Apatigris – Csak icipici harapást kapunk Scherer Péter vicces sorozatából

Az RTL saját fejlesztésű vígjátéksorozatában a lányait egyedül nevelő Scherer Péter kezdene csajozni, de eddig csak a felvezetés legelejét láttuk.  

Nyilván aligha sejtették, hogy a tavaszt az ország zöme a tévé előtt lesz kénytelen eltölteni, de az RTL-nél jól berendeltek sorozatokból, és a már jóval korábban megkezdett Bátrak földje után nemrég köszönt be az ígéretes Mellékhatás és a teljesen más stílusú Apatigris. Ami több szempontból is olyan, mintha a Válótársak spin-off szériája lenne. Merthogy a főszereplő itt is Scherer Péter – igaz, ott mellette volt Stohl András és Lengyel Tamás, Scherer most egyedül viszi a boltot -, és mindkét sorozat Herczeg Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró kézjegyét viseli magán, ezúttal teljesen saját fejlesztésben, azok humorát, karakterformálását adja vissza. Ebből az első részben kaptunk is egy kis ízelőt, és bár az első epizód hagyományosan csak felvezetés, meglepő módon ennél még az előzetesből is több derült ki hőseinkről.

Péter (Scherer) vidám úszómester valamiféle luxus apartman jókora uszodájában, és nyilván luxusfizetést kap minimális munkáért, mert jókora házat tart fent jó környéken, és csak középső lánya, Laura (Schmidt Sára) lakik vele, aki jogi egyetemre jár, meg bulizni és pasizni. Aztán ott van a nagyobbik lány, Vivien (Rujder Vivien), aki már dolgozik, és van egy semmirekellő pasija, aki játékfejlesztés ürügyén egész nap csak gamerkedik, és egy paraszt, így Vivi hazacuccol, pont akkor, amikor apu hazacipel egy nőt, nevezetesen Gryllus Dorkát, és bár a luxus apartmanban lakó Gryllus Dorka jó fogásnak hangzik, hamar kiderül róla, hogy többet iszik, mint egy kőművesbrigád.


Hát ennyike, ennyit kaptunk, egy kis csajozást, egy kis pasizást, ezen túl semmit nem tudtunk meg hőseinkről azon túl, ami az ismertetőben áll, és azon túl, amit bármely tetszőleges Scherer Péter szerepről amúgy is sejtünk. Igen, megint egy jópofa középkorú pasasról van szó, egy csupa szív kisember, aki könnyen adja át magát az érzéseinek, aki folyamatos zavarát folyamatos poénkodással leplezi, akinek semmi sem jön össze, amit eltervez, de valami mindig jut neki. Persze, hogy bírjuk ezt a figurát, és a most látottak alapján az Apatigris egyes-egyedül erre a közönségszimpátiára épül, meg egy rakás helyzetkomikumra. Amiket a Herczeg-Köbli páros már álmában is kiráz a kisujjából, ahogyan két reggeli kávé között egy-két vonással egy tucatnyi érdekes mellékszereplőt is képesek a főhős köré rendezni, de ez most egy kicsit a rutinról és nem a kreativitásról szólt. Vagy, ha úgy tetszik, a biztonsági játékról, mert ugye egy jópofa Scherer Péterrel nem nagyon lehet hibázni.

Legalábbis a látottak alapján, mert nagyon, de nagyon keveset láttunk – ha ezt a részt összehasonlítom az egy héttel korábban megkezdett Mellékhatás első epizódjával, ott ehhez képest már-már egy Dosztojevszkij regényt meséltek el, pedig szintén az alaphelyzetig jutottak el. Igaz, a Mellékhatás drámai sorozat, az Apatigris habkönnyű vígjáték, ami még véletlenül sem akarja a magyar rögvalóságot mutatni – sőt, néha az volt az érzésem, hogy a már emlegetett luxus apartmanok bő lére eresztett reklámját nézem. És egy kicsit azt is belengették, hogy ez egy generációs vígjáték is, de az is nyilvánvaló, hogy Scherer és kortársai ezerszer jobban „kézre állnak” a készítőknek, mint a főhős lányai. Akik ugyan megkapták a maguk játékidejét – a harmadik lány, a lázadó Szandra (Michl Júlia) még nem jelent meg -, de ezalatt semmi fontos nem történt velük, és őket sem ismertük meg annál jobban, mint a zanzásított sajtóanyag rövid jellemzése: az egyik laza, a másik felelősségteljes. Ennél kicsit többet is kaphattak volna.

Persze megint hozzátehetem, hogy ez csak az első rész volt, majd biztos rengeteg dolog történik – jön még Balla Eszter, Für Anikó, Kamarás Iván és mások, illetve belengettek egy esküvőt és egy nagy verekedést, sok minden lehet. Sok minden lehet, de az első rész maximum felvázolt valamit, valamit, ami elég ismerős, jópofa, könnyen fogyasztható és amivel senki nem kockáztat semmit. Ami önmagában nem baj, de ennél sokkal többet is kaphattunk volna mi is - pláne úgy, hogy a többi rész az RTL Most+on fut majd, illetve megkapjuk majd ősszel őket, ha minden jól megy.