Letiltották a mesterséges intelligencia által írt Seinfeld-paródiát

Transzfób vicceket generált az AI, ezért most átmenetileg nem elérhető a Twitch-en a kultikus népszerűségnek örvendő Nothing, Forever.

Sajnos egyre inkább eluralkodó trend, hogy a transzfóbia mindent tönkretesz, a kedvenc varázslós franchise-odtól kezdve (lásd: J.K. Rowling vállalhatatlan kijelentései, melyek ellen maguk a Potter-filmek szereplői is felszólaltak) egészen a közönségkedvenc, semmiről sem szóló, mesterséges intelligencia által generált sorozatparódiáig.

Az utóbbi épp a napokban esett meg: a Nothing, Forever című, AI által létrehozott Seinfeld-paródia (az eredeti sitcom 1989-1998 között futott az NBC-n), amely a Twitch-en robbant be (ez az Amazon élő videójáték-közvetítéseket kínáló weboldala), két hétre elsötétül, mivel a csatornát felfüggesztették „a Twitch közösségi irányelveinek vagy szolgáltatási feltételeinek megsértése miatt”.

 

 

A Vice magazin beszámolója szerint a felfüggesztés oka nem más, mint hogy a mesterséges intelligencia által generált Larry (aki a sorozatbéli bárokban fellépő humorista, Jerry Seinfeld mesterséges megfelelője) transzfób megjegyzéseket tett a stand up comedy műsorában, miközben azon tűnődött, hogy a transz emberek mentálisan betegek, és tönkreteszik a társadalom szerkezetét. Skyler Hartle, a Nothing, Forever társalkotója egy hivatalos nyilatkozatban így kommentálta a történteket a sajtónak:

Zavarban vagyunk, mert ez egyáltalán nem tükrözi az értékeinket vagy véleményünket. Ez egy, a mi oldalunkon elkövetett hiba eredménye volt, ami egy technikai problémát eredményezett.

A Nothing, Forever Discord-csatornáján (ez lényegében egy Facebook-szerű, zárt közösségi platform) a csapat egy közleményt tett közzé, amelyben bővebben kifejtették a tiltás okát és hogy mi miért történt, valamint kiemelték azon lépéseket, amelyeket annak érdekében tesznek a jövőben, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő. Állításuk szerint alapvetően az a program, amiről a Nothing, Forever fut, technikai nehézségekkel küzdött, ezért a készítők inkább átváltottak egy másik, hasonló programra. Ez azonban nem rendelkezett ugyanazokkal a moderációs alapbeállításokkal, mint az eredeti szoftver, így nem szűrte ki a transzfób tartalmak beszivárgását.

A mestersége intelligencia ugyanis a teljes internet (vagy más, előzetesen megadott adathalom) töredékmásodperc alatti átfésülése alapján készíti el a tőle kért rajzot, szöveget vagy más egyebet – itt a PORT.hun például nemrégiben az HBO népszerű poszatpokaliptikus sorozatáról, a The Last of Usról írattunk cikket a Jasper nevű, kifejezetten frappáns (marketing)szövegek megalkotására kifejlesztett mesterséges intelligenciával.

(via The Verge)