A legjobb szélhámosok a moziban

Nagyot megy A Tinder-csaló című dokumentumfilm a Netflixen. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk jó pár fiktív svindlert, akiknek a kalandjait szintén streamelhetjük, ha megundorodtunk a nőket átverő Shimon Hayuttól.

Svindlerek (1990)

Csábítás, árulás, gyilkosság. Roy (John Cusack) és Myra (Annette Bening) ügyeskedésből, szélhámosságból, illegális ügyletekből próbál megélni. Ekkor bukkan fel Roy anyja (Anjelica Huston), aki régi motoros a szakmában, és furcsa rivalizálás alakul ki a két nő között. A pénz és a szerelem végzetes játékából csak egyvalaki kerülhet ki élve... Vajon ki nevet a végén? Stephen Frears négy Oscarra jelölt rendezésének forgatókönyvét Jim Thompson regényéből a neves „hardboild noir”-szerző, Donald E. Westlake írta.

A film elérhető a Horizon GO kínálatában.


Élősködők (2019)

Az előbb említett négy Oscar-díjat a dél-korei Bong Joon-ho alkotása viszont meg is nyerte – sőt, a cannes-i Arany Pálmát is. A rendezőfenomén (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) az Élősködőkkel tízévnyi nemzetközi kitérő után tért vissza hazájába, hogy ismét kompromisszummentesen dolgozhasson. Ennek eredménye ez a tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható éjsötét fekete komédia, melynek antihőse Ki-taek, akinek családja igazi semmirekellőkből áll. Ők mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. De természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.

A film elérhető a Netflix kínálatában.


A Riviéra vadorzói (1988)

Lawrence Jamieson (Michael Caine) elegáns, kifinomult úriember, aki könnyedén elhiteti a turistákkal, hogy egy száműzött uralkodót tisztelhetnek a személyében. Egy szép nap a vonaton ülve megismerkedik egy kisstílű szélhámossal, Freddy Bensonnal (Steve Martin), aki szegény öreg nagyanyja javára gyűjt könyöradományokat. A baj csak az, hogy mindketten azonos helyen, a Riviéra exkluzív felségterületén szeretnének mindenkit megkopasztani. Ezt a gondot csak egyféleképp lehet megoldani: ha szövetkeznek egymással, és ki-ki a maga módján, de mégis közös erővel fosztják ki a hiszékenyeket.

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.


Fontos vagy nekem (2020)

Marla Grayson (Rosamund Pike) a bíróság által idős emberek mellé kijelölt törvényes gondnok, aki azonban csúnyán visszaél az államapparátus hiányosságaival, és tisztességtelen, kizárólag a haszonszerzésre irányuló módszereivel összes szerencsétlen gyámoltját kiforgatja a teljes vagyonából. Ám legújabb áldozatával meggyűlik a baja, hiszen a védtelennek tűnő öregasszonyról (Dianne Wiest) kiderül, hogy olyan összeköttetésekkel rendelkezik, akikkel (Peter Dinklage) még Marlának is meggyűlhet a baja.

A film elérhető a Netflix kínálatában. A Fontos vagy nekemről szóló kritikánk itt olvasható.


Kapj el, ha tudsz! (2002)

Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) dolgozott orvosként, ügyvédként és egy nagy légitársaság másodpilótájaként – s mindezt a huszonegyedik születésnapja előtt. A szélhámosság nagymestere emellett briliáns csekkhamisító is volt, szakértelme több millió dollárt hozott neki a konyhára. Carl Hanratty FBI-ügynök (Tom Hanks) legfontosabb küldetésének tartotta, hogy elkapja Franket, és a törvény színe elé vigye, de a csaló mindig egy lépéssel előtte járt, és a hajsza folytatására kényszerítette.

A film elérhető a Netflix, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.


A tehetséges Mr. Ripley (1999)

Luxusjacht csillogó fedélzetén suhanni a türkiz tengeren, fehéren fodrozódó habok közt, idilli mediterrán tájak mentén, oldaladon az elragadóan gyönyörű kedvessel: ez az az élet, ami Dickie Greenleafnek (Jude Law) megadatott, és amiért Tom Ripley (Matt Damon) ölni tudna... Amikor Dickie gazdag hajógyáros apja megbízza Ripley-t, hogy hozza haza Amerikába elkóborolt playboy fiát Itáliából, Dickie és barátnője, Marge (Gwyneth Paltrow) nem is sejtik, hogy a simulékony modorú újdonsült cimbora meddig képes elmenni, hogy átvegye az életstílusukat. Patricia Highsmith regénye alapján.

A film elérhető a Netflix és a Horizon GO kínálatában.


A hal neve: Wanda (1988)

Egy alkalmi tolvajbanda nagyszabású akciója sikernek bizonyul: meglépnek a milliókat érő gyémántokkal. Sajnos a banda egyik tagját, a keménykötésű George-ot (Tom Georgeson) azonban elkapja a rendőrség. Ami még ennél is nagyobb baj, hogy egyedül George tudja, hol van a zsákmány, a menekülés során ugyanis az ő feladata volt elrejteni azt. A banda többi tagja, a bombázó Wanda (Jamie Lee Curtis), a dadogós, állatvédő Ken (Michael Palin) és Otto, egy ex-CIA-s bérgyilkos (Kevin Kline) újabb tervet eszelnek ki, hogy megkaparintsák a zsákmányt. Tudják, hogy a rejtekhelyről egyedül George ügyvédjén (John Cleese) keresztül juthatnak információhoz, így Wanda megpróbálja elcsábítani az igazi angol úriembert, akiről kiderül, hogy fantasztikus trükköket tud az ágyban!

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.


Amerikai botrány (2013)

Irving (Christian Bale) igazi zseni. De sajnos a hazugság mestere, az átverés bajnoka, a történelem egyik legsikeresebb szélhámosa. Annyira, hogy olyasmi sikerült neki, ami sok, nála komolyabbnak és fontosabbnak tűnő embernek sem: beírta magát az Egyesült Államok történetébe. Ő, valamint bűn- és élettársa (Amy Adams) egy ideje kénytelen egy FBI-ügynöknek (Bradley Cooper) is dolgozni, aki ráveszi őket, hogy küzdjék be magukat a maffia felső köreibe. Ebben az izgalmas, sok új lehetőséget kínáló és nagyon veszélyes világban politikusok, bűnözők és beépített ügynökök találkoznak. És persze nők. Ha bármelyikük hibázik, minden összeomlik, és a romok az összes résztvevőt maguk alá temetik.

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.


Papírhold (1973)

Amikor Addie Loggins (Tatum O'Neal) anyja halála után végleg árva marad, úgy tűnik, nincs más hátra számára, mint árvaházba költözni. A temetés napján azonban feltűnik a kisvárosban Moses Pray, az utazó bibliaárus (Ryan O'Neal). A férfi azt ígéri a gyászoló szomszédoknak, hogy mivel úgyis abba az irányba megy tovább, elviszi a kis Addie-t idős nagynénjéhez, aki majd gondoskodik róla. A helybeliek abszolút megbíznak Mosesban, hiszen nemcsak, hogy Bibliákat árusít, de teljesen ártatlan és rendes embernek tűnik. Ám hamarosan kiderül, hogy egyáltalán nem ez a helyzet. Peter Bogdanovich rendezésében apa és lány játsszák a főszerepeket – Tatum O'Neal 1974-ben pedig tízévesen a legfiatalabb Oscar-nyertes lett az alakításával.

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.


Jackie Brown (1997)

Jackie Brown stewardessi fizetését azzal próbálja kiegészíteni, hogy pénzt csempész be az Egyesült Államokba a fegyverkereskedő Ordellnek (Samuel L. Jackson), míg egy nap egy FBI-ügynök (Michael Caine) és egy zsaru rajta nem ütnek a reptéren. Börtönbüntetéssel fenyegetik, ha nem segít nekik elkapni Ordellt. Az együttérző óvadékügynök, Max Cherry (Robert Forster) segítségével Jackie vakmerő tervet eszel ki, amivel kijátszhatja egymás ellen az őt fenyegető erőket. A dolgot komplikálja Ordell két barátja, Louis Gara (Robert De Niro) és Melanie Ralston (Bridget Fonda), akiknek megvan a saját hátsó szándékuk... Quentin Tarantino Elmore Leonard regénye alapján készült műve a film noir és a blaxploitation műfajok előtti tiszteletadás, címszerepben a hetvenes évek fekete szexbálványával, Pam Grierrel.

A film elérhető az Apple iTunes kínálatában.