Megvan, mikor tér vissza az elmúlt évek legjobb sci-fi sorozata

Régóta várunk a Különválás második évadára, és várhatunk is még egy ideig, de legalább a premierdátumot kitűzték.

Az Apple TV+ legnagyobb dobása 2022-ben egy zseniális ötletre épülő sci-fi sorozat volt. A Különválás, azaz a Severance a munka és a magánélet szétválasztásának gondolatát vitte el a végsőkig: itt szó szerint két tudatra hasad a melós, és a külvilági énje nem tudja, mit csinál a munkahelyén, és vice versa. Egy titokzatos cég még titokzatosabb irodai munkásai azonban elkezdik bánni, hogy részt vettek ebben a visszafordíthatatlan folyamatban, és mindkét énjük nyomozásba kezd. Csakhogy amit az egyik kiderít, arról a másik mit sem tud. Az egyéni látványvilággal és komótos tempóval dolgozó széria egyszerre szürreális és abszurd disztópikus sci-fi, feszült pszichológiai thriller és irodai szatíra.

A kritika és a közönség is szerette a sorozatot - számos Emmy- és Golden Globe-jelölés mellett két Writers Guild-díjat is nyert -, így 2023 elején el is kezdődtek a második évad munkálatai, ám az író- és színészsztrájk kirobbanása után, májusban leállították a produkciót. Az idei év elején folytatódott a forgatás, és 2024 áprilisában be is fejeződött. 

Most kiderült, hogy a széria 2025 januárjában tér vissza, és a 10 epizódos második évad új részeit heti bontásban nézhetjük majd meg.

A sorozat showrunnere továbbra is Dan Erickson, Ben Stiller rendezőként és executive producerként vett részt a munkálatokban, a szereplőgárdához (Adam Scott, Britt Lower, Tramell Tillman, Zach Cherry, Jen Tullock, Michael Chernus, Dichen Lachman, John Turturro, Christopher Walken és Patricia Arquette) pedig csatlakozik újoncként Sarah Bock, Gwendoline Christie, Bob Balaban és Merritt Wever.

A hivatalos szinopszis szerint a második évadban "Mark és barátai megtapasztalják, milyen szörnyű következményei vannak annak, ha megkérdőjelezik a különválási eljárást, ami még inkább a szenvedés útjára vezeti őket."

A Port kritikusa ezt írta az első évadról:

„A Különválás eredetisége megkérdőjelezhetetlen, nemcsak a történet által felvetett kérdéseket, de a díszletezést, a zenét, a hangulatot és a vizualitást illetően is. A futószalagon érkező sorozatok korában ritka az ilyen átgondolt, okos és merész produkció, úgyhogy érdemes megbecsülni.”

Különválás – Ilyen lenne a Hivatali patkányok, ha Kafka írná a sztoriját

Az Apple TV zseniális sorozata egyszerre sci-fi, pszichológiai thriller és munkahelyi szatíra.

Kritika

 

via: THR