Filmek zongoristákról

Ma van a zongora világnapja: hallgassunk zongoramuzsikát, nézzünk zongoristás filmeket!

Az óceánjáró zongorista legendája

A luxushajó fűtője elhagyott újszülöttet talál az egyik kabinban. Mivel az új évszázad első napja van, a gyereket elnevezi 1900-nak. Danny elrejti a kicsit a hajó gyomrában és ő lesz a nevelőapja. Nem meri a fiút a szárazföldre kivinni, nehogy kitoloncolják az országból. Amikor a fűtő halálos balesetet szenved, mások is felfedezik a fiút. A kapitány megszánja és nem adja át a hatóságoknak. 1900 kilenc éves, amikor talál egy zongorát. Játszani kezd rajta és kiderül, milyen tehetség rejtőzik benne. Bár próbálják a szárazföldre csábítani, csak a tengeren érzi magát biztonságban. Giuseppe Tornatore filmje érzelmes mese, Ennio Morricone csodálatos zenéjével.

 

A zongorista

Roman Polanski 3 Oscar-díjas, Arany Pálmás és 7 César-díjas filmje igaz történetet dolgoz fel. Főszereplője Wladyslaw Szpilman zongoraművész, aki a második világháború idején, a varsói gettó felszámolását követően bujkálva egy német tiszt segítségével, zongoratudásának köszönhetően éli túl a borzalmakat.

 

 

Ragyogj!

A film történetét David Helfgott, ausztrál zongorista élete ihlette. A melbourne-i születésű Helfgott gyermekkorában kiugró tehetségű zongoristának indult. David londoni Royal College of Musicban tanul a zongora tanszéken, a legendás professzor, Cecil Parkes kezei alatt, ki szintén excentrikus egyéniség. A professzor felfedezi Davidben a csak a legnagyobbakra jellemző zsenialitás jeleit. Mindent elkövet, hogy a fiúból nagy zongorista váljék. Az ifjú tehetség csodálatos Rahmanyinov interpretációjával elvarázsolja tanárait, barátait és a közönséget. A reményteljes indulás varázsa egyszer csak megtörik, a fiú nem tud megbirkózni családja elvesztésével. Egy fontos koncertjén hatalmas sikert arat, s azt követően idegösszeroppanást, így visszatér Ausztráliába. Egy teljes évtizedet tölt különböző elmegyógyintézetekben. Majd egyszer csak, mint a mesékben megtörténik a csoda, s 1984-ben hatalmas sikerrel tér vissza a koncertezéshez. Geoffrey Rush lenyűgöző alakítását Oscar-díjjal jutalmazták.

 

Zongoralecke

1851-ben Ada, a néma skót asszony Új-Zélandra utazik a kislányával, ahová levelezés útján adta férjhez az apja. A lánya mellett egyetlen dolgot visz magával, ami fontos a számára, a zongoráját. A férje, Alisdair Stewart azonban egy nyers telepes, aki nem osztja újdonsült felesége zeneimádatát, és eladja a zongoráját a szomszédjának. Amikor Ada vissza akarja szerezni a hangszert, George Baines arra kéri, adjon neki zongoraleckéket. Hamarosan barátság, majd szenvedélyes viszony alakul ki köztük. Jane Campion forgatókönyve, Holly Hunter és Anna Paquin Oscar-díjat kaptak a filmért. (Elérhető az HBO GO-n.)

 

Zöld könyv - Útmutató az élethez

Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobó ember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek. (A Netflixen elérhető.)

 

Kaliforniai álom

Mia (Emma Stone), a feltörekvő, fiatal színésznő és Sebastian (Ryan Gosling), a szépreményű jazz zongorista az Angyalok Városában, Los Angelesben keresi az álmait. Mia meghallgatásról meghallgatásra jár, és csak arra vágyik, hogy végre ne szakítsák félbe, Sebastian pedig szenvedélyesen küzd azért, hogy a klasszikus jazzt újra divatba hozza. Távlati terveikben a hollywoodi karrier, illetve egy saját zenés klub megalapítása szerepel - ekkor botlanak egymásba egy zsúfolt autópálya kellős közepén. A két fiatal szerelemre lobban, és vállvetve segíti egymást a kudarcokkal kikövezett úton. A sikerért keményen meg kell küzdeniük, ám eljön a nap, amikor dönteniük kell, mennyit hajlandóak feláldozni az álmaikért... (Elérhető a Netflixen.)

 

Rocketman

Nagyszabású zenés fantázia Elton John áttörést hozó éveinek hihetetlen emberi történetéről. A film azt a fantasztikus átalakulást követi nyomon, ahogyan a félénk zongorista csodagyerek Reginald Dwightból világszerte ismert szupersztár lesz Elton John néven. Az inspiráló történet – mely Elton legkedveltebb dalaira van felfűzve, a főszereplő Taron Egerton előadásában – nyomon követi a kisvárosi srácot azon az úton, melynek során a popkultúra egyik legikonikusabb figurájává nőtte ki magát. (Elérhető a Netflixen.)