A kiskésit, mekkora királyság lett a Tőrbe ejtve 2!

Daniel Craig szokás szerint lubickol Benoit Blanc szerepében – de ezúttal nemcsak Agatha Christie krimijei, hanem a régi Bond-filmek titkos szigeteken konspiráló főgonoszai előtt is tiszteleg.

Rian Johnson rendező alaposan elásta magát a filmrajongók szemében, amikor 2017-ben leforgatta az egyik legrosszabbnak kikiáltott Star Wars-filmet, Az utolsó Jediket. De két évvel később már a mennyekig magasztalták őt a Tőrbe ejtve miatt – a zajos sikerű krimiben ugyanis igencsak sikeresen tudta ötvözni a csavaros Agatha Christie-krimik és a nagyzolósan elegáns James Bond-filmek stílusát. Nem csoda, hogy a folytatás vetítési jogáért egymást taposták a stúdiók és a streaming szolgáltatók. A licitet végül a Netflix nyerte meg, így a Tőrbe ejtve – Az üveghagyma ezen a platformon debütált december 23-án, afféle előkarácsonyi ajándékként.

Na de jó film lett a Tőrbe ejtve 2? Jó! Bővebben? Eszelősen jó!

 

Forrás: Netflix

 

Daniel Craig szokás szerint lubickol a pengeagyú nyomozó, Benoit Blanc szerepében, aki első blikkre talán egy túlságosan is elegáns és udvariaskodó, teszetosza pót-Poirot, de ez persze csak a látszat! Blanc ugyanis a formaságoknak tűnő cseverészések alatt folyamatosan egy kutatódroid szenzoraival gyűjti be a fontos információkat, hogy aztán a komputeragyával minden nyomot egységbe rendezzen, majd egy teátrális jelenetben a gyanúsítottak elképedt társaságára zúdítsa a bizonyítékok láncolatát, megnevezve a gyilkost! Ez most persze úgy hangzik, mintha Rian Johnson egy random Columbo- vagy Sherlock Holmes-esetet forgatott volna le...

A Tőrbe ejtve-történetek azonban ízig-vérig okos látványfilmek, abból a fajta meghökkentő és mulatságos krimi-vígjáték műfajból, amire Guy Ritchie az egész életművét fel tudta építeni.

 

 

A Tőrbe ejtve – Az üveghagyma azon túl, hogy egy elejétől végéig izgalmas és fordulatos whodunit krimi, maga a stílus és az elegancia! Az alapszituáció már-már a szokásos klisé az Agatha Christie-krimikből. Egy különc milliárdos (Edward Norton) meghívja a privát szigetére egy hétvégére a régi barátait, akik egyúttal az üzlettársai is. Van közöttük politikus, tudós, szupermodell, influencer és celebistápoló személyi titkár is (őket csupa olyan sztár alakítja, mint Dave Bautista, Kate Hudson, Jessica Henwick, Leslie Odom Jr. és a WandaVízióban brillírozó Kathryn Hahn, de inkább nem árulom el, hogy ki kicsodát), és hogy hogy nem, mindegyiküknek lenne alapos indoka arra, hogy eltegyen valakit láb alól a díszes társaságból.

A gyilkosság természetesen meg is történik, és a sziget összes vendége egyszerre válik potenciális gyanúsítottá... Szerencsére hogy, hogy nem, odakeveredett a paradicsomi helyszínre Benoit Blanc is, aki két koktélszürcsölés közben igyekszik felgöngyölíteni a rejtélyes bűnügyet. No de tényleg a véletlenek összjátéka folytán bukkant fel a legendás detektív a tett színhelyén? Vagy valaki szántszándékkal hívta őt meg a régi barátok új találkájára, biztosítékul, hogy fülelje le a gyilkost, még mielőtt gyilkol? A kérdésre csattanóst ad a film második fele, ami rögtön más fénytörést ad a korábbi jelenetekben lezajlott dolgoknak – Rian Johnson valami egészen elképesztően feszült hangulatot tud varázsolni pusztán azzal, hogy újra elmesél egy korábban már lezajlott történést, csak ezúttal másvalaki nézőpontjából megmutatva. Az addig orránál fogva vezetett néző pedig csak kapkodja a fejét, hogy hoppá, hát akkor mégsem az a gyilkos, akire én eddig gondoltam!

A mesterien ide-oda csavart krimiszál és a briliáns színészgárda mellett az egyszerre felszabadítóan nyílt és fullasztóan zárt helyszín, a luxussziget is akkora telitalálat, hogy az (üveg)fal adja a másikat!

 

 

És ha már üveg: a címbéli üveghagyma (eredetiben: Glass Onion) több szempontból is fontos szerephez jut a történetben. Az egyik már az előzetesekben is egészen nyilvánvaló – ez a különc milliomos luxusszigetének központja, egy üveghagyma alakú dolgozószoba, ahonnan mindent belát. Mintha csak valaki egybe gyúrta volna Ian Fleming jamaicai nyaralóját, a GoldenEye-et a Bond-ellenfeleket tömörítő SPECTRE terrorbrigád vulkánszigetével, az aranypisztolyos Scaramanga titkos tengeri búvóhelyével, Blofeld alpesi szupererődjével és Gustav Graves jégpalotájával.

Egész egyszerűen zseniális, ahogy a XXI. századi, modern Bond a régi Bond-filmeket idéző, tipikus gonosztevő-főhadiszálláson egyetlen korty vodka-martini és pisztolylövés nélkül juttatja érvényre a törvényt.

És még csak ágyba sem kell vinnie hozzá a biodíszlet szerepre kárhoztatott női főhőst. A Tőrbe ejtve 2-t mindenkinek látnia kell, már csak azért is, hogy ne csak egy harmadik, de még sok-sok további rész is készülhessen a Netflixre!

Forrás: Netflix

 

Értékelés: 9/10

Kiknek ajánljuk? Mindenkinek, aki imádta az első Tőrbe ejtve-filmet és rajong a whodunit krimikért, de legfőképpen azoknak, akik szerint Kenneth Branagh nem igazán érti, mitől lesz jó egy Agatha Christie-adaptáció, pedig az efféle nyomozós agytornákban ott van a kraft.