Filmek a Hold napja alkalmából

Július 20. a Hold napja, annak emlékére, hogy az Apollo-program keretében az Apollo–11 legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin Aldrin 1969-ben ezen a napon léptek a Holdra. Az alábbi, azonnal streamelhető filmek segítségével mi is megemlékezhetünk erről a jeles eseményről!

Emberek a Holdban (1964)

A sci-fi irodalom klasszikusa, H. G. Wells megálmodta, a speciális effektusok iskolateremtő mestere, Ray Harryhausen pedig egy lenyűgöző (vagy legalábbis a hatvanas években annak számító) látványvilágú filmben tárja elénk a holdbéli élet rejtélyeit és titkait. Űrhajósok indulnak a Holdra, hogy expedíciójuk során kiderítsék, igaz-e az elborzasztó történet, miszerint a békésnek tűnő égitestet hangyaszerű szörnyszülöttek uralják.

A film elérhető az Apple iTunes kínálatában.

A végtelen szerelmesei – Az Apolló program (1998)

Az Apollo-13 készítése közben a főszerepet játszó Tom Hanks és a filmet rendező Ron Howard szenvedélyesen elkezdtek kötődni a témához, így elhatározták, hogy nagyszabású sorozat formájában dolgozzák fel Andrew Chaikinnak az űrkutatás emberi oldalára fókuszáló könyvét (A Man on the Moon). Hanks nemcsak produceri minőségben dolgozott a projekten, de házigazdaként minden epizód elején hallhatunk tőle egy bevezető monológot, ezenkívül ő rendezte a nyitó epizódot és négy rész forgatókönyvének megírását is magára vállalta. A legendás Apolló-program kulisszái mögé kalauzoló 12 részes sorozatban John F. Kennedy híres beszédétől kezdve a jelentős mérföldköveken (beleértve természetesen a Holdra szállást is), sikereken és kudarcokon át egészen a program végéig követhetjük az eseményeket.

A film elérhető az HBO GO-n.

Holdjárók (2015)

A francia-belga Holdjárók egy népszerű összeesküvés-elméleten alapuló vígjáték, amelyben egy CIA-ügynök, Kidman (Ron Perlman) felbérel egy brit rocksztárt, Jonnyt (Rupert Grint), hogy hozzon össze egy titkos kormányzati forgatást Stanley Kubrickkal, hogy a rendező meghamisíthassa a Holdra szállást, amivel az USA legyőzheti a szovjeteket a hidegháborús versenyben.

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

Apollo-11 (2019)

Ebben a másfél órás dokumentumfilmben újonnan előásott film- és hangfelvételeknek köszönhetően bepillantást nyerhetünk az Apollo-11 történelmi, 1969-es Holdra szállásának kulisszái mögé, méghozzá olyan személyiségek kalauzolásával, mint Neil Armstrong, Buzz Aldrin (ő látható nyitó képünkön) vagy Michael Collins. Az űrhajózás hősei természetesen archív felvételek segítségével szerepelnek a filmben, de minden bizonnyal kárpótolja a nézőt, hogy a filmhez az általuk a Holdra szállás során készített felvételeket is felhasználták.

A film elérhető a Netflix, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

Lunaria – Kaland a Holdon (2020)

És hogy a gyerekek, illetve a rajzfilmek szerelmesei is megfelelő módon tudjanak ünnepelni, íme egy kínai-amerikai koprodukcióban készült animációs film! A legenda szerint Csang-o bájitalt ivott, amitől halhatatlan lett, felemelkedett a Holdra, és ő lett a holdistennő. Mivel egy Fei-fei nevű kislány édesanyjának ez a kedvenc mítosza, a család mindig nagyon készül a holdfesztiválra. Egy nap azonban az anya megbetegszik és meghal. Évekkel később, immár 13 évesen Fei-feiből fiatal kora ellenére briliáns tudós vált, aki, miután megtudja, hogy apja eljegyezte magát egy idegen nővel, anyja emlékére űrhajót épít, hogy eljusson a Holdra, és bebizonyítsa a holdistennő létezését. Útközben a lány fantasztikus teremtményekkel találkozik...

A film elérhető a Netflix kínálatában.

+ Az első ember (2018)

Akinek nincs semmilyen streamingelőfizetése, az sem marad ki a megemlékezésből, hiszen a tévécsatornák kínálatából is válogathatunk.

Közös filmjük, a Kaliforniai álom után Ryan Gosling és Damien Chazelle rendező újra összefogtak, és filmre vitték a lebilincselő történetet, amelynek középpontjában a NASA missziója áll, hogy embert küldjenek a Holdra. A zsigeri, szubjektív krónika James R. Hansen könyve alapján készült, és Neil Armstrong 1961 és 1969 között megélt tapasztalataira és életeseményeire koncentrál. Az első ember feltárja, milyen áldozatokat követelt Armstrongtól és a nemzettől a történelem egyik legveszélyesebb küldetése. A forgatókönyvet a Spotlight: Egy nyomozás részletei Oscar-díjas forgatókönyvírója, Josh Singer jegyzi.