Kegyetlen hadműveletek – Kém kémnek farkasa

A netflixes dél-koreai akcióthriller csavaros és izgalmas kémtörténet, amelyben állig felfegyverzett, semmitől sem visszariadó titkos ügynökök igyekeznek túljárni egymás eszén, de ha az nem megy, jön a nyers erő!

Az 1950. június 25-én kitört koreai háború hivatalosan még ma is tart. A hadviselő felek, Dél- és Észak-Korea, illetve az ENSZ mandátummal a konfliktusba a déliek oldalán beavatkozó Egyesült Államok ugyan 1953-ban fegyverszünetet kötöttek, de békét nem. A két ország között még ma is egy, mindkét oldalon rendkívüli módon megerősített ún. demilitarizált zóna húzódik, és érthető módon mindkét fél titkosszolgálatának legfőbb feladata a másik oldal tevékenységének megfigyelése, annak szabotálása és a saját érdekek érvényesítése. Ami logikusan az amúgy is meglehetősen „akciódús” dél-koreai filmgyártásból is visszaköszön, és ebből dolgozik a Netflix saját gyártású, friss koreai thrillere, a Kegyetlen hadműveletek is.

Hősünk egy talpig becsületes ügyész, Han Ji-hoon (Park Hae-soo), aki börtönbe küldhetne egy korrupt, arrogáns iparmágást, de mivel a terhelő bizonyítékok egy részét szabálytalan úton szerezték a munkatársai, lemond a győzelemről. A „jutalma” egy aktatologató állás a Nemzetbiztonság Ügynökség jogorvoslati részlegénél, ahol nincs semmi tennivaló, mert senki sem mer panasszal élni. Így aztán kapva kap az alkalmon, amikor egy veszélyes bevetést kínálnak fel neki. Ki kell vizsgálnia egy elit alakulatot és annak hírhedt vezetőjét az észak-koreai-kínai határ mentén fekvő iparvárosban, Shenyangban, merthogy a jelentéseik nyilvánvalóan nem felelnek meg a valós tényeknek. Érkezését nem nézi jó szemmel az egység vezetője, a Yaksha névre hallgató Ji Kang-in (Kyung-gu Sol), és megpróbálja eltávolítani a „kollégát”, aki másnap kábultan ébred egy bordélyban egy prostituált és egy rakás drog társaságában, az ajtaján pedig kínai rendőrök dörömbölnek.

Innen szép nyerni, de ügyészünk valahogy kivágja magát a szorult helyzetből, sőt. Túléli a nyájas kínai szervkereskedőkkel való találkozást is, amivel végre elnyeri Yaksha bizalmát, és kiderül, hogy a legnagyobb ellenfélnek nem az észak-koreaiak számítanak, hanem egy szabadúszó japán ügynök (Hiroyuki Ikeuchi), a harc pedig az észak-koreai kommunista felső vezetés titkos pénzeit kezelő „39-es szoba” titkáért folyik. Az ügyész úr pedig hamarosan rájön, hogy ha életben akar maradni és legyőzni a ravasz japánt, akkor nem lehet ragaszkodni az ő merev elveihez.

És ki ne akarna egy izgalmas kémfilmet nézni állig felfegyverzett profi ügynökökkel, high tech kütyükkel fondorlatos tervekkel, megtévesztéssel és átverésekkel, árulással és önfeláldozással?

A Kegyetlen hadműveletek hozza mindezt bőven, erre nem lehet panasz, ráadásul két remek karaktert és két nagyszerű főszereplőt kapunk. Különösen jó az ügyészt játszó Park Hae-soo , akit a Squid Game-ből ismerhetünk. Amiben mégis el lehet marasztalni a filmet, az eredetiség, a meglepő húzások hiánya, pedig a dél-koreai akciófilmek nem szoktak a szomszédba menni az ilyesmiért. Egyedül akkor lép Hyeon Na rendező valami szokatlant, amikor a kínai alvilág kerül képbe, és majdnem elviszi a filmet az iszonyú cingár prostit alakító Yi Ti Yao, de csak majdnem. A film vége és az alapfelállás azonban folytatást vagy folytatásokat ígér, ott még bőven lehet korrigálni.

Értékelés: 7/10