Idén több magyar alkotó is Oscar-közelbe kerülhet

A 2021. évi Oscar-díjátadó gálán Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című netflixes drámáját és egy másik netflixes produkciót, a Malcolm és Marie-t is erős versenyzőnek tartja a szakma. Utóbbinak szintén van magyar vonatkozása.

Habár az elmúlt évben a koronavírus miatt elenyésző számú mozifilmet mutattak be, az idei Oscar-gála nem marad el, csak későbbre csúszik (április 25-én tartják a díjátadót, a jelölteket pedig március 15-én hirdetik ki). Ezenkívül a díjakról döntő Filmakadémia lazított a szabályozáson is: eltekintenek attól az eddigi kikötéstől, hogy csak azok a filmek indulhatnak az Oscar-versenyen, amelyek legalább egy hétig futottak valamely Los Angeles megyei filmszínházban. Így azok a filmek is nevezhetők, amelyeknek tervezték ugyan a bemutatóját, de végül csak online jutottak el a nézőkhöz – amennyiben az online premiert követő hatvan napon belül a forgalmazó elérhetővé teszi a művet az akadémiai tagok titkos streamelős oldalán.

Ez pedig az eddigi években az Oscar fekete bárányának számító streamelős szolgáltatás, a Netflix malmára hajtja a vizet, hiszen a többi stúdiótól eltérően nekik rengeteg online premierjük volt az elmúlt évben, és ezek közül nem egy kiemelkedő művészi színvonalú, Oscar-esélyes alkotás. A streamelős óriásnak 2020-ban olyan sok Oscar-gyanús produkciója készült, hogy megdönthet egy közel 85 éves rekordot is a gálán (az egyetlen gyártó által forgatott, a legjobb film kategóriába bejutó jelöltek számáét). Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban – most viszont lássuk a magyar esélyeseket, akik szintén a Netflixnek köszönhetik a lehetőséget a trófeára.


Amióta Vanessa Kirby a tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznőnek járó Coppa Volpit Mundruczó Kornél első angol nyelvű munkájában, a hollywoodi sztárokkal forgatott Pieces of a Woman című filmdrámában nyújtott alakításával, a szakma a legjobb színésznő kategória nagy esélyeseként tekint rá az Oscaron is. Az egyik legnevesebb amerikai szaklap, a The Variety esélylatolgatásában a legesélyesebbek első körében emlegeti a színésznőt, olyan vetélytársak ellenében, mint Frances McDormand (Nomadland), Carey Mulligan (Ígéretes fiatal nő) vagy Viola Davis (Ma Rainey: A blues nagyasszonya), olyan sztárokat megelőzve, mint például Meryl Streep (The Prom – A végzős bál), Michelle Pfeiffer (French Exit), Sophia Loren (Előttem az élet) vagy Kate Winslet (Ammonite), akiket a Variety csak következő körös esélyesnek tippel.

A legjobb rendezőnek járó díjért zajló versenyben a filmet dirigáló Mundruczó Kornélt ugyan a szaklap a 13. helyen csak következő körös esélyesnek tippeli, de az Oscar-történelem során többször előfordult már, hogy az egyik jelölés magával vonta a másikat, így Kirby nominációja könnyedén bejuttathatja a magyar rendezőt is a végső öt jelölt közé. Sajnálatos módon az esélyek ellen dolgozik a Pieces of a Woman férfi főszereplője, Shia LaBeouf közelmúltbeli szexuális botránya, így a Netflix a kampány során mindent elkövet, hogy elterelje róla a figyelmet. Szintén a legjobb színésznő kategóriájában számít friss első körös esélyesnek Zendaya, aki tavaly azzal döntött rekordot az Emmy-gálán, hogy legfiatalabb művészként, mindössze 24 évesen megnyerte a legjobb női főszereplő drámasorozatban nevű kategória díját.


Filmjét, a Malcolm és Marie-t a napokban láthatták az amerikai filmkritikusok (a nézőknek még február 5-ig várniuk kell rá), és ahogy arról ebben a cikkünkben már beszámoltunk, el voltak ragadtatva tőle: Zendaya alakításán kívül magát az alkotást is dicsérik, így az rögtön be is került a legjobb film kategória következő körös esélyesei közé, de esélyesnek tartják a férfi főszerepet hozó John David Washingtont is (bár a Variety nem a legesélyesebbek, csak a szintén esélyesek, afféle „futottak még” esélyesek körében említi). És ahogy az fentebb már szerepelt, ezek a potenciális nominációk felhívhatják a figyelmet a film magyar operatőre, Rév Marcell munkájára, akit máris több kritikus is méltatott. Rév egyelőre sajnos nem került be a Variety listáján a jó eséllyel indulók egyik körébe sem (csak egy rangsoron kívüli felsorolásba), de drukkoljunk, hátha a Malcolm és Marie-t övező hype neki is kedvez majd, amikor az Akadémia tagjai leadják a szavazataikat!


(via Variety)