Így állítsd be a tévédet, ha nemcsak nézni, de látni is akarod a Sárkányok házát

Nem lesz tökéletes a végeredmény, de legalább már nem csak mozgó sötét foltokat fogunk látni.

Megírtuk mi is, hogy a Trónok harca előzménysorozata rengeteg nézőnél kivágta a biztosítékot, de kivételesen nem egy felkavaróbb jelenet, hanem az éjszaka játszódó 7. epizód miatt, amelyből sokan csak sötétben mozgó foltokat láttak.

Az HBO kreatív döntésként indokolta a jelenetek meg(nem)világítását, ami ismerős érv lehet a Trónok harca rajongóinak, hiszen az utolsó évad A hosszú éjszaka című epizódja után is rengetegen reklamáltak a sötétnek tűnő jelenetek miatt. Fabien Wagner operatőr – aki a most kifogásolt Driftmark című részt is fényképezte – akkor azt nyilatkozta, hogy "a probléma nagy része abból adódik, hogy sokan nem tudják, hogyan kell megfelelően beállítani a tévéjüket."

Mielőtt belemennénk, hogy pontosan hogy is kell kalibrálni a készülékeinket, egy dolgot érdemes még tisztázni. Sok esetben nem a fényerővel van a probléma, hanem a tömörítéssel. Mire az aktuális epizód vasárnap este (illetve nálunk hétfőn) eléri a tévét vagy a mobilkészüléket, addigra már alaposan letömörítették, amire azért van szükség, hogy a műsor a különböző internetkapcsolati sebességgel rendelkező emberek széles köre számára elérhető legyen. Vagyis a videó sávszélessége a legfontosabb, mert egyetlen okostévé vagy médialejátszó sem tudja kijavítani a zajos, pixeles videóstreamet, ha eleve gyenge forrásanyagot kap.

Ilyenkor nem sok mindent lehet tenni. Megpróbálhatod újracsatlakoztatni a készüléket a Wi-Fi-hez, de a legjobb, ha eleve vezetékes kábellel csatlakozik a tévé a routerhez. Az otthonodba érkező sávszélességgel is lehet probléma. Ha tudsz várni egy kicsit, próbáld meg később nézni az epizódot, amikor kevesebb néző streamel a környékeden vagy országszerte. Vagy várd meg, amíg a Blu-ray kijön, azzal biztos nem lesz probléma…

1. Kapcsold le a villanyt

Forrás: Getty Images

 

Mint nagyjából bármilyen mozgókép, a Sárkányok háza is akkor néz ki a legjobban, ha nemcsak az éj, de a szoba is sötét, és tele van iszonyattal szereplőkkel.

Ez nyilvánvalónak tűnhet, de sokan nincsenek vele tisztában, hogy a szoba világításának kikapcsolása az egyik legjobb módja a kép javításának. A képernyőről visszaverődő fény megnehezítheti a sötét jelenetek megjelenítését, és még a világos jeleneteket is elmoshatja. Ha nem tudod este / sötétedés után nézni a sorozatot, akkor húzd be a függönyöket, és kapcsolj le annyi lámpát, amennyit csak tudsz. Ha mindenképp szükség van némi fényre a szobában, akkor a tévé mögött kell elhelyezni a fényforrást, hogy ne érje közvetlenül a képernyőt, és a lehető leghalványabbra kell kapcsolni.

2. Válaszd ki a Film, Mozi vagy Kalibrált képmódot

Forrás: Port.hu

 

Minden tévé beállításaiban vannak választható képmódok, amelyek a kép szinte minden aspektusát befolyásolják: többek között a fényerőt, a színt, a gammát, a fekete szintet és a képfeldolgozást.

A lehető legjobb minőségű képhez szerencsére nem feltétlenül kell külön-külön beállítani ezeket a dolgokat. A legpontosabb képmód szinte mindig a Cinema (LG-nél), Custom (Sony), Movie (Samsung, TCL) vagy Dolby Vision + Dolby Atmos (Philips) nevű üzemmód. Ha a tévé rendelkezik Filmmaker üzemmóddal, az is remek választás.

Az olyan üzemmódokhoz képest, mint a Standard vagy az Élénk, a Film üzemmódok eleinte tompábbnak és kevésbé hatásosnak tűnhetnek. De szinte minden esetben ezek mutatják a legrealisztikusabb színeket, és a félhomályos szobákra vannak hangolva - ami általában alacsonyabb fényerőt, közepes kontrasztot és korrekt árnyékrészleteket jelent. A Film üzemmód nem való mindenkinek, aki például inkább showműsorokat, sportközvetítéseket néz, az kereshet nyugodtan más üzemmódot is.

3. Növeld a fényerőt

Ha beállítottad a megfelelő képmódot, és kikapcsoltad a fényforrásokat a szobában, de néhány jelenetnél még mindig úgy érezed, hogy a képek túl sötétek, akkor érdemes még jobban belemerülni a menürendszerbe, és az alábbi szabályozókat megkeresni.

Háttérvilágítás (backlight): Ez állítja be az LCD TV fénykibocsátását. Sötét szobákban általában alacsonyra kell állítani, mert a túl magas érték elmoshatja a képet. Egyes tévéknél a háttérvilágítás beállítását "Fényerő" vagy OLED tévéknél "OLED fény" menüpontnál lehet megváltoztatni

Fényerő (brightness): Ezzel a beállítással a "fekete" és az árnyékrészletek fényereje állítható be. Növelésével a sötét területek jobban láthatóvá válhatnak, de a túl magas értékek ismét elmoshatják a képet.

Fontos viszont azzal is tisztában lenni, hogy ezzel a két beállítással való játék összességében rosszabb képet eredményezhet, például világosabb jeleneteknél, eltérő megvilágításnál vagy olyan műsorok nézésekor, amelyek nem annyira sötétek, mint a Sárkányok háza. Ha kimosódó hatást észlelsz, kapcsold vissza a fényerőt, amikor másik műsort nézel.

4. Kapcsold ki a szappanopera hatást

Sok tévékészüléken hiába kapcsolunk Film módba, az egyik legkevésbé filmes hatás megmarad: a szappanopera-effektus, amely a mozgást vajszerűvé és kevésbé filmszerűvé teszi. Ezt érdemes kikapcsolni, ha meg akarjuk őrizni a Sárkányok háza 24 képkockás ritmusát. Tom Cruise is ezt mondja, neki csak elhisszük!

A legtöbb felső kategóriás modellben és számos népszerű középkategóriás tévében megvan ez a szappanopera-effekt, és sajnos a gyártók általában a tévé beállítási menüjének mélyére rejtik el, és az elnevezése is változik márkánként. Az LG "TruMotion", a Samsung "Auto Motion Plus" vagy "Picture Clarity", a Sony "MotionFlow" és a Philips "Perfect Natural Motion" néven emlegeti.

5. B-terv

A felsoroltakon kívül a tévédnek számtalan egyéb hasznos (és haszontalan) beállítása is lehet. Ha egy adott jelenetet használunk referenciaként a beállításnál, akkor fennáll a veszély, hogy más jelenetek viszont rosszabbnak tűnhetnek. Szerencsére minden képmód rendelkezik egy "visszaállítás" funkcióval, úgyhogy lehet nyugodtan próbálkozni. Ezek a beállítások jöhetnek még szóba:

Kontraszt (contrast): Ez az érték azt mutatja, hogy a kép legvilágosabb pontja hányszor világosabb, mint a legsötétebb. Megfelelő beállítások esetén a sötét jelenetekben a fekete szint jelentősen megnő. Általában a legjobb, ha ezen nem változtatsz.

Szín és színárnyalat (color and tint): Ha Film módot használunk, akkor ezeket a beállításokat sem érdemes piszkálni, legfeljebb a színt érdemes hajszálnyival feljebb vagy lejjebb állítani, ha a kép nem tűnik elég telítettnek (vagy túl telítettnek), de itt is fennáll az a probléma, hogy ami az egyik jelenetben ideális, az egy másikat tönkreteheti.

Gamma: Itt általában többféle beállítás van, amelyek mindegyike befolyásolja a sötét területek megjelenését. Érdemes 2,2-vel kezdeni.

Helyi sötétítés (local dimming): Ha az LCD-televíziód rendelkezik ezzel a funkcióval, akkor a kontraszt növelése és a fekete szintek javítása érdekében érdemes bekapcsolni. A legtöbb TV-nél a legalacsonyabb helyi sötétítési beállítás tűnik a legjobbnak, de nyugodtan lehet válogatni az opciók között.

Forrás: Getty Images

 

Ha nem sikerülnek a változtatások, kezdd elölről

Ha nem vagy elégedett a végeredménnyel, bármikor visszaállíthatod a képbeállításokat a gyári alapértelmezettre.

A Samsung TV-készülékeken általában így: Beállítások (Settings) > Kép (Picture) > Szakértői beállítások (Expert Settings) > Kép visszaállítása (Reset picture) > Igen (Yes).

Sony tévén ugyanez: Beállítások (Settings) > Tulajdonságok (Preferences) > Kép (Picture) > Visszaállítás (Reset) > OK.

Az LG tévékészülékeknél: Beállítások (Settings) > Minden beállítás (All Settings) > Képmód beállítása (Picture Mode Setting) > Visszaállítás (Reset( > Igen (Yes)

És mi a helyzet, ha mobilról néznénk a sorozatot?

A legjobb tanács természetesen az, hogy ne nézzük telefonon a Sárkányok házát. A tömegközlekedésben, az utcán, a parkban a zavaró fényeket nem lehet kiküszöbölni, és ha mobilnetet használunk, akkor a már említett tömörítési problémák hatványozottan jelentkezhetnek.

Ha mégis ilyesmire vetemednénk, akkor az alábbiak szerint érdemes eljárni:

Növeld a fényerőt

Mind az iOS, mind az Android rendszerben van egy "gyorsbeállítások" funkció, amellyel engedélyezheted ezt - iPhone esetén alulról felfelé, Android esetén pedig felülről lefelé húzva -, majd a fényerősávot egészen jobbra kell csúsztatni. A legtöbb telefon az automata fénybeállítást is felkínálja, azt ki kell kapcsolni.

Viszont: minél fényesebb a háttérvilágítás, annál jobban terheli az akkumulátort, és annál inkább megerőltetheti a szemet, ezért nem érdemes állandóan bekapcsolva tartani. Aki polarizált napszemüveget visel, annak további hátrányt jelenthetnek ezek a beállítások.

Használj fénytörés elleni fóliát

A tükröződésgátló borítások, ha sikerül megtalálni a megfelelő méretet és típust, fizikailag védik a telefon képernyőjét, csökkentik a karcolás vagy repedés esélyét, és elvileg a napfény okozta tükröződést is mérséklik. Így filmezés közben, a sötét jeleneteknél nem magunkat kell nézni a kijelzőn.

Képernyővédők

Forrás: Amazon

 

Kaphatóak kifejezetten telefonhoz készített „árnyékolók.” A semminél talán többet érnek…

Via: CNET / The Verge / Komando / USA Today