb kétségkívül Michael Cera mint kokós, hőzöngő nyomi, aki a buli elején már teljesen szét van csúszva, és mindenki utálja, annyira szánalmas, pláne, amikor rámászik Rihannára. 

Elérhető: HBO Max


Világvége (2013)

És ha egy kiváló világvégés film nem elég, akkor megnézhetjük Edgar Wright verzióját is, amely az ún. Cornetto-trilógia (Haláli hullák hajnala, Vaskabátok, Világvége) legalulértékeltebb része.

A történet 1990. június 22-én kezdődik. Newton Havenben, ahol öt tini srác kocsmatúrával
akarja megünnepelni az iskola végét. Hiába azonban a lelkesedés, a lista végén álló kocsmába – a Világ Végébe – már nem jutnak el. Húszegynéhány évvel később az "öt muskétás" visszatér, hogy egy újabb pohármaraton keretében befejezzék, amit egykor elkezdtek. Wright és Simon Pegg, illetve Nick Frost sokadik közös filmjében valakik megint meg akarják akadályozni, hogy hőseink legurítsanak pár sört, de most nem zombik, hanem androidok, akik át akarják venni az uralmat a Föld felett. Olyan kiváló színészek tűnnek még fel, mint Martin Freeman, Eddie Marsan, Paddy Considine, Rosamund Pike vagy Pierce Brosnan.

Elérhető: SkyShowtime – december 31-ig


Kicsinyítés (2017)

Hogy mi a megoldás a túlnépesedésre, a Föld erőforrásainak megfelelő hasznosítására? Hát az, ha a teljes populációt lekicsinyítjük, így mind elférünk majd, és alig fogyasztunk valamit, a rendes pénzünk pedig egy vagyont ér az aprócska világban. Ezt gondolja a teljesen átlagos, jószívű Paul Safranek (Matt Damon) is, és a dolog tényleg működne, ha mindenki ugyanígy döntene – de nem, az emberek ennél sokkal önzőbbek és ostobábbak. Paul felesége például az utolsó pillanatban lép vissza, így barátunknak egyedül kell átlépnie a pici világba, és ott mindent újrakezdenie. 

Alexander Payne (Kerülőutak, Utódok) a helykeresés, az újrakezdés specialistája, ez az ő vesszőparipája, így abszolút hitelesen tudja ábrázolni ezt a teljesen bizarr állapotot és folyamatot, Damon pedig igazán remek átlagemberként a sok Jason Bourne és egyéb szerep után – talán örült is, hogy kicsit lazíthatott.

Elérhető: SkyShowtime – december 31-ig


Kimi (2022)

Az egyszer már visszavonult Steven Soderbergh olyan tempóban gyártja a filmjeit, hogy nem nehéz lemaradni egy-egy új bemutatójáról. Ha a Kimi kimaradt volna, akkor viszont érdemes pótolni, mert egy mindenféle sallangoktól mentes, feszes és nagyon aktuális thrillerről van szó, amely az ún. „karanténfilmek” egyik legjobbjának számít.

Kimi nem a főszereplő lány neve, hanem egy olyan kommunikációs eszközé, mint a Siri vagy az Alexa. A Kimit kifejlesztő cégnek dolgozik Angela (Zoë Kravitz), akinek elsősorban a felhasználókról készült hangfelvételek elemzése a dolga. A home office-ban dolgozó lány elé egy nap egy olyan hangfelvétel kerül, amelyen az hallható, hogy egy nőt bántalmaznak. Angela utánamegy a dolognak, és nemsokára kiderül, a bántalmazó nem más, mint a főnöke, a Kimi kifejlesztője, aki hamar rájön, hogy tudnak a titkáról, emberei pedig üldözőbe veszik a lányt – akinek muszáj végre kimerészkednie a lakásából.

Elérhető: HBO Max