Bitang jól indul A mandalóri 3. évada, a Disney nagyon teper a Star Wars-fanoknál

Pedro Pascal jelenleg a szórakoztatóipar királya: pár hétig két kiskorút fog az élete árán is megvédeni a gonosztevők ármánykodásától!

A Csillagok háborúja-rajongók alighanem úgy várták már a március 1-jét, mint a kisgyerekek a Télapót meg a karácsonyt, vagy –hogy egy felnőttesebb, férfiasabb hasonlattal éljek, hiszen mégiscsak egy lövöldözős akciószériáról van szó–, a centit vágó sorkatonák a leszerelésük napját. Ezen a napon startolt el az ugyanis A mandalóri című élőszereplős Star Wars-sorozat 3. évada, amelyben a mostanra már abszolút közönségkedvencnek számító mandalori fejvadász, Din Djarin újabb veszedelmes űrkalandokra indul, oldaltáskájában a cuki kis lapátfülű békaemberrel, akit az internet népe az első pillanattól kezdve Bébi Yodának nevez (pedig azóta már kiderült, hogy Grogunak hívják, és Yodához csak annyi köze van, hogy valószínűleg ugyanahhoz az idegen fajhoz tartoznak). Vagyis a geekek és a mémgyárosok legnagyobb örömére most épp az a furcsa helyzet állt elő, hogy

hetente kétszer is azon izgulhatunk, Pedro Pascalnak vajon sikerül-e megvédenie a gondjaira bízott kiskorút, és lepuffantania minden gazembert.

 

 

Nem lennék egyébként meglepve, ha kiderülne, hogy az HBO is azért castingolta pont a 47 éves chilei sztárt a The Last of Us főszerepére, mert látták a 2019 óta futó A mandalóriban, hogy Pedro Pascal álmából felrázva is tökéletesen hozza a kívülről nézve kőkemény és kíméletlen, de valahol legbelül azért vajszívű és gondoskodó fickót. Aki először csak afféle A-ból B-be leszállítandó csomagnak” nevezi a sors szeszélyéből mellé sodort útitársát, aztán persze a pótapukája lesz, és szó szerint a tűzbe menne érte.

Azért valljuk be, ez a „felnőtt-gyerek páros a vérzivatarban” az egyetemes popkultúra és az akciófilmes zsáner egyik legelcsépeltebb kliséje. Mégis számos alkalommal bombajól tudott működni egy-egy ügyes forgatókönyvíró kezében – gondoljunk csak a Léon, a profira, a Piedone- és az Ötvös Csöpi-filmekre, A bolygó neve: Halál Newt-ot megvédő, lángszórós Ripley-jére vagy Shane Black teljes életművére. 

Ha pedig valakit arra kérnek, hogy a „cuki gyerek & felnőtt akcióhős” tuti receptet tegye át a milliók által ismert és szeretett Star Wars-univerzumba, nagyon kutyaütő filmesnek kell lenni ahhoz, hogy rossz legyen a végeredmény! 

Márpedig A mandalóri két agytrösztje, azaz írója-producere-mindenese Jon Favreau és Dave Filoni bajosan nevezhetők kutyaütőnek. Elvégre külön-külön is letettek már egy s mást az asztalra – egyebek között olyan „apróságokat”, mint a mostani Marvel-filmdömpinget megalapozó első Vasembert, vagy a stabilan közönségkedvenc, ítéletnapig folytatható A klónok háborúja animációs sorozatot.

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

 

Favreau és Filoni mesterien gombolyították tovább a történet fonalát a 3. évadban. Minden eddigi eseménynek súlya van, semmi sem marad következmények nélkül, a kutya ugat, a karaván halad, és egyéb közhelyek – csakhogy itt tényleg azzal szembesül főhősünk, hogy megmentette ugyan az Erő-érzékeny „Bébi Yodát” az örök életre(?) áhítozó, ex-birdodalmi hadúrtól (ha emlékszünk még, őt játszotta Werner Herzog), ám a kis gézengúz nem akar Jedi lenni, hiába tanítaná személyesen Luke Skywalker(!!!) és elkóborolt padawanja, Ahsoka, a marcona fejvadászt tekinti az „apukájának”. Így aztán a jó Din Djarin kénytelen magával cipelni mindenhová a bélpoklos kis cukiságot, miközben épp vezekelni készül amiatt, hogy mások szeme láttára levette a sisakját (ha emlékszünk még: IG-11 csak így tudta meggyógyítani, aztán később csak így tudta birodalmi tisztnek álcázni magát, végül így akart elköszönni Grogutól, amikor még úgy volt, hogy a kis vakarcsból Jedi lesz), megszegve ezzel a mandalóri esküt.

Ha egy mandalóri esküszegő lesz, csak úgy nyerhet feloldozást, ha felkeresi a Mandalor bolygó bányáit, és ott megmerítkezik a földalatti vizekben. Csakhogy a Mandalort réges-régen porig bombázta a Birodalom, a talaj és a levegő is mérgező, valószínűleg már a bolygófelszínre lépni is kész életveszély, nem hogy még földalatti tárnákban csatangolni. Feloldozást tehát egy törvénytisztelő, de kegyvesztett mandalóri itt már egészen biztosan nem nyerhet... Din Djarint persze keményebb fából faragták annál, mint hogy holmi logikai 22-es csapdája megállítsa – ha valaki, akkor ő egészen bizonyosan képes kiókumlálni, hogyan lehetséges lejutni Mandalor bányáiba, és lehetőleg élve visszajönni onnan.

Egy veszedelmes, ismeretlen bolygó felderítéséhez kellene például először is egy droid, amelynek kifinomultan jók a szenzorai, és ha kell, lőni is tud. IG-11 pont ilyen volt, de hát ugye ő anno anyacsavarokká szakadt, amikor az önfeláldozásával segített a hőseinknek. Din Djarin régi cimborája és harcostársa, az időközben úri csirkefogóból egy egész várost irányító magiszterré lett Greef Karga (Carl Weathers kiváló alakításában) persze ismer olyan szerelőket, akik életet tudnának lehelni a hős robotba, csak hát IG-11 régi bútordarab, alkatrész meg csak a galaxis túlsó szegletében akad hozzá, már ha egyáltalán...

No és kitől lehetne a legkönnyebben információt szerezni a Mandalore-ról, ha nem attól a Bo Katantól (Katee Sackhoff szintén parádés ebben a szerepben), aki maga is régóta azon fáradozik, hogy helyreállítsa a mandalóriak megtépázott dicsőségét. Igaz, a harcias asszonyság Mandalore-szakértői minősítését kicsit rontja, hogy ő és a társai sosem csináltak purparlét abból, ha valakinek kedve szottyant levenni a tökfödőjét – sőt, eddig is lépten-nyomon sisak nélkül mutatkoztak. Nyugi, ezek az infók nem spoilerek, félig-meddig már az előzetesben is benne volt minden:

 

 

A mandalóri 3. évada tehát most is látványosan berúgja a peremvidéki csehó ajtaját, és már az első epizódban megadja a Star Wars-rajongóknak mindazt, amit a dühösebb fanok olyannyira hiányoltak a Disney-féle új trilógiától. Kaptunk egy cool pisztolyhőst, aki van olyan vagány, mint a kánon eddigi legvagányabb pisztolyhőse, Boba Fett? Kaptunk bizony, sőt, Din Djarin mostanra már sokkal királyabb arc, mint Boba Fett – meg is látszik a tetszésindexen, melyikük saját sorozata kapott folytatást!

Vannak koszos-poros-olajfoltos járművek és ketyerék? Vannak hát, öröm nézni, mennyire lepukkant, toldozott-foldozott és kézműves módszerekkel megberhelt az összes lézerpisztoly, páncél és űrhajó. Kapunk furábbnál furább idegen lényeket? Hajajj, de még mennyit! A gigantikus szörnyektől a parányi kis vihogó kópékig se szeri se száma a különös szerzeteknek (úgyhogy aki hiányolta az űrlényeket az Andorból, az most örülhet, a speciális effektesek itt nem fogták vissza magukat)! Kapunk Erő-használókat, akik nélkül sokak szerint nem Star Wars a Star Wars? Naná, Grogu nagyon viccesen alkalmazza a Jedi-trükköket, ráadásul az előzetesek tanúsága szerint valami fénykarddal hadonászó, köpenyes brigád is elő fog még kerülni a későbbiekben (bár lehet, hogy csak flashback jelenetekben)...

Egyetlen kínzó kérdés maradt csak bennem az első epizód végére:

hol a fenében volt benne Cristopher Lloyd?!?

Értékelés: 8/10

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik szerint a Disney a hivatalos Star Wars-folytatásokkal eddig inkább csak kárt okozott a franchise-nak. A mandalóri és az Andor az élő példa arra, hogy akad arany is az aranymosó serpenyőben, nemcsak sár!

Forrás: Disney+