Milyen sorrendben nézzük ezt a ménkű sok Star Wars-filmet és -sorozatot?

A rövid válasz: amilyen sorrendben kedvünk szottyan. A hosszabb válaszon viszont maguk a Star Wars-fanok is képesek néha hajba kapni.

Alighanem magyar Star Wars-rajongók százezrei (ha nem milliói!) várták a mai napot: több mint 900 filmmel, 800 sorozattal és 150 exkluzív saját gyártású alkotással június 14-én elindult Magyarországon is a The Walt Disney Company streaming szolgáltatása, a Disney+. Ez a Csillagok háborúja-fanok számára azért jó hír, mert már az indulástól hozzáférhetnek az Obi-Wan Kenobi és Boba Fett könyve sorozathoz és A mandalóri mindkét eddigi évadához, de mind a kilenc Star Wars-epizód is elérhető lesz ezen a szolgáltatáson keresztül havi 2490 forintért (vagy éves előfizetéssel 24. 900 forintért).

Ma de milyen sorrendben nézzük ezt a tengernyi Star Wars-filmet és -sorozatot?

A válasz elsőre pofonegyszerűnek tűnhet: természetesen olyan sorrendben, ahogy azokat George Lucas és a barátai-kollégái leforgatták az elmúlt évtizedekben. Elvégre az És egyszer csak...-ot sem csak úgy durr bele kezdi el nézni az ember, hanem lepörgeti előtte az összes Szex és New York-részt is, nem igaz? De írhattam volna példának a két korai Twin Peaks-évadot és a kései harmadikat, vagy az X-aktákat mozifilmestül, és így tovább...

A Mandalóri. Forrás: Disney+


A purista Star Wars-hívők szerint tehát az egyetlen és igaz megtekintési sorrend ez:

  1. Csillagok háborúja (1977)
  2. Star Wars Holiday Special tévéfilm (1978)
  3. A Birodalom visszavág (1980)
  4. A Jedi visszatér (1983)
  5. A bátrak karavánja tévéfilm (1984)
  6. Harc az Endor bolygón tévéfilm (1985)
  7. Baljós árnyak (1999)
  8. A klónok támadása (2002)
  9. Klónok háborúja animációs sorozat (2003-2005)
  10. A Sith-ek bosszúja (2005)
  11. A klónok háborúja animációs film (2008)
  12. A klónok háborúja animációs sorozat (2008–2020)
  13. Star Wars: Lázadók animációs sorozat (2014–2018)
  14. Az ébredő Erő (2015)
  15. Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet (2016)
  16. Az utolsó Jedik (2017)
  17. Star Wars: Ellenállás animációs sorozat (2018-2020)
  18. Solo: Egy Star Wars-történet (2018)
  19. Skywalker kora (2019)
  20. A Mandalóri tévésorozat (2019-)
  21. Boba Fett könyve tévésorozat (2021)
  22. Star Wars: Bad Batch animációs sorozat (2021-)
  23. Obi-Wan Kenobi tévésorozat (2022)
  24. Andor tévésorozat (2022-)

Mások viszont nem értenek ezzel egyet, mivel szerintük a mai gyerekek számára a régi trilógia már túlságosan poros és unalmas, Darth Vader alakja túlontúl félelmetes, és így tovább. Ez a tábor arra esküszik, hogy a Star Wars-saga belső kronológiája szerint, vagyis a klónháborúkhoz vezető eseményektől kezdve az Első Rend bukásáig kell haladni. Ami jelen állás szerint nagyjából ez:

Így viszonyul egymáshoz a sok-sok Star Wars-kontent...

Közzétette: Nerdblog.blog.hu – 2022. június 14., kedd

Mivel jelen cikkünk kereteit túlfeszítené a kétféle nézőpont részletes górcső alá vétele, a magam részéről egyetlen érvvel tenném semmissé a filmek és sorozatok nem elkészülési sorrendben való lepörgetését:

egyáltalán nem üt nagyot A Birodalom visszavág „Én vagyok az apád!”-fordulata, ha előtte végignézzük, ahogy szuszogó, gonosz kiborg lesz az aranyos kis zsenigyerekből, aki kacatokból barkácsol magának protokolldroidot a sivatagban, aztán ugyanezt a droidot keresi ugyanott pár évtizeddel később!

Star Wars: A Birodalom visszavág. Forrás: Disney+


Viszont ha valaki mégiscsak arra az eretnekségre vetemedne, hogy a Star Wars-történetek belső időrendje szerint nézi végig a Csillagok háborúja-filmeket és -sorozatokat, az nagyjából erre (és rengeteg idő előtt lelőtt fordulatra!) számítson:

  • The Acolyte: A The High Republic era, azaz a Köztársaság fénykora idején játszódó, egyelőre még sehol sem bemutatott új sorozat, ami a Jedik közé beférkőző Sith(eket) mutatja be, főszerepben egy erős női karakterrel.
  • Baljós árnyak, A klónok támadása, A Sith-ek bosszúja, Bad Batch, valamint lényegében minden, aminek „klón” van a címében: A Régi Köztársaság és a Jedi rend bukásának krónikája, a gonosz Galaktikus Birodalom megszületése, Palpatine császár és Darth Vader útja a diktatórikus egyeduralomig.
  • Solo: Egy Star Wars-történet: A fiatal Han Solo és a csupa szőr Csubakka barátságának kezdete, a piperkőc Lando Calrissian színre lépése (a fiatal Lando valószínűleg hamarosan saját történetszálat kap).
  • Obi-Wan Kenobi: A címbéli Jedi mester önkéntes száműzetése a Tatooine bolygón, ahol suttyomban folyton a fiatal Luke Skywalker körül sertepertél, de közben a fiatal Leiára is vigyáz fél szemmel a galaxis túlsó felén.
  • Andor: Hamarosan debütáló új sorozat, főszerepben Cassian Andorral, az elnyomó Birodalom elleni Lázadás ravasz hírszerzőjével.
  • Star Wars: Lázadók: A tinédzser szélhámos, Ezra Bridger a bukott Jedivel, Kanan Jarrusszal és Hera Syndullával, a Twi’lek pilótával karöltve megszervezi a Lázadás legütőképesebb sejtjét.
  • Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet: Cassian Andor és a társai sikeresen ellopják az épülő Halálcsillag tervrajzát egy titkos birodalmi támaszpontról.
  • Csillagok háborúja, A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér: A klasszikus trilógia, Luke Skywalkerrel a középpontban, aki Leia hercegnő, Han Solo, Csubakka és a droidok, valamint a Lázadók prominenseinek segítségével felrobbantja a bolygópusztító Halálcsillagot (majd a kis csapat megismétli ugyanezt a második Halálcsillaggal is), legyőzve ezzel az elnyomó Birodalmat.
  • A Mandalóri, Boba Fett könyve, Ahsoka (és talán a levegőben lógó Rangers of the New Republic is ide tartozik): A Birodalom bukása utáni Új Köztársaság kora, ahol a béke igen törékeny, és a galaxis összes hétpróbás gazembere valamint élelmes csirkefogója a saját pecsenyéjét sütögeti a magvilágoktól távoli bolygókon örvénylő hatalmi vákuumban.
  • Az ébredő Erő, Az utolsó Jedik, Star Wars: Ellenállás, Skywalker kora: A Birodalom romjain megerősödő Első Rend rémuralmának sötét korszaka, mely ellen csak az Ellenállást vezető, idős Leia, valamint a külön utakon járó, idős Han és a remeteségbe menekülő, idős Luke veheti fel sikeresen a küzdelmet, egy maroknyi fiatal hőssel kiegészülve...

A népi megfigyelés viszont, miszerint a 10 éven aluliak kezdjék a Star Wars-univerzummal való ismerkedést az animációs filmekkel és sorozatokkal, és csak ezután váltsanak át az élőszereplős produkciókra, a 20 éven felüliek viszont messze kerüljék el az animációkat, ha jót akarnak maguknak, máig parázs vita tárgyát képezi, és itt nem a mi tisztünk igazságot tenni.