A Netflix újabb kísérlete, hogy kizárja a bliccelőket

A Netflix három országban teszteli, hogy némi engedmények árán kizárják azokat, akik jelszómegosztás révén használják a szolgáltatást, és nem a felhasználói profil tulajdonosával élnek közös háztartásban.

Sokáig ki lehetett cselezni a Netflixet, és a jelszó megosztásával egy előfizetéssel többen, a háztartáson kívül is élvezhették a szolgáltatást. Nyilván ezt mi magyarok is kihasználtuk, valahogy úgy, mint a tévéhez bütykölt HBO dekódert a 90-es években. Ennek azonban vége, bár tulajdonképpen nem vaskézzel szankcionál a streaming szolgáltató, hanem kedvesen szedik be a pénzt a bliccelőktől.

Tavaly már végrehajtottak egy tesztet, hogy a felhasználók hitelesítsék a fiókjuk adatait, ezáltal kiderüljön, hogy más háztartásban élők is használják-e az accountot, és most ismét kipróbálnak egy módszert a jelszómegosztás megakadályozására. Most, egy hamarosan három országban - Chile, Costa Rica és Peru - induló teszt keretében a Netflix lehetővé teszi, hogy azok a tagok, akik megosztják a fiókjukat a háztartásukon kívüli személyekkel, ezt "egyszerűen és biztonságosan tehessék meg, miközben egy kicsit többet is fizetnek" – mondta Chengyi Long, a Netflix termékinnovációs igazgatója. Ez az új lehetőség a következő hetekben indul a három országban, és ha működik, máshol is alkalmazhatják.

Forrás: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

 

"Mindig is megkönnyítettük az egy háztartásban élők számára, hogy megosszák Netflix-fiókjukat, olyan funkciókkal, mint a külön profilok és az egyidejű, több streamelés, Standard és Prémium csomagjainkban" – írta Long a tesztről szóló blogbejegyzésben. "Bár ezek rendkívül népszerűek voltak, némi zavart is okoztak azzal kapcsolatban, hogy mikor és hogyan lehet megosztani a Netflixet. Ennek eredményeképpen a fiókokat háztartások között is megosztották – ez pedig kihat arra, hogy nagyszerű sorozatokat és filmeket finanszírozzunk előfizetőink számára.

A "plusz egy tag hozzáadása" funkcióval a Netflix Standard és Premium csomaggal rendelkező tagok akár két olyan személy számára is hozzáadhatnak kiegészítő fiókokat, akikkel nem élnek együtt. Mindegyiküknek saját profillal, személyre szabott ajánlásokkal, bejelentkezéssel és jelszóval – kevesebbért, mint egy külön Netflix-csomag ára. Ám, ahogy a streamingszolgáltató más tesztjei esetében, itt sem garantálható, hogy a más háztartáshoz tartozó tagok fizetésének lehetősége végül állandó része lesz a szolgáltatásnak. "Azon dolgozunk, hogy megértessük e két funkció hasznosságát a tagokkal ebben a három országban, mielőtt a világ más részein változtatnánk."

A Netflix továbbá azt is kipróbálja, hogy három tesztországban a tagok engedélyezhetik, hogy a fiókjukat használó személyek átvihessék a profiladatokat akár egy új fiókba, akár egy Extra Member alfiókba – megőrizve a nézési előzményeket, a saját lista és a személyre szabott ajánlások adatait.

A három tesztpiacon a Netflix a következő hetekben értesíti a fiókjukat a háztartásukon kívül megosztó tagokat az új lehetőségekről. A tagokat csak akkor kérhetik fel fiókjuk ellenőrzésére, ha a háztartáson kívüli eszközzel jelentkeznek be a fiókba – a Netflix ekkor megkérheti a felhasználót, hogy az eszközről egy ellenőrző kód elküldésével igazolja a bejelentkezést.

A Netflix a 2021-es évet 221,8 millió fizető előfizetővel zárta világszerte. Ebből 75,2 millió (az összes előfizető 34%-a) az Egyesült Államokban és Kanadában volt.

(Forrás: Variety)