A Dűnétől a Mátrix 4-ig minden 2021-es Warner-blockbuster felkerül az HBO Maxra - csak nem Magyarországon

Kizárólag az Egyesült Államokban. Magyarországon is lesz már jövőre HBO Max, de a hibrid modell átvétele egyelőre nincs napirenden.

Két bombahír is befutott tegnap éjjel a Warner és az HBO háza tájáról:

  • Andy Forssell, az HBO Max Global vezetője a Web Summit konferencia egyik beszélgetése alkalmával bejelentette, hogy 2021 második félévében megkezdődik az HBO európai streaming szolgáltatásainak HBO Maxra való átállása.
  • Ann Sarnoff, a Warner Bros. vezérigazgatója pedig azt jelentette be, hogy a Dűnétől a Mátrix 4-ig minden 2021-ben mozikba kerülő Warner-film a premiertől számított egy hónapon át elérhető lesz az HBO Max kínálatában.

Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy ha és amennyiben Magyarországon is lesz már jövőre HBO Max, akkor majd mi is otthonról nézhetjük meg a mozipremier napján a Dűnét és a Mátrix 4-et – a hibrid tartalomfogyasztási lehetőség ugyanis egyelőre csak az amerikai HBO Max-előfizetők számára hozzáférhető, és ez nagy valószínűséggel még hosszú hónapokig így is marad. Az amerikai előfizetők viszont jövőre az alábbi 17 filmet nézhetik meg a filmszínházak helyett a streaming szolgáltatón keresztül:

  1. The Suicide Squad,
  2. Mátrix 4,
  3. Dűne,
  4. Godzilla vs. Kong,
  5. Space Jam 2,
  6. Little Things,
  7. Judas and the Black Messiah,
  8. Tom & Jerry,
  9. Mortal Kombat,
  10. Those Who Wish Me Dead,
  11. Démonok között 3 - Az ördög kényszerített,
  12. In The Heights,
  13. Reminiscence,
  14. Malignant,
  15. The Many Saints of Newark,
  16. King Richard,
  17. Cry Macho.

Emellett idén karácsonykor már a Wonder Woman 1984 is fenn lesz az HBO Max kínálatában – de csak Amerikában, hiszen ez a szolgáltatás most még csak ott elérhető. Idehaza a fentebb felsorolt Warner-filmeket az InterCom fogja bemutatni a mozikban (már amennyiben azok nyitva lesznek a korlátozások miatt), az HBO Max elindulásakor pedig egy sokkal szélesebb filmes választék várja majd az előfizetőket, mint ami most az HBO GO-n elérhető.

Oscar Isaac mint Leto Atreides a Dűne című sci-fiben (forrás: InterCom)

 

Ann Sarnoff, a Warner Bros. vezérigazgatója a hibrid rendszer bevezetését a hagyományos filmforgalmazási struktúra koronavírus-járvány miatti megrogyásával, valamint a megváltozott tartalomfogyasztási szokásokkal magyarázta közleményében:

Soha nem látott időket élünk, amelyek kreatív megoldásokat igényelnek, ideértve a Warner Bros. Pictures Group új kezdeményezését is. Senki sem akarja jobban a nagy vásznon látni ezeket a filmeket, mint mi. Tudjuk, hogy az új premierek a filmszínházak éltető elemei, de ezt egyensúlyba kell hoznunk azzal a ténnyel, hogy az Egyesült Államok legtöbb mozija valószínűleg 2021-ben csökkentett kapacitással fog működni. Ezzel az egyedülálló egyéves tervvel támogathatjuk partnereinket a világszínvonalú filmek műsoron tartásában, ugyanakkor lehetőséget adunk azoknak a mozibajáróknak is, akik most esetleg nem tudnak moziba menni, vagy még nem állnak készen arra, hogy visszatérjenek a moziban való filmnézéshez, hogy láthassák a hihetetlen 2021-es produkcióinkat.

Hasonlóan hurráoptimista nyilatkozatot adott ki Jason Kilar, a WarnerMedia vezérigazgatója és Toby Emmerich, a Warner Bros. Pictures Group elnöke is. Nem mindenki örül azonban ennyire a Warner nagy bejelentésének: a világ legnagyobb moziláncának számító AMC vezérigazgatója, Adam Aron például éles hangon bírálta a stúdió döntését (a mozilánc ugyanis azzal, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt takaréklángon égett, ki híján csődbe ment, az HBO Maxra felkerülő blockbusterek miatt pedig további bevételkiesésre várható náluk 2021-ben).

Ezek a koronavírus sújtotta idők mindannyiunk számára ismeretlen vizek, ezért is egyezett bele az AMC abba, hogy a szokásos gyakorlattal ellentétben a Wonder Woman 1984-et egyedüli kivételként az HBO Maxra is kitehesse a Warner Brothers karácsonykor, amikor a pandémia tetőzése várható. Csakhogy a Warner most azt reméli, hogy ezt megteheti majd az összes 2021-es mozifilmjénél is, holott a karnyújtásnyira lévő oltásokkal a moziüzletág várhatóan helyreállhat. Nyilvánvaló, hogy a Warner Media fel akarja áldozni a filmstúdió, a gyártó partnerek és a filmkészítők bevételének jelentős részét az HBO Max elindulásának támogatása érdekében. Ami az AMC-t illeti, mindent megteszünk azért, hogy a Warner ezt ne a mi kontónkra csinálja meg. Keményen fogunk küzdeni olyan gazdasági feltételekért, amelyekkel megóvhatjuk az üzletünket. Már megkezdtük azonnali és sürgető párbeszédet a Warner vezetésével ezügyben. Mire ez a kérdés rendeződik, biztosak vagyunk benne, hogy a koronavírus elleni védőoltások már elérhetőek lesznek. Abban bízunk tehát, hogy a mozinézők hamarosan ismét boldogan és gond nélkül eljuthatnak a filmszínházainkba, ahol biztonságosan nézhetik meg a világ legjobb filmjeit, hatalmas székekben, fantasztikus hangzással, széles vásznon.

(via NME.com & The Hollywood Reporter & Collider)