Közel 85 éves Oscar rekordot dönthet meg a Netflix

A streamelős óriásnak elképesztő mennyiségű filmmel van esélye bejutni a 2021-es Oscar-versenybe a legjobb film kategóriában.

1937-ben a Metro-Goldwyn-Mayer, azaz az MGM állította be az egyetlen stúdió által a legtöbb legjobb film jelölést elért rekordot: a tíz nominált alkotás közül nem kevesebb mint öt az ő gyártásukban készült (ezek közül A nagy Ziegfield nyerte végül a versenyt, és két további trófeát is hazavihetett). A jövő évi Oscar-gálán (amit a koronavírus-járvány miatt 2021-ben csak április 25-én tartanak)

a Netflixnek minden esélye megvan rá, hogy megdöntse ezt a rekordot.

A streamelős óriás a Mudbound című 2017-es háborús dráma négy jelölése óta stabil szereplője az Oscar-versenynek (de dokumentumfilmekkel már 2014 óta képviseltetik magukat a gálán), majd a Roma 2019-es díjesője bebizonyította, hogy a győzelem sem lehetetlen. 2020-ban ráadásul a streamelős cég érdemelte ki a legtöbb, szám szerint 24 jelölést – igaz, ebből végül csak kettőt tudtak díjra váltani.

Idén azonban a koronavírus a Netflix malmára hajtja a vizet, mivel a pandémia miatt a díjakról döntő Akadémia lazított a jelölés szabályain. Mivel az idei év nagy részében a legtöbb amerikai mozi zárva tart és tartott, eltekintenek attól az eddigi kikötéstől, hogy csak azok a filmek indulhatnak az Oscar-versenyen, amelyek legalább egy hétig futottak valamely Los Angeles megyei filmszínházban.

Így azok a filmek is nevezhetők, amelyeknek tervezték ugyan a bemutatóját, de végül csak online jutottak el a nézőkhöz – amennyiben az online premiert követő hatvan napon belül

a forgalmazó elérhetővé teszi a művet az akadémiai tagok titkos streamelős oldalán.

És mivel 2020-ban a legtöbb fősodorbeli mozifilm premierjét a jövő évre halasztották, a netflixes alkotásoknak pedig rendben lement vagy le fog menni a(z online) bemutatójuk, még a korábbiaknál is nagyobb arányban képviseltethetik magukat a következő Oscaron. Arról nem beszélve, hogy a szóban forgó műveknek ráadásul magas színvonaluk miatt saját jogon is minden esélyük megvan a nominációra, de akár a győzelemre is. A Variety szakújságírói hetek óta közölnek elemzéseket arról, mely kategóriában melyik filmek és/vagy művészek jelölésére lehet számítani, és úgy vélik, az előttünk álló díjszezonban a Netflix lesz a legerősebb versenyző.

Úgy gondolják, hogy David Fincher Mank című életrajzi alkotása, A chicagói 7-ek tárgyalása című történelmi dráma Aaron Sorkintól és a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című zenés életrajz (Chadwick Boseman élete utolsó alakításával) egész biztosan ott lesz a legjobb film kategóriájának jelöltjei között. (Ezzel egyébként nincsenek egyedül: a New York Times is úgy érzi, hogy a Mank jelölést érdemel, sőt: ők úgy tippelnek, ez a mű hozhatja el a Netflix első győzelmét a legjobb film kategóriában.)

A további esélyes filmeket illetően már nem ilyen tiszta a kép. Rendkívül erős színészi alakítások jellemeznek ugyanakkor egy egész sor netflixes filmet (Az 5 bajtárs Delroy Lindóval, a The Prom – A végzős bál Meryl Streeppel, a Pieces of a Woman című Mundruczó Kornél-film Vanessa Kirbyvel, a Vidéki ballada az amerikai álomról Glenn Close-zal és Amy Adamsszel vagy az Előttem az élet a visszatérő Sophia Lorennel) – és az Oscar íratlan szabályai szerint az egyik fontos kategória jelölése könnyedén magával vonhatja a legjobb filmes jelölést is.

Esélyesként tartják számon ezenkívül George Clooney eddigi talán legambiciózusabb projektjét, Az éjféli égboltot. A színész-rendező-producer Clooney eddigi nyolc jelölésével és két győzelmével amúgy is nagy kedvence az Akadémiának, szóval ezzel a művel is könnyedén összejöhet legalább a nomináció. Mindezeket egybevetve a Variety szakértői úgy gondolják: Az ír és a Házassági történet tavalyi buktája után (tíz, illetve hat jelölésből nulla, illetve egy győzelem) a Netflix végre áttörheti az üvegplafont, és kiléphet a streamszolgáltatók gettójából.


(via Variety)