Még be sem mutatták, máris botrány van a Netflix közelgő sorozatának háza táján

Ellen DeGeneres talkshow-ja után a rasszista vádak utolérték a streamelős óriáscéget is. A nem megfelelő bánásmód miatt három forgatókönyvíró állt fel a Grand Army csapatából.

Az október 16-án érkező széria öt, társadalmilag hátrányos helyzetben lévő, különböző rasszba tartozó fiatal sorsát követi Brooklyn legnagyobb állami középiskolájában. „Én és két másik színes bőrű író, aki a sorozaton dolgozott, kiléptünk faji elnyomás és durva bánásmód miatt.

A showrunner és ötletgazda átment Karenbe, és ráhívta a HR-t a fekete íróra,

hogy rákényszerítsék, hogy vágassa le a haját. Igen, jól olvastátok”

– írta ki a Twitterre Ming Peiffer dráma- és forgatókönyvíró (Karennek az internetes szlengben a kellemetlenkedő, gyakran rasszista fehér nőket szokták hívni – a szerk.).

Peiffer beszámolója szerint az írói csapatnak egy ázsiain kívül (ez ő maga) egy fekete és egy latin-amerikai tagja volt. Ők mondtak most fel. Amikor egy kommentelő az író tweetje alatt megkérdezte, hogy „amúgy is, miért olyan lehangolóak mindig az olyan műsorok, amelyekben feketék a főhősök”, Peiffer azt válaszolta, hogy „azért, mert a showrunner nem hallgatott ránk, amikor arra kértük, hogy ne csináljon a fekete hőshöz kapcsolódó szálból nyomorpornót”.

„Amikor megpróbáltuk kiharcolni, hogy megváltoztassák a cselekményt, érzelmileg bántalmaztak minket, ezért mindannyian kiléptünk” – írja még Peiffer, aki arról is beszámolt, hogy a latin-amerikai írónak kevesebb fizetést akartak adni. A Netflix egyelőre nem kommentálta a dolgot. Legutóbb egyébként Ellen DeGeneres talkshow-ját érték rasszizmusról és durva bánásmódról szóló vádak, erről itt és itt írtunk korábban.


(via Independent)