Nézzél magyar filmet is #1 - 1945

Valóságos magyarfilm-cunami van a stream szolgáltatóknál, az HBO és Netflix oldalain is lehet már válogatni a magyar gyártású filmek között, így tulajdonképpen elérhetőek az elmúlt évek legjobb darabjai.

Plusz tavasszal elindult a Cinego, amely elsősorban a művészfilmekre fókuszál, és pár napja kezdte működését a Filmio, ami pedig kizárólag a magyar filmekre. Mindkét felületen vannak ingyenesen elérhető filmek, de az előfizetés sem drága, tulajdonképpen egy mozijegy áráért reklám nélkül nézhetjük a magyar filmgyártás legjobb darabjait.

A felhozatal tehát hatalmas, ezért arra gondoltunk, indítunk egy sorozatot, hogy segítsünk eligazodni a hatalmas kínálatban, rendszeresen ajánlunk hát streamelhető magyar filmeket.

Kezdjük a sort az elmúlt évek egyik legjobb és legmegrázóbb filmjével, az 1945-tel.

Török Ferenc 2017-ben forgatott, fekete-fehér filmje egyetlen nap történetét meséli el. 1945 augusztusában járunk, az amerikaiak éppen ledobták az atombombát Nagaszakira. De Magyarországon már béke van, a helyszínül szolgáló faluban lakodalomra készülnek. Ám két idegen megjelenése gyorsan felkavarja az indulatokat. A két férfi zsidó, senki nem tudja, mit akarnak, némán vonulnak, és közben az emberek azt suttogják, „visszajöttek.” És a békés falu felbolydul anélkül, hogy a két idegen egy szót is szólt volna. És a nem túl régi múlt, a még nem túl mélyre temetett bűnök a legrosszabbat hozzák ki a falu lakóiból: a félelmet.

 

A feszes rendezést, a remek történetet Ragályi Elemér csodálatos képei teszik tökéletessé, Rudolf Péter pedig egészen zseniális a minden hájjal megkent jegyző szerepében, a kisebb szerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Szirtes Ági, Sztarenki Dóra, Szarvas István, Nagy-Kálózy Eszter, Tasnádi Bence, Szalontay Tünde vagy Szabó Kimmel Tamás.

Elérhető: HBO GO, Netflix, Filmio, Cinego