Akarsz egy jót nevetni? Ez most a 10 legjobb vígjáték a Netflixen

Könnyű nőcske, Gyalog galopp, Buli az élet, Scott Pilgrim a világ ellen – megmutatjuk a jó irányt a népszerű streaming platform végtelen vígjátékóceánján!

Home office, kijárási korlátozás, önkéntes vagy kötelező karantén – lassan egy éve másról sem szól az életünk a világméretű koronavírus-járvány miatt, csak csupa ilyesmiről. Nem csoda, ha végre szeretnénk nevetni egy jót, és megnézni valami könnyed, bugyuta (vagy pont hogy elgondolkodtató, a rohanó világunknak görbe tükröt mutató) vígjátékot, ahol a csetlő-botló főszereplőnek szinte mindig sokkal rosszabb a helyzete, mint a miénk. A Netflix kínálatát böngészve azonban inkább ijesztő, mintsem megnyugtató az a ménkű hosszú lista, ami a világ egyik legnépszerűbb streaming platformján elérhető filmeket lajstromozza. Épp ezért lehet hasznos egy olyan iránytű a filmek tengerében, mint amilyet most a Collider állított össze, a Netflixen február elején elérhető vígjátékok alapján. Igaz, az ott felsorolt filmek egy részét a streaming szolgáltató egyáltalán nem kínálja fel a magyar nézőknek (például nem lehet sajnos megnézni Chevy Chase régi klasszikusát, a Karácsonyi vakációt...), de reméljük, így is talál majd valami kedvére valót minden Port.hu-olvasó. Íme a mi TOP10-es ajánlatunk:

 

1. Superbad - avagy miért ciki a szex? (2007)

Forrás: InterCom

 

A legtöbb középiskolás srác gondolata a szex körül forog. Így van ezzel Evan (Michael Cera) és Seth (Jonah Hill) is, akik az elmúlt négy esztendőt egymás társaságában és - gondolatban - szebbnél szebb, szexis csajokkal töltötték. Az ábrándozásnak azonban a suli befejezésével hamarosan vége szakad. Ráadásul kénytelenek szembenézni a szomorú ténnyel, szűzen fejezik be az évet. A váratlan bulimeghívás talán az utolsó lehetőség a két lúzer számára, hogy elveszítse azt, amije van. Evan és Seth mindent el is követ annak érdekében, hogy ez így legyen.

 

2. Buli az élet (1998)

Forrás: InterCom

 

Jennifer Love Hewitt, Seth Green és Melissa Joan Hart vígjátékában is a bulizós fiatalok állnak a középpontban. Az érettségi bankett éjjelén sok minden kiderül négy év együttlét után. A buli felszínre hoz jó és rossz emlékeket egyaránt. Van, aki utolsó esélyét ragadja meg, hogy szerelmet valljon és van, aki négy év megaláztatásért akar revansot venni. A házigazda persze a legkevésbé sem engedheti el magát, hiszen bármelyik pillanatban kitörhet a botrány. Életre szóló buli ez, ahol reggelre egy kicsit mindenki más lesz.

 

3. Könnyű nőcske (2010)

Forrás: InterCom

 

Olive (Emma Stone) egy hétköznapi lány, aki nem nagyon tűnik ki a többiek közül, és a fiúkkal is hadilábon áll. Egészen addig, míg egy véletlen hazugság és egy gyorsan terjedő pletyka a népszerűségi lista legfelső fokára emeli. Szexuális szolgáltatásokat (persze csak átverésből) nyújt mindazoknak a sulitársainak, akiknek nem jutott barátnő, és ezt cikinek érzik. Olive szíve megesik rajtuk, de egy idő után már nem csak ez áll a hazugságok hátterében.

 

4. Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története (2020)

Forrás: Netflix

 

Rachel McAdams és Will Ferrell kacagtató vígjátéka két különc, kisvárosi izlandi énekesről, Sigrit Ericksdottirról és Lars Erickssongról szól, akik az Eurovíziós Dalfesztivál segítségével akarnak nemzetközi popsztárrá válni. Óriási tétek, hatalmas költségvetésű tévés show-k, alattomos riválisok és mókás színpadi bakik közepette kell összetartaniuk, miközben önmagukat is kicsit jobban megismerik.

 

5. Pancser Police (2010)

Forrás: InterCom

 

Allen (Will Ferrell), a gyilkosságiak könyvelője rajong az asztaláért. Társát, Terryt (Mark Wahlberg) már más fából faragták, de amióta nyilvánosan megszégyenült, Allen mellé osztották be. Ők ketten csak messziről bámulják az ügyosztály menő kopóit: Dansont (Dwayne Johnson) és Manzettit (Samuel L. Jackson), míg végül egyszer úgy hozza a sors, hogy kénytelenek a helyükre lépni. Eljön a nagy lehetőség, hogy megmutassák, ők is kiváló rendőrök.

 

6. A nevem Dolemite (2019)

Forrás: Netflix

 

A '70-es évek Los Angelesében a nehézségekkel küzdő humorista, Rudy Ray Moore (Eddie Murphy), szókimondó alteregójával, Dolemite-tal fut be, de az igazi álma a mozi. Az igaz történeten alapuló, a hollywoodi filmgyártás kulisszái mögé is bepillantást engedő, gyilkos humorú vígjátékban olyan ismert sztárok asszisztálnak Eddie Murphy önfeledt komédiázásához, mint Wesley Snipes, Chris Rock és Snoop Dogg.

 

7. Scott Pilgrim a világ ellen (2010)

Forrás: UIP-Duna Film

 

Scott Pilgrimre, a 22 éves, jóképű basszusgitárosra (Michael Cera) ragadnak a csajok. Nehezen tudja lekoptatni őket, ám minden megváltozik, amikor Ramona (Mary Elizabeth Winstead) begörkorcsolyázik az életébe. Scott hamarosan rájön, hogy a lány szerelmi életét a volt pasijai irányítják, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy szó szerint kicsinálják az új udvarlót. A gonosz fickók között van hírhedt deszkás, vega rocksztár, sőt, félelmetes egypetéjű ikrek is. Ahhoz, hogy az igaz szerelmet elnyerje, Scottnak le kell győznie őket.

 

8. Gyalog galopp (1975)

Forrás: Warner Home Video

 

A Monty Python-társulat kultikus vígjátékában Arthur, a britek királya (Graham Chapman) azt a feladatot kapja Istentől, hogy kutassa fel a Szent Grált. Egy ilyen horderejű küldetés kooperatív munkát igényel, ezért maga köré gyűjti Albion (fél)tökös lovagjait, Sir Bedevere-t, a tudóst (Terry Jones), a szűzies Sir Galahadot (Michael Palin), a bátor Sir Lancelotot (John Cleese) és Sir Robint (Eric Idle), aki nem olyan bátor, mint Sir Lancelot. A Kerekasztal lovagjai felkerekednek hát, hogy megannyi kalandot átvészelve begyűjtsék a menő poharat.

 

9. Buster Scruggs balladája (2018)

Forrás: Netflix

 

A díjhalmozó, veterán hollywoodi testvérpár, Ethan Coen és Joel Coen által írt és rendezett, vadnyugati történetekből álló alkotás a törvényen kívüliek és a telepesek kalandjait követi nyomon – természetesen a Coen fivérekre jellemző fanyar humorral, olyan sztárokat felvonultatva, mint James Franco, Liam Neeson és Brendan Gleeson.

 

10. A fiúknak, akiket valaha szerettem (2018)

Forrás: Netflix

 

Amikor a titkos szerelmes leveleit valahogy mind az öt szerelme megkapja, Lara Jean (Lana Condor) addig viszonylag nyugodt középiskolás élete pillanatok alatt a feje tetejére áll. Elszabadul a totális őrület – a nevetni vágyó nézők legnagyobb örömére.