Ez a 6 legjobb spanyol sorozat a Netflixen, amelyet neked is látnod kell

A nagy pénzrablás óta a spanyolok ráéreztek a sorozatgyártás ízére.

Annyi jó spanyol tartalom van manapság a streamingszolgáltatókon, hogy most már tényleg komoly fenyegetést jelenthetnek az amerikai filmeknek és sorozatoknak. Az egy dolog, hogy a nyelv szépsége bárkit könnyedén megfog, de emellett a készítők olyan új és érdekes történeteket találnak ki, amelyek azonnal a tévéképernyő elé szegezik a nézőket. Ebből a listából lehet bőven válogatni! 

Elit (2018)

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb és legismertebb spanyol szériája egyértelműen a Netflixen futó Elit. Az alkotók Carlos Montero és Darío Madrona. A sorozat első évadaiban Itzan Escamilla, Miguel Bernardeau, Álvaro Rico, Arón Piper, Mina El Hammani és Ester Expósito játszott főszerepet. Az utolsó években már cserélődött a szereplőgárda, de a sorozat központi helyszíne ugyanaz a gazdag elitiskola maradt. 

Az első évad arról szól, hogy három munkásosztálybeli kamasz bekerül a neves intézménybe, és az ellentét köztük, valamint a gazdag diákok között gyilkosságba torkollik. 

A rejtélyek sokasága mellett az Elit olyan komoly témákat boncolgat, mint a szexuális erőszak, a mentális egészség és a különböző kamaszkori krízisek. A 8 évadot megélt sorozat népszerűsége abban is rejlik, hogy a fiatalok azonosulhatnak a karakterek nehézségeivel. 

Kedvcsinálónak pedig itt az 1. évad előzetese:

Amit magad mögött hagysz (2020)

Itt egy spanyol thrillersorozat, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből. 4 évvel ezelőtt debütált a Netflixen, és nagy sikernek örvendett szerte a világon. Tamar Novas és Bárbara Lennie mellett főszerepet kapott benne az Elit sztárja, Arón Piper is. 

A történetben egy tanárnő megkezdi a munkáját egy középiskolában, de mindent beárnyékol egy hetekkel korábbi, gyanús haláleset... és lassan a saját életét is félteni kezdi. 

A minisorozatot az Elit alkotója, Carlos Montero álmodta meg az azonos című regénye alapján. 

Berlin (2023)

A nagy pénzrablás rajongóinak itt az előzménysorozat, amely a legjobb karakterről szól. Pedro Alonso sokak nagy örömére ismét Andrés de Fonollosa, azaz "Berlin" bőrébe bújt. Mellette szerepet kapott Samantha Siqueiros, Tristán Ulloa és Michelle Jenner is.

Kíváncsi vagy a sztorira? A fénykorát élő Berlin és mesteri csapata Párizsban gyűlik össze, hogy az egyik legnagyszerűbb tervét végrehajtva egyetlen éjszaka alatt 44 millió eurót érő ékszert raboljon el. 

A széria 2. évadát év elején berendelték, ám kiderült, hogy a forgatások csak 2025-ben kezdődnek el. A megjelenési dátumról egyelőre nincs hír, de valószínűleg 1-2 évet biztosan várnunk kell, mire az új epizódok felkerülnek a Netflixre.

Az Asunta-ügy (2024)

El kell ismerni, hogy a spanyolok az igaz történeten alapuló sorozatok gyártásában is erősek. A Netflixen idén megjelent Az Asunta-ügy egy házaspárról szól, amely bejelenti örökbefogadott lánya eltűnését a rendőrségen. De az ügy, amelyet emberrablásként kezelnek, hamarosan baljós fordulatot vesz.

A 12 éves Asunta Basterra meggyilkolása még 2013-ban megrázta Spanyolországot. A kínai születésű fiatal lány holttestét egy út szélén találták meg vidéken, ahol a családjának hétvégi háza volt. Azt máig rejtély övezi, miért kellett meghalnia a gyermeknek, de a Netflix sorozatában sokkoló részletességgel mutatják be a bűntényt. 

A főszereplők Candela Peña, Tristán Ulloa és Iris Wu.

Megint beléd szerettem (2023)

Nem lenne jó azt hinni, hogy Spanyolországban csak a bűnügyi sorozatok működnek, ezért betettük a listába ezt a romantikus drámát is, amellyel azok is azonosulhatnak, akik megtapasztalták, milyen egy „se veled, se nélküled” kapcsolat.

A történet arról szól, hogy mióta Irene és Julio találkoztak, hol egymásba szeretnek, hol szakítanak, aztán pedig újra összejönnek. A kérdés pedig az, hogy boldogok lesznek-e valaha együtt?

Az alkotók Bàrbara Farré és Mateo Gil. A főszerepben pedig az Elitből is ismert Georgina Amorós, valamint Franco Masini, Carlos González, Albert Salazar, Roser Vilajosana és Blanca Martínez látható. 

White Lines – Totál szívás Ibizán (2020)

A projekt, amely bizonyítja, hogy a spanyoloknak és a briteknek gyakrabban kellene együtt dolgozniuk. A szomorú hír, hogy a szériát 1. évad után elkaszálták, pedig kialakult egy hűséges rajongótábora is.

Az alkotó és író Álex Pina, akinek A nagy pénzrablást és annak előzménysorozatát, a Berlint is köszönhetjük.  A főbb szerepekben Laura Haddock, Tom Rhys Harries, Nuno Lopes, Marta Milans, Daniel Mays és Laurence Fox látható.

A sztori szerint Zoe Walker bátyját, az Ibizán DJ-ként dolgozó Axelt holtan találják 20 évvel azután, hogy eltűnt. A lány elhatározza, hogy odautazik, és nyomozni kezd.