Apatigris - Így neveld a sárkányaidat!

Kicsit túloztunk, Scherer Péter sorozatbeli három lánya közül csak eggyel vannak gondok, de vele mindig, a pasik viszont egytől egyig igazi balfaszok! Megjött az Apatigris harmadik évada az RTL+-ra.

Annak idején nem sok pénzt tettem volna rá, hogy az Apatigris még egy évadot él meg, nemhogy egy harmadikat. Az RTL Magyarország első, száz százalékban saját fejlesztésű heti vígjátéksorozata, amiről mi is írtunk annak idején, furán indult, csak egy epizódot vetített a csatorna, majd az akkor RTL Most+ néven futó fizetős platformon lehetett nézni, de a COVID is bezavart a forgatásnak. Ehhez képest nem csak itt a vadiúj, harmadik évad, de a hírek szerint a széria jogait a csehek és a szlovákok is megvették, vagyis hamarosan remake-elik. Azért valami csak van a balfék úszómester, Labanc Péter (Scherer Péter) kalandjai mögött!

Forrás: RTL+

 

Péter – itt meglepően sok színész és karakter keresztneve egyezik, ami nyilván megkönnyíti a munkát – és új szerelme, Glória (Ónodi Eszter) összeköltöznek, de minden napra jut valamiféle gond hősünk felnőtt lányaival. Ez ugyebár a sorozat lényege. Vivien (Rujder Vivien) és Kornél (Simon Kornél) között a gyermekvállalás miatt robban ki vita, amit egy álomnyaralással akarnak feloldani, így lehet, hogy az évad további részében hiányozni fognak. Laura (Schmidt Sára) végre elmenne ügyvédként dolgozni, csak mit kezdjen a kislányával, mert a pasijára nem számíthat, a legkisebb lánnyal, Szandrával (Michl Júlia) pedig csak a baj van.

Rejtély, hogy tudtak egy ennyire ellenszenves figurát kitalálni egy ilyen kedves sorozathoz.

Ő lusta, lop, csal, hazudik és manipulál, de valamiért elvárják a nézőktől, hogy ne utálják - nyilván lesz majd neki is néhány jó pillanata.

Forrás: RTL+

 

Szandra egyébként az egyetlen NEM szimpatikus női karakter, mert itt alapvetően a pasik a balfaszok. Hol kedves, pipogya balfaszok, mint főhősünk, hol önző balfaszok, mint Laura párja, hol kontrolfreakek, mint Simon Kornél karaktere, és a Lengyel Tamás által játszott, frissen megismert ügyvédnél sem számíthatunk semmi jóra. Velük szemben ott van még Péter talpraesett exfelesége (Für Anikó), a bölcs takarítónő (Hernádi Judit kicsi szerepben is remek) és a megérdemelten sok játékidőt kapó Walters Lili a ritkán józan Szandra mindig józan barátnőjeként. Ez egy női sorozat, még akkor is, ha Scherer Péter bénázása tartja a tetőt, mert ő mindig nőkkel szemben marad alul.

Forrás: RTL+

 

Scherer az ilyen szerepekre született – ami nem jelenti azt, hogy másban nem jó! -, a csetlő-botló, önbizalomhiányos, de aranyszívű kisember eljátszására. Nem mondom, hogy az ilyen karakterek nem tökéletesen kiszámíthatóak, mert azok – az úszómester folyton félresikerült lánykérését három epizódon át nyújtják, és mindig tudjuk, miért nem fog sikerülni! -, de ezzel nem lehet sokat hibázni. Scherer csuklóból hozza az egészet, csak az új évadra kreált, lelapított frizuráját nem értem. Ez egyébként az egyetlen feltűnő változás, pedig új gárda készítette az évadot. Köbli Norbert  és Csurgó Csaba vezető írók helyét Gasztonyi Kálmán vette át (ő egyben a showrunner is), illetve Dubinyák Réka, Szurdi Panni és Soós András a staff writerek - , a rendezést pedig Szilágyi Fanni és Tasnádi István viszi.

Forrás: RTL+

 

Hogy merre lehet ezzel továbbmenni, az jó kérdés, mert ez az a típusú sztori, ahol akkor se történik semmi igazi előrelépés, ha nagyon sok minden történik a szereplőkkel. Egy dolgot azonban szépen megoldottak, egyszerűen, de szépen: elbúcsúztak a tavaly elhunyt Haumann Pétertől, aki a Professzort, az uszoda törzsvendégét, Péter idős barátját alakította.

Értékelés: 7/10

A tízrészes évad új epizódjai szerdánként élesednek az RTL+-on, ahol a korábbi évadok is visszanézhetők.