George Lucas: az Erő olyan, mint a jóga

A Csillagok háborúja atyja által 42 évvel ezelőtt hozott szabály a legújabb élőszereplős Star Wars-sorozatban, az Ahsokában nyeri el az értelmét.

A Rosario Dawson címszereplésével a Disney+-on streamelhető Ahsokában azt láthatjuk, hogy a Sabine Wren nevű mandalóri harcos megrekedt a Jedivé válása útján, mert nem tudja kezelni az Erőt. Emiatt eleve szokatlan jelölt arra, hogy Jedi lehessen, de George Lucas évtizedekkel ezelőtt hozott szabályai alapján

nem az határozza meg, hogy Jedi lehet-e valaki, hogy tud-e bánni az Erővel.

 

Yoda használja az Erőt a Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszújában. Forrás: Disney+


J.W. Rinzler 2013-ban megjelent The Making of Return of the Jedi című könyvében ugyanis olvasható egy leirat egy 1981-es beszélgetésről, ami George Lucas, Lawrence Kasdan forgatókönyvíró és Richard Marquand rendező között zajlott az eredeti trilógia lezárulta idején. Kasdan itt azt kérdi Lucastól, hogy az Erő elérhető-e bárki számára, aki rá tud kapcsolódni, mire az alkotó azt válaszolja hogy

„igen, bárki el tudja érni”.


Mikor a forgatókönyvíró visszakérdez, hogy akkor ezek szerint nem csak a Jedik tudják használni az Erőt, Lucas leszögezi, hogy alapvetően csak a Jedik szánják rá az időt – ezt követően azonban a Star Wars atyja hoz egy olyan hasonlatot, ami tökéletesen megvilágítja az Erő működését. „Olyan ez, mint a jóga. Ha rászánod az időt, meg tudod csinálni. De azok akarják a leginkább elérni, akiknek eleve van hozzá affinitásuk. Akárcsak a karatéban” – magyarázta George Lucas.


Az alkotó azonban arra is rávilágított, hogy a képesség még nem minden, a gyakorlás is sokat számít. Ahogy Obi-Wan egyszer elmagyarázta, az Erő egy energiamező, ami minden élő dolgot körülvesz, és elméletileg bárki tud kapcsolódni hozzá, csak elég nyitottnak kell lennie.

Az Erő legtöbb birtokosának (a Jediknek és a Sith-eknek) megvan a természetes képességük hozzá, de – ahogy az A Mandalóriban is elhangzik – „a tehetség gyakorlás nélkül semmit nem ér”.
Ahsoka és Sabine Wren a sorozatban. Forrás: Disney+


Szóval Sabine esetére visszatérve: habár minden korábbinál szokatlan padawan, mivel nincs meg a természetes adottsága az Erő „felnyitásához”, az fogja eldönteni, hogy tud-e kapcsolódni hozzá, hogy megvan-e benne a megfelelő nyitottság. Mivel a karaktert mandalóri harcosnak nevelték, van benne egy zsigeri ellenállás a számára megfoghatatlan spirituális dolgok iránt

– Lucas koncepciója szerint viszont az éri el az Erőt, aki spirituálisan is készen áll rá, és sokat gyakorol mellé. Tényleg, akárcsak a jóga.


(via ScreenRant)