Itt a megfilmesíthetetlennek hitt nagyszabású sci-fi sorozatverziójának előzetese

Vajon elég lesz az üdvösséghez, hogy az Apple TV+ szemmel láthatóan ráköltötte a világ összes pénzét?

A most nyilvánosságra hozott bő kétperces teaser trailer alapján az Isaac Asimov regénysorozata, az Alapítvány nyomán készült Foundation című széria a Dűne vagy a Trónok harca léptékével lesz mérhető. Ami nem csoda, hiszen már az alapanyag is rendkívül nagyszabású alkotás.

Asimov 1942 és 1950 között írta meg, folytatásokban, majd az első kötet (kiegészítve) 1951-ben jelent meg; ezt ’52-ben és ’53-ban két további könyv követte – így született meg az Alapítvány-trilógia. Kiadója győzködésére az író 1982-ben, ’83-ban és ’88-ban újabb folytatásokkal egészítette ki művét, ami így összesen hét könyvből áll, és a Római Birodalomról mintázott Galaktikus Birodalomban játszódó cselekménye körülbelül 556 évet ölel át.

A regényfolyamot már több évtizede próbálják különféle alkotók (köztük például Roland Emmerich vagy Jonathan Nolan) vászonra adaptálni – sikertelenül. Talán a sorozat epikusabb formátumának köszönhetően most végre sikerül megtörni a jeget.

Annál is inkább, mert a kísérlethez olyan nevek asszisztáltak, mint David S. Goyer forgatókönyvíró (Penge, A sötét lovag), aki executive producerként egyengette a Foundation útját, vagy Jared Harris (A Korona, Csernobil) és Lee Pace (Halottnak a csók, A hobbit filmek) színészek. Habár a sorozat produkciós munkálatait az Apple a koronavírus miatt kénytelen volt felfüggeszteni, az előzetes nyilvánosságra hozatalával jelzik, hogy minden rendben, és a Foundation 2021-ben streamelhető lesz. Ennél pontosabb dátumot viszont még nem adtak meg.


(via Collider)