Ezeket a magyar filmeket nézd meg a téli lazulás alatt

A nagy streamszolgáltatóknak köszönhetően elérhetőek az elmúlt évek legjobb magyar filmjei. Az alábbiakban bemutatjuk azt az ötöt, amit mindenképpen nézz meg a karácsonyi időszakban.

Valan

Péter nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja, akinek huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonjaival is.

Elérhető: HBO Go

Budapest Noir

1936 ősze - még a kor újságírója is úgy gondolja, hogy Budapesten bizonyos dolgok nem történhetnek meg. Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság. A 2017-ben készült, Gárdos Éva által rendezett filmet Ragályi Elemér csodálatos képei teszik teljessé. 

Elérhető: Filmio

Drakulics elvtárs

A vámpírok köztünk járnak! De aggodalomra semmi ok: az elvtársak mindig éberek, és partizáni lendülettel erednek a gyanús elemek nyomába. Persze a 70-es években, Magyarországon megjelenő vámpír nem a klasszikus arisztokrata vonalat tolja, ez a vámpír megjárta a kubai forradalmat, és Mustangja van, persze hordozza az igazi vámpírjegyeket is: 81 évesen is 30-nak néz ki, és a nők döglenek utána. Remek színészi alakítások, igazi dohányfüstös retro érzés. 

Elérhető: HBO

Genezis

Bogdán Árpád filmje a 2008-2009-es cigánygyilkosságokról. A történet középpontjában egy roma kisfiú áll, akinek gyerekkora drasztikusan véget ér, amikor egy brutális támadásban elveszíti a családját. A munkájába temetkező sikeres ügyvédnő felettese nyomására elvállalja a rasszista gyilkosságsorozat egyik vádlottjának védelmét. A nyomozás során megismerkedik az ügyben tanúként résztvevő kisfiúval, és ez a találkozás mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja. Egy titokzatos kamaszlány is belekeveredik az ügybe, amikor sötét titkok derülnek ki a szerelméről.

Elérhető: Netflix, Filmio

Szerelempatak

Sós Ágnes Szerelempatak című rendezése egy sajátos hangvételű dokumentumfilm a szerelemről és a vágyakozásról, amely a romániai vidéken egy magyar ajkú falucskában készült, és szereplői felett már jócskán elszállt az idő. A mélyen érzelmes, helyenként sokkoló és szabadszájú alkotás a 80 év feletti, javíthatatlan romantikus Feri szerelmi kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal, akik legintimebb gondolataikat és álmaikat fedik fel a kamerának. A Szerelempatak mulatságos, meglepő és szívmelengető; azt mutatja be, hogy egy letűnt kor szerelmi játékai és románcai miként virágzanak még ma is egy távoli vidéki faluban. A 25. Trieszti Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm díjának nyertese!

Elérhető: HBO Go