Mesterséges intelligenciával írattunk cikket a Last of Usról

Bár a Jasper nevű, marketinges reklámszövegekre kifejlesztett AI valóságos közhelyszótárat zúdított ránk, meglepően jól tud magyarul, és az aktuális trendekkel is abszolút képben van.

Ez csak három olyan cikk a temérdek másik közül, amelyek az utóbbi napokban szembe jöttek velem az interneten – holott eddig nem is különösebben hozott lázba ez az egész AI téma. Nem úgy, mint másokat! Egyesek ugyanis már most megkongatták a vészharangot, és előre eltemették a teljes reklámszövegíró és újságíró szcénát, de már az óvatosabb digitális jósok is így fogalmaznak: „nem megalapozatlan a félelem a masszív leépítésektől a mesterséges intelligencia térnyerése miatt, ugyan az orvosokat nem cserélik robotokra, de vannak szép számmal, akik aggódhatnak”.

Eredetileg amúgy én csak viccnek szántam, hogy akár írathatnánk mi is mesterséges intelligenciával egy cikket a PORT.hu-ra. 

De végül én lepődtem meg a legjobban, amikor a kollégáim annyira belelkesültek az ötleten, hogy már nem is egy, hanem rögtön két AI-cikket szerettek volna látni: egyet a The Last of Us tévésorozatról, egyet pedig a Volt egyszer egy vadnyugatról.

Sajnos azonban jelen sorok megírásakor annyian mókáztak épp egyszerre a világ első számú tartalomgyártó AI-jával, a híres-hírhedt ChatGPT-vel, hogy az elérte a maximális kapacitását, ezért nem jutottam be a kezelőfelületére, csak várólistára kerültem...

Persze nem szontyolodtam el, gyorsan körülnéztem inkább a konkurensek háza táján. A ChatGPT mellett sok szó esik mostanában a Jasper nevű mesterséges intelligenciáról is, amely a webdizájnerek és marketingesek álma, szerintük ugyanis az egyik legjobb szövegíró program jelenleg a piacon – már ha hangzatos reklámokról és szlogenekről van szó.

A „szegény ember ChatGPT-jét”, Jaspert csatasorba állítva (élve az 5 napos próbaverzió lehetőségével, mert ez a szolgáltatás amúgy fizetős) tehát azt kértem a mesterséges intelligenciától, vegye át egy újságíró szerepét, és kanyarítson egy olvasmányos cikket az utóbbi hetek legforróbb témájáról, az HBO nagy népszerűségnek örvendő zombiapokalipszises sorozatáról.

Forrás: HBO

 

  • Írj egy cikket az HBO Max streaming platformon futó The Last of Us sorozatról!
  • Említsd meg, hogy a sorozat a The Last of Us című videójátékon alapul!
  • Említsd meg, hogy a főszereplőt alakító Pedro Pascal ugyanilyen karaktert játszik a Disney+ The Mandalorian című tévésorozatában!
  • Említsd meg, hogy a posztapokaliptikus műfaj ma aktuálisabb, mint valaha, mivel a Föld pusztulása felé rohanunk!

A fenti, magyar nyelven bepötyögött utasítások után Entert nyomva az alábbi betűhalom lett a végeredmény:

A sorozat egy olyan világot mutat be, amelyet a járvány és az emberi tettek pusztítottak el. A The Last of Us ígéretesnek bizonyult az HBO Max streaming platformján, és remekül illik a tarka műfajú kínálatba. Jelenleg még csak néhány rész van fenn, de reméljük, hogy további epizódok is megtekinthetőek lesznek hamarosan. Az HBO Max széles választékában a The Last of Us remek kiegészítője lehet a játéksorozatoknak, és egy igazi csemege a látogatók számára. Kíváncsian várjuk, hogy mivel rukkolnak ki az alkotók! Reméljük, hogy ez a sorozat továbbra is ösztönözni fogja az embereket arra, hogy figyeljenek jobban Föld bolygónk ökológiai sokféleségeire, és jobban megértsék a minket körülvevő rendszereket. A The Last of Us az HBO Maxon minden bizonnyal meghökkentő élménnyel fog szolgálni a nézőknek! Kíváncsian várjuk, hogy miket hoznak a nézőknek. Egy biztos: nem fogunk csalódni!

Jó látható, hogy Jasper kicsit megúszósra vette a figurát, és nem vette figyelembe mindegyik magyar nyelvű utasítást. Amikor azonban már angolul adtam meg neki ugyanezeket a fenti instrukciókat, sokkal hosszabb szöveget rittyentett kb. 5 másodperc alatt – sőt, a maga módján még viccelődött is, kimaxolva a hatásvadász marketinges mondatokat!

Mit kapunk, ha Pedro Pascal fegyverforgató képességeit kombináljuk egy posztapokaliptikus világban szerzett tapasztalataival? Egy verhetetlen kombinációt!

Mindenhol a világon izgatottan várják a játékosok a The Last of Us sorozat megjelenését az HBO Maxon. Készülj fel egy vad utazásra, és készítsd elő a popcornt! Ha valami új és izgalmas néznivalóra vágysz, akkor ne keress tovább, itt az HBO Max The Last of Us című sorozata! A népszerű videojáték alapján készült, Pedro Pascal főszereplésével készült epikus posztapokaliptikus szériát biztosan nem akarod kihagyni!

Reméljük, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket, és egyedülálló élményt nyújt a videojáték rajongóknak és az újonnan csatlakozóknak egyaránt. Készülj fel az ámulatra és a szórakozásra, miközben követed Joel és Ellie útját a posztapokaliptikus pusztaságon keresztül. Ne hagyd ki, felejthetetlen élményben lesz részed!

Az HBO Max The Last of Us sorozatát feltétlenül meg kell nézned, ha rajongsz a posztapokaliptikus műfajért! Az új sorozat egy gombafertőzés által megtizedelt világban játszódik, és a népszerű The Last of Us című Playstation-videójáték alapján készült, és olyan magával ragadó élményt ígér a nézőknek, mint még soha.

A főszereplő, Pedro Pascal - aki a Disney+ tévésorozata, a The Mandalorian főszereplőjeként is ismert -, a tőle megszokott intenzív alakításával kelti életre Joelt. Ilyen profi tehetségekkel az élen, mint Neil Druckmann (az eredeti játék alkotója) és Craig Mazin (a Csernobil alkotója) executive producerek, a The Last Of Us nagy sikerre számíthat.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a poszt-apokaliptikus műfajú sorozatok most aktuálisabbak, mint valaha. Mivel a társadalom egy ökológiai katasztrófa felé rohan, ez a sorozat élesen emlékeztet arra, hogy mi forog kockán, ha nem cselekszünk. Szóval készülj fel arra, amikor a The Last of Us-sorozat az HBO Maxon valami egészen különleges lesz! Addig is, szerezz be egy Playstationt, és játszd végig az eredeti játékot!

Ez a verzió azért már sokkal hosszabb és újságcikkszerűbb bekezdéseket eredményezett. Persze Jasper le sem tagadhatná, hogy valójában ugye egy marketing-szoftver: miután kisakkozta, hogy a The Last of Us-sorozat a The Last of Us videójátékokon alapul, máris Playstation-vásárlásra és játékra buzdít! Ráadásul azt is ő matekozta ki magának (a neten talált millió cikk alapján természetesen), kik a sorozat executive producerei...

Forrás: HBO Max

 

Kíváncsi voltam, mi mindent tud még villantani Jasper, ezért magyarul erre kértem: írd le, miről szól a The Last of Us!

Ezt válaszolta a másodperc törtrésze alatt:

A The Last of Us egy HBO sorozat, amely a játék világán alapul. Az alkotás elmegy még tovább, mint amit az eredeti játékban megismerhetünk - betekintést nyújt abba, hogy hogyan élt és túlélt a Föld lakóinak kisebbsége a folyamatosan változó környezetben. A történet Joel-ről és Ellie-ról szól, akik egy utazásra indulnak, hogy ellenőrizzék a világot és megértsék az emberek közötti hatalmi harcokat. A túlélésüket teszik próbára a veszélyes úton szembe jövő zombiszerű lények, vadon élő csoportok és orvul megszállt területek. Ezeken kívül Joel-nek és Ellie-nek folyamatosan meg kell találniuk a módját annak, hogy megőrizzék a reményüket és hitüket egy olyan világban, ami veszélyes és teljesen átalakul. Ebben a folyamatosan változó közegben Joel-nek és Ellie-nek sok akadályba kell botlania, hogy megtalálják az utat az újjászületett élet felé. A The Last of Us HBO sorozata minden bizonnyal erős hangot ad a túlélés és a remény üzenetéhez. Ne hagyjátok ki ezt az izgalmas utazást!

Ezután megkértem az AI-t (ismét magyarul), írja le, milyen lett a The Last of Us sorozat a játékhoz képest. Szerinte ilyen:

A The Last of Us HBO sorozat méltán kapta meg a sok elismerését, ahogy azt vártuk. Tökéletesen újraalkotta a játékban szereplő világot és történetszálakat. A hollywoodi színvonalú rendezés, fényképezés, zene és állandóan bővülő szereplőgárda csak még jobbá tette ezt a remekművet. Az epizódokban átélt feszültség, az előadott érzelmek és történetszálak szinte élethűen hozzák vissza a játék világának hangulatát. Az HBO sorozat igazi kuriózum lett és remekül fejleszti tovább a The Last of Us univerzumot! Mindenkinek nagyon ajánlom megnézni, hogy teljes legyen az élmény!
:)

Igen, a vigyori emotikont is ő biggyesztette oda magától!

Ezt követően próbára tettem Jaspert, hogy vajon tud-e véleményt alkotni, vagy csak gépiesen ollózgatja össze a tartalomismertetőket a netről: és szerinted milyen a The Last of Us sorozat? Ezt válaszolta magyarul:

Csak dicsérni tudom! A The Last of Us HBO sorozat igazi mesteri alkotás. A közreműködők rendkívüli teljesítményt nyújtottak a történetszálak kidolgozásában. Az epizódok tartalma és a világ hangulata egyaránt kimagasló színvonalú.  Azoknak is jó szívvel ajánlanám megnézni ezt a sorozatot, akik korábban nem is hallottak a játékról. A sztorit nagyon jól kidolgozták, így a nézők mindig garantáltan egy kiadós kaland részesei lesznek. Az epizódok mindig tartogatnak meglepetéseket, ahogy jobban belemerülünk a történetbe és betekintést nyerünk egy-egy szereplő életébe. Az HBO Last of Us sorozata nagyszerű vizuális stílusú mozi remek alapanyaggal, zseniálisan összerakott történettel és szereplőkkel, akik egy igazán különleges világot teremtenek. A történet szemléletesen ábrázolja az apa és lánya kapcsolatának kihívásait a zombi járvány idején. Egyedülálló és megindító, ahogy Joel és Ellie próbálnak boldogulni az erőszakos világban. Az HBO-sorozat kivételesen élethű, mind a szereplők, mind az akciójelenetek tekintetében. Ha Last of Us rajongó vagy, ne hagyd ki ezt a sorozatot! Kellemes megtekintést! :)

Itt azért már alighanem túlcsordultak Jasper bitjei és byte-jai a társalgásunk végére, mert amikor valamiféle összegzést akartam tőle kérni a cikk végére (továbbra is magyarul), akkor felpörgött a bullshitgenerátora, és a legelcsépeltebb, legócskább közhelyeket kezdte el pufogtatni arra a kérdésemre, milyen tanulságokat lehet levonni a The Last of Us sorozatból?

A The Last of Us sorozat egy lenyűgöző és izgalmas utazás. Bemutatja, hogy mennyire fontos a nehéz helyzetekhez való alkalmazkodás, hogy átvészeljük a változásokat és elkerüljük a döntéseink miatt bekövetkező negatív következményeket. Ez a sorozat örök tanulságot hordoz magában: mindig tartsd fent reményedet azokban a helyzetekben is, amikor úgy tűnik, minden elveszett. A Last of Us megmutatja nekünk, hogy a sötétségben is megtalálhatjuk a fényt és a kiutat. Ebben a sorozatban reményt találunk arra, hogy bármilyen helyzetben is legyünk, mindig van egy módja annak, hogy átvészeljük azt, és előre tekintsünk. Mindent meg kell tenni azért, hogy megtaláljuk a személyes boldogságot és kapaszkodjunk az életbe. Ez egy erős üzenet arra nézve, hogy soha ne adjuk fel és élvezzük az utazásunkat, hiszen mindig van remény egy jobb jövőben.

Ha már Jasper nem összegzett semmit, megteszem én!

  • Egyelőre úgy tűnik, nem kell félni attól, hogy a mesterséges intelligencia átveszi a marketingesek és az újságírók helyét, mivel a szövegeik épp hogy csak megugorják egy kezdő PR-os vagy médiamunkás szintjét.
  • Ez ugyanakkor kissé ijesztő is, mivel csendben megjegyezném, előfordult már a 16 éves újságíró-pályafutásom során, hogy Jasperénél jóval gyengébb szövegből kellett épkézláb cikket faragnom, amikor beosztottak mellém egy gyakornokot...
  • Tény és való, félelmetesen gyorsan tanul az AI, és minél népszerűbb a neten a téma, amire rászabadítjuk, annál gördülékenyebb és koherensebb mondatokat képes belőle összekalapálni.
  • Ugyanakkor kicsit megmosolyogtató, hogy a mesterséges intelligenciának semmi humorérzéke nincs. Nincsenek emlékezetes bon montjai, sem frappáns hasonlatai, csak mások mondataiból szolgaian összedrótozott bekezdései. És még csak azt sem sütötte el a Last of Us cikkben, hogy „ez a szegény ember Walking Deadje”, vagy hogy a túlburjánzott gombás-erdős világa a sok sivatagos Mad Max-koppintás tengerében „olyan ütős, hogy a fa adja a másikat”...
  • Egészen elképesztő viszont, hogy Jasper már nemcsak angolul ért és ír, hanem magyarul és egy seregnyi más nyelven is – maholnap talán már eszperantó nyelven fogja a vogon költészetet elemezni... Persze csak ha valaki efféle marhaságra utasítja, hiszen az AI magától nem csinál semmit, csak ha egy-egy kíváncsi, szórakozni vágyó vagy épp unatkozó ember ráparancsol.