Mr. Bean is felszólalt a cancel culture ellen

Rowan Atkinson szerint minden viccnek van egy áldozata.

Június 24-én érkezik a Netflixre Rowan Atkinson új sorozata, A férfi a méh ellen, és ennek apropóján a komikus interjút adott az Irish Timesnak.

Ebben többek közt kifejtette, hogy szerinte "a humornak az a feladata, hogy megbotránkoztasson, vagy hogy képes legyen megbotránkoztatni, és ezt a lehetőséget nem szabad elvenni tőle." Az egykori Mr. Bean úgy látja, hogy

Minden viccnek van áldozata. Ez a vicc definíciója. Valaki vagy valami, vagy egy eszme nevetségessé válik".

A férfi a méh ellen főszereplője vitába szállt azzal a népszerű tétellel is, mi szerint egy komikus soha nem „üthet” lefelé, csak felfelé.

"Mindig felfelé kell rúgni? Tényleg?

Mi van, ha valaki, aki rendkívül önelégült, arrogáns, agresszív és beképzelt, és történetesen alacsony társadalmi státuszú?

Az ilyen emberek nem mind a parlament vagy a monarchia tagjai."

Hozzátette, hogy

"Rengeteg elképesztően önelégült és öntelt ember van a társadalom alsóbb szintjeinek mondható rétegekben, akik szintén megérdemlik, hogy a viccek céltábláivá váljanak. Egy igazán szabad társadalomban meg kellene engedni, hogy bármivel viccelhessünk."

A „cancel culture” – magyarul nagyjából: „eltörléskultúra” – az elmúlt néhány év egyik leggyakrabban emlegetett fogalma, amelynek a létezéséről is komoly viták folynak. Johnny Depp is ezt emlegette, amikor amiatt panaszkodott, hogy eltávolították több franchise-ból, de akad olyan komikus is, aki szerint kitalált fogalomról van szó.

Jerrod Carmichael szerint politikai és pénzügyi célokból "találták ki" az egészet, mert segít a jegyeladásokban, és jó, ha van ellenfél.

Ha művészetet hozol létre, és az okoz némi vitát, az része a normális ügymenetnek, de ez az eltörlés dolog szerintem csak azért van, hogy az unalmas embereknek valami érdekes témát adjon.”

via: Indiewire