Cenzúrázták Kínában a Jóbarátok reuniont

Kivágták Lady Gagát, Justin Biebert és a BTS-t Kínában a Jóbarátok: Újra együttből.

Világszerte hatalmas sikert aratott az HBO streaming platformjain (HBO Max és HBO GO) a május 27-én adásba került Jóbarátok: Újra együtt – nem volt kivétel ez alól az 1,4 milliárdos lakosú Kínai Népköztársaság sem, ahol hatalmas rajongótábora van az eredetileg 1994 és 2004 között futó Jóbarátok sorozatnak. Csakhogy amíg mi, magyar nézők nagyokat kacarásztunk a Büdös macska című dalt éneklő Lady Gagán (a Port.hu kritikája itt olvasható el a különkiadásról), addig a Vice magazin beszámolója szerint az énekesnő jelenete hiányzott abból a Jóbarátok: Újra együtt-adásból, amit Kína három legnagyobb streaming platformja, a Youku, az iQiYi és a Tencent Video vetített.

Forrás: HBO GO

 

Sőt, az énekesnő mellett a krumplijelmezben parádézó Justin Biebert és a népszerű dél-koreai popcsapatot, a BTS-t is kivágták a 100 perces nosztalgiaműsor Kínában levetített változatából. Ugyanakkor a rendhagyó adás többi vendégsztárja, például David Beckham, Cara Delevingne, Cindy Crawford és Malala Yousafzai a kínai adásban is látható volt. A cenzúra áldozatául esett a fentieken kívül az a mindössze pár perces rész is, amelyben az LMBTQ közösség tagjai vallottak arról, mennyire szerették annak idején a Jóbarátokat.

A nagyjából 6 percet érintő cenzúrázás oka jelenleg nem világos, és a Tencent, az iQiYi, valamint a Youku tulajdonosa, az Alibaba nem is válaszolt egyelőre az újságírók ezzel kapcsolatos kérdéseire. A Vice magazin ugyanakkor megjegyzi, hogy a kínai Lady Gaga-, Justin Bieber- és BTS-rajongók gond nélkül hozzáférhetnek Kínában a kedvenceik videóklipjeihez, olyannyira, hogy rendszeresen megosztják azokat a népszerű kínai közösségi médiaplatformon, a Weibón is. Sőt, az a videó is fenn van, amelyikben maguk a BTS tagjai mesélnek arról, hogy a Jóbarátokból tanultak meg angolul.

Noha hivatalosan a kínai médiaszolgáltatók egyelőre nem árulták el, miért cenzúrázták a várva várt Jóbarátok reuniont, a Vice magazin szerint az lehetett a háttérben meghúzódó indok, hogy az adásból kivágott művészek persona non grata személyeknek minősülnek a Kínai Népköztársaságban.

  • Lady Gagát a dalai lámával való 2016-os találkozója után kitiltották a kínai televízióból, mivel a kínai vezetés az Indiában székelő Központi Tibeti Adminisztrációt nem tekinti hivatalos tibeti kormánynak, illetve a Kínához tartozó Tibeti Autonóm Területtel szemben területi igényeket megfogalmazó dalai lámát a követőivel együtt szeparatistának tartja.
  • Justin Biebert a kínai hatóságok 2017-ben a „rossz magaviselete” miatt kitiltották Kínából. Egy 2014-es tokiói látogatásakor ugyanis kirakott az Instagramjára egy olyan képet, amelyen épp a Yasukuni szentélyt látogatta meg, ami a kínai-japán háborúkban és a második világháborúban elhunyt japán katonák máig politikai viták kereszttüzében álló kegyhelye.
  • A BTS tagjai pedig azzal húzták ki a gyufát Kínánál, hogy bevallottan nagy Bieber-rajongók (sőt, idén áprilisban bombaként robbantották a hírt: nemcsak egyesült egy felvásárlással az előadókat menedzselő két cég, de hamarosan egy közös Justin Bieber-BTS-dal is készülhet). Emellett a csapat már tavaly október óta céltáblája a kínai kormányzatnak, mivel a fiúbanda ekkor kapott egy rangos díjat az Egyesült Államoktól, és nyilvánosan is sorsközösséget vállaltak a koreai háborúban közösen harcoló amerikai és dél-koreai elesett katonák hozzátartozóival, osztozva a gyászukban (Kína ebben a konfliktusban a kommunista Észak-Koreát támogatta).

A fentiek mellett egyébként a prűd kínai cenzorok sajtóértesülések szerint kivágták azt a kulisszák mögött játszódó, archív jelenetet is a műsorból, amikor a Joeyt alakító Matt LeBlanc egyszer váratlanul szétnyitotta a köntösét, és mindenki azt hitte, hogy pucér lesz alatta, de csak az alsógatyájára tűzött Ross-fotót villantotta meg... (via Uproxx & The Hollywood Reporter)