Ezek a Jóbarátok legjobb epizódjai

2004. május 6-án került adásba a népszerű sitcom utolsó, azaz 236. része. A jeles évforduló örömére a legnagyobb filmes adatbázis, az IMDb felhasználói szavazatai alapján megnéztük, melyek azok az epizódok, amiket a legjobban szeretnek a rajongók.

10. Monica és Chandler esküvője, 2. rész (7. évad / 24. rész) – 9,2 pont

A 4. évad legvégén Ross londoni esküvőjén egymásra talált Monica és Chandler esküvőjét két (sőt, még több) epizódban dolgozták fel az alkotók – ezek közül a másodiknak sikerült becsusszannia a TOP10-be. Az epizód legnagyobb részében az okozza a bonyodalmakat, hogy még az előző rész végén Chandler a vacsorán kiakadt a szüleire, ezért lelépett, és még mindig nem került elő. Ezenkívül egy talált pozitív terhességi teszt miatt mindenki azt hiszi, hogy Monica terhes, de kiderül, hogy nem ő az. Végül az esküvő rendben lezajlik, és még a következő, a 8. évad 1. epizódjában, Az igen után címűben is folytatódik (ekkor derül ki, hogy Rachelé volt a terhességi teszt). Bónusz: ebben a részben vendégszerepel Gary Oldman, aki Joey köpködős színészkollégáját játssza.

Forrás: HBO Max


9. A legrosszabb hálaadás (5. évad / 8. rész) – 9,2 pont

Ebben a flashbackepizódban mindenki elmeséli, melyik volt a legrosszabb hálaadás az életében: Chandlernek az, amikor megtudta, hogy elválnak a szülei, Phoebe-nek az, amikor az előző életében elvesztette a karját (kétszer is), Joey-nak az, amikor beszorult a feje egy pulykába, Monicának pedig az, amikor még kövér volt, Ross pedig hazahozta a hálaadásra kollégiumi szobatársát, Chandlert is, és nagyon tetszett neki a fiú, de véletlenül meghallotta, hogy az azt mondja a háta mögött Rossnak, hogy nem akarja a dagadt húgával tölteni az estét. Végeredményben ezért fogyott le a lány (sőt, az esetnek egyéb maradandó következményei is lettek, mivel elhatározta, hogy bosszút áll Chandlerön, és az akció egy szerencsétlen balesetben csúcsosodik ki). Ezenkívül ennek az epizódnak a végén járja el Monica a táncot a fehére húzott pulykával, hogy kiengesztelje a fiút.

Forrás: HBO Max


8. Ross esküvője, 2. rész (4. évad / 24. rész) – 9,2 pont

Ebben a rendkívül eseménydús epizódban nagyon sok minden történik. Rachel úton van Londonba, hogy tönkretegye Ross és angol menyasszonya, Emily esküvőjét, mert az előző részben rájött, hogy még mindig szerelmes a fiúba. Monica búskomorságba esik, amikor a próbavacsorán az egyik vendég azt hiszi róla, hogy ő a vőlegény anyja: az elkeseredett lányt Chandler vigasztalja meg, és végül egy ágyban kötnek ki – itt kezdődik szerelmük története. Végül Rachel letesz róla, hogy feldúlja a ceremóniát, de annak így is annyi, mivel Ross Emilyé helyett az ő nevét mondja az esketéskor. Bónusz: ebben az epizódban vendégszerepel Hugh Laurie; Rachel utastársát játssza a repülőn, akinek az agyára megy a lány.


7. A pletyka (8. évad / 9. rész) – 9,3 pont

Egy újabb népszerű hálaadásos epizód! A pletyka legnagyobb durranása pedig, hogy ez az a rész, amelyben nem más vendégszerepel, mint Brad Pitt: azt a volt iskolatársat játssza, Willt, az egykori kövér srácot, akivel annak idején Ross megalapította az „Utálom Rachel Greene-t” klubot, ami az este folyamán ki is derül. Ahogy az is, hogy ők terjesztették el annak idején a lányról azt a pletykát, hogy hermafrodita (valószínűleg ez a poén ma már nem menne át a PC-teszten, és nem kerülne be a forgatókönyvbe). A forgatás idején egyébként Pitt és a Rachelt alakító Jennifer Aniston egy párt alkottak, így még viccesebb a színlelt gyűlölködés.

Forrás: HBO Max


6. A videószalag (8. évad / 4. rész) – 9,3 pont

A TOP5-ről épphogy lecsúszott epizódban nem történik sok minden – de az annál izgalmasabb. A korábbi részekben derült ki Rachel terhessége, illetve az, hogy az apa természetesen Ross. Monica és Chandler visszatérnek a nászútról, pont jókor, hogy a többiekkel együtt megnézzék azt a mindent eldöntő felvételt, amiből kiderül, hogy ki kezdeményezte az ominózus együttlétet, amelynek során Rachel teherbe esett. Ross ugyanis véletlenül felvette az aznap este történéseit, és miközben a lány ragaszkodik hozzá, hogy a fiú nyomult rá, a srác szerint pont Rachel volt a kezdeményező fél. Hogy a vitát eldöntsék, a lány megmutatja mindenkinek a videót, amiből kiderül az igazság: ő volt az, aki bedobta Rossnál azt a pasizós dumát, aminek a hatására a fiú megcsókolta.

Forrás: HBO Max


5. A lánykérés, 2. rész (6. évad / 25. rész) – 9,3 pont

A dupla rész előző felvonásában akarta Chandler megkérni Monica kezét, de mivel az étteremben összefutottak a lány korábbi szerelmével, Richarddal, erre végül mégsem került sor. A második felvonásban még tovább bonyolódnak a dolgok, mivel annak érdekében, hogy Monica ne fogjon gyanút, Chandler elkezd házasságellenes nézeteket hangoztatni, ám a csel túl jól sikerül, és a lány annyira elkeseredik, hogy amikor Richard felbukkan és bevallja neki, hogy még mindig szereti, és elvenné feleségül, Monica teljesen összezavarodik. Az epizód végén azonban a lány azzal lepi meg Chandlert, hogy telerakja gyertyával a lakást, és ő akarja megkérni a kezét, de annyira küszködik a könnyeivel, hogy nem megy neki, szóval végül a srác is letérdel, és végre megtörténik a lánykérés.

Forrás: HBO Max


4. A családi videó (2. évad / 14. rész) – 9,4 pont

A rajongók minden bizonnyal azért szeretik annyira ezt az epizódot, hogy majdnem felkerült a dobogóra, mert egyrészt itt debütált először néhány jóbarát fiatalkori énje (azaz a kövér Monica, a nagy orrú Rachel és az afrofrizurás Ross), másrészt a korábbi összejövés és gyors szakítás után itt jön össze végre rendesen Ross és Rachel – pont a videó miatt, amelyben a régi felvételeket láthatjuk hőseinkről, mivel a szalagavatóra készülő családot megörökítő képsorból kiderül, hogy a fiú már akkor őszintén szerette a lányt (mikor Rachel partnere nem jön el, Ross minden ellenérzése ellenére feláldozná magát, és elkísérné a bálba, hogy ne legyen egyedül, de végül hoppon marad). Ebben a részben látható ezenkívül az is, hogy Joey barátsága jeléül vesz egy ízléstelen arany karkötőt Chandlernek, Monica pedig a családi videó végén megtalálja a szülei szexvideóját.

Forrás: HBO Max


3. Az embriók (4. évad / 12. rész) – 9,5 pont

A bronzérmes epizód legfőbb érdekessége, hogy itt ültetik be öccse, Frank és nála jóval idősebb felesége, Alice embrióit Phoebe-be, miután a legutóbbi részben vállalta a béranyaságot. Az érdekesség pedig, hogy ezt a fordulatot azért találták ki az alkotók, mert a Phoebe-t alakító Lisa Kudrow valóban teherbe esett, és nem akarták emiatt egy jó időre kiírni a cselekményből, szóval inkább beleírták valahogy a terhességet. Az embriók című rész további fontos történése, hogy Joey és Chandler egy kvízjátékban (amelynek az a lényege, hogy ki ismeri jobban a másikat) elnyeri a lányok (Monica és Rachel) lakását...


2. Az utolsó, 1. rész (10. évad / 17. rész) – 9,7 pont

A teljes tíz évadot az alkotók egy dupla résszel zárták le, és érdekes módon nem a legeslegutolsó epizód került fel a listára, hanem a dupla epizód első része. A két legfontosabb történés közül az egyik, hogy kiderül: Erica (Anna Faris), akitől Monica és Chandler örökbefogadni készülnek, ikrekkel várandós – és a babák meg is születnek. A másik fontos dolog, hogy miután Ross és Rachel együtt töltötték az éjszakát, a fiú azt hiszi, a lány nem megy el az új munka miatt Párizsba, de Rachel nem változtat a tervein. Ross megpróbálja neki bevallani az érzelmeit, de Gunther közbeavatkozik – hogy inkább ő vallja meg örök (és plátói) szerelmének az érzéseit. Mikor Rachel elindul a reptérre, Ross Phoebe-vel utána indul, hogy megállítsa.


1. Mindenki rájön (5. évad / 14. rész) – 9,7 pont

A rajongók szívének legkedvesebb rész pedig nem más, mint az, amelyikben végre napvilágra kerül a titok, miszerint Chandler és Monica már a múlt évad óta együtt vannak (ahogy már írtuk: Ross londoni esküvőjén kötöttek ki egy ágyban, amikor a lány vigaszra szorult, mert a vőlegény anyjának nézték). Joey már egy ideje kitalálta a dolgot, Phoebe viszont most jön rá, amikor az utca túloldalán lévő lakásból (a Csúnya Pucér Pasiéból, ami épp kiadó) meglátja őket „izélni”. Ezután a lány és Rachel szövetkeznek, hogy kiugrasszák a nyulat a bokorból, és a cél érdekében Phoebe megpróbálja elcsábítani Chandlert. Az esemény egy bizarr csókkal végződik, amikor azonban a srác nem bírja tovább, és bevallja, hogy Monicát szereti. Az epizód végén sajnálatos módon Ross is hasonló módon jön rá a dologra, mint Phoebe: a Csúnya Pucér Pasi lakásából nézheti végig, ahogy a legjobb barátja és a kishúga egymásnak esnek – emiatt visszatérnek a dührohamai.

Forrás: HBO Max

 


(via IMDb, Wikipedia)

Április 15-től a kultsorozat mind a tíz évada elérhető magyar szinkronnal az HBO GO streamelős szolgáltatónál.