Az 5 legjobb sci-fi idén

Az Adam-projektet és a Minden, mindenhol, mindenkort a PORT.hu kritikusai is imádták, de a toplista többi darabja is igazi csemege.

A Slashfilm a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldal pontrendszere alapján kigyűjtötte a 2022-es év eddigi legjobb sci-fi filmjeit. Többségük valóban a klasszikus értelemben vett tudományos-fantasztikus filmek közé tartozik, de bőven vannak a toplistán olyanok is, amelyekről hosszasan lehetne vitatkozni, hogy egyáltalán megérdemlik-e a sci-fi jelzőt. Lássuk az 5 legizgalmasabb címet!

1. Az Adam-projekt

A Netflix családbarát sci-fijében Ryan Reynolds játssza a címszereplő Adamet, egy pilótát a disztópikus jövőből, aki visszautazik az időben, hogy találkozzon tizenkét éves önmagával. És ha már ott van, Adamnek meg is kell próbálnia visszafordítania azokat az eseményeket, amelyek a végzetes jövő felé mutatnak. Mindez kicsit talán úgy hangzik, mintha a Deadpool-filmek sztárjával forgatták volna újra a Vissza a jövőbe-trilógiát – és nem is tévedünk olyan nagyot ezzel a hasonlattal. Az Adam-projekt egy hamisítatlan Steven Spielberg-i ihletésű akció-kaland, melyben olyan A-listás színészek szerepelnek a dumagép Ryan Reynoldson kívül, mint Mark Ruffalo, Jennifer Garner, Catherine Keener és Zoe Saldana (a PORT.hu kritikusa eben a cikkben dicsérte agyon a filmet).

 

2. Minden, mindenhol, mindenkor

A Slashfilm listáján igen előkelő helyet kapott Dan Kwan és Daniel Scheinert második nagyjátékfilmje, ami a rendezőpáros előző alkotásához hasonlóan ismét hatalmas dili. A 2016-os Az ember, aki mindent tudott (eredeti címe: Swiss Army Man) ugyanis egy őrült fekete komédia volt, amelyben a hajótörést szenvedett Paul Dano összebarátkozik egy fingorászó vízi hullával, akit Daniel Radcliffe alakít. Második közös munkájuk, a Minden, mindenhol, mindenkor a Rotten Tomatoes-on jelenleg 95 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy a filmkritikusok túlnyomó része jó osztályzatot adott rá.

A filmben Michelle Yeoh egy olyan kínai-amerikai nőt alakít, aki előtt feltárul a multiverzum titka, és ahhoz, hogy megmentse a saját valóságát, számtalan, a miénkkel párhuzamos univerzumon keresztül kell utaznia, hogy végül legyőzzön egy mindenható entitást. A sci-fit, a vígjátékot, a drámát, az akciót és szinte minden egyéb filmes zsánert sikerrel ötvöző film a PORT.hu kritikusának is nagyon tetszett, így könnyen ott találhatja majd magát év végén is a Best of 2022 toplistáinkban.

 

3. The Second Age of Aquarius

Ebben a drogmámoros '60-as éveket idéző indie filmben a programozó Alberta Stevens (Christina Jacquelyn Calph) annyira rajong a néhai rocksztárért, Russell Aquariusért (Michael Ursu), hogy digitálisan is szeretné újraalkotni halott bálványát. Álma egyszer csak tényleg valósággá válik: az általa írt program újra életre kelti a halott Aquariust, aki meg van győződve arról, hogy egyszerűen csak be van tépve,

és készen áll rá, hogy ismét felugorjon a zakatoló bulivonatra.

Na de tényleg ez az idei év egyik legjobb sci-fije? Nos, tekintve, hogy 100 százalékos Rotten Tomatoes-értékelése mindössze hat pozitív kritikán alapul, elég nehéz összehasonlítani más filmekkel, amelyekről több száz kritikus írt recenziót. Mindenesetre érdemes vele tenni egy próbát, ha valahogy meg tudjuk nézni...

 

4. After Yang

Ez a Colin Farrell, Jodie Turner-Smith, Justin H. Min és Haley Lu Richardson főszereplésével készült film egy olyan családot követ, amelyben a család kiborg gyermeke, Yang (Justin H. Min) kezd elromlani. A félig gép fiú szörnyű állapota arra készteti az apát (Farrell), hogy megvizsgálja, nem lehet-e Yangot megmenteni valahogy ahelyett, hogy lecserélnék egy másikra, mert a lányuk nagyon megszerette a kiborgfiút. A Sundance fesztivált is megjárt film az identitás, az összetartozás és a szerelem kérdéseit járja körbe, s miközben vizuálisan lenyűgöző, gyönyörűen bemutatja azt is:

nincs szükség gigantikus költségvetésre, hogy hatásos sci-fi filmek készüljenek.

 

5. Cosmic Dawn

Aurora egy kétségbeesett fiatal nő (Camille Rowe), akit máig kísért egy traumatikus gyermekkori élmény: kislányként szemtanúja volt annak, hogy az édesanyját elrabolják az űrlények, így azóta is különc és bogaras kívülálló a társadalom szemében. Egy nap azonban rábukkan egy könyvre, amit egy UFO-hívő szekta titokzatos vezetője írt, így aztán csatlakozik a csoporthoz, ahol mindenki készpénznek veszi az idegenek létezését. Aurora sokat megtud magáról a különös csoport új tagjaként, az ott hallottak pedig egyre közelebb viszik a múltjában rejlő igazsághoz. Csakhogy a szekta rejtélyes vezetője, Elyse (Antonia Zegers) egyre furcsábban viselkedik vele...

A Cosmic Dawnalacsony költségvetése ellenére meglepően erős alakításokat képes felmutatni, de emellett gyönyörű a látványvilága és lenyűgöző benn az operatőri munka is.

Szórakoztató, jól összerakott sci-fi,

amit nyugodtan lehetne grindhouse mozikban vagy geek filmklubokban vetíteni olyan hasonló pszichedelikus sci-fikkel, mint amilyen 2018-ban a Mandy – A bosszú kultusza volt Nicolas Cage-től.