Rettenetes élmény volt Brooke Shieldsnek A kék lagúna forgatása

A Brooke Shields: Csinos kislány című dokumentumfilmben az egykori gyereksztár arról mesél, hogyan szexualizálták és tárgyiasították gyerek- és kamaszkorában a filmipar férfi szereplői.

Shields a hetvenes évek végén-nyolcvanas évek elején olyan, azóta ellentmondásossá vált alkotásokban szerepelt kiskamaszként, mint a Csinos kislány (amelyben egy gyerekkorú prostituáltat játszott), A kék lagúna (amelyben 14 évesként voltak meztelen jelenetei) vagy a Végtelen szerelem (amelyben a sztori szerint szintén igen fiatalon él szexuális életet).

A nálunk a Disney+on látható Brooke Shields: Csinos kislány című dokumentumfilmben a színésznő őszintén vall róla, milyen érzés volt a számára, hogy a filmes szakma férfi szereplői ennyire átszexualizálták és tárgyiasították gyerekként. A portréfilm premierjét követően a sztár ellátogatott Drew Barrymore talkshow-jába, ahol kolléganője arról kérdezgette, megpróbálták-e felvenni vele a kapcsolatot a doku bemutatása után az érintettek.


A Csinos kislányt, illetve a Végtelen szerelmet rendező Louis Malle és Franco Zeffirelli már nincs életben, Shields viszont elárulta, hogy A kék lagúna direktora, Randal Kleiser valóban megpróbálta felhívni telefonon – ő viszont még ennyi idő után sem áll készen rá, hogy beszéljen vele. „Megláttam a nevét a telefon kijelzőjén, és elkezdtem pánikolni, hogy úristen, mit csináljak. Aztán hagytam, hogy hangpostára menjen a hívás, mert kíváncsi voltam, milyen tónusban szólít meg.

Azt mondta, beszélgetni akar. De nem tudom, miről. Nekem ugyanis semmi kedvem újból megvitatni ezeket a témákat. Ez nem erről szólt” – mondta Brooke Shields, aki azt is elárulta, hogy amikor az említett filmekben szerepelt, sosem olyan élményként élte meg, mintha színészi alakítást nyújtana, sőt, utólag inkább úgy érzi, mintha afféle zálogként tekintettek volna rá.

„Sosem rólam szólt az egész, hanem arról, hogy ezeknek a férfiaknak egy bizonyos típusra volt szükségük.

Akkoriban jó mókának tűnt, de most már tudom, hogy csak úgy ott voltam, mintha zaciba csaptak volna” – tette hozzá.


Korábban a színésznő saját podcastjében már megvitatta egykori Kék lagúna-beli partnerével, hogy mit éltek át anno a forgatás alatt. Akkor a sztár felidézte, hogy egy elkülönített területen meztelenül kellett napozniuk, hogy ne látszódjanak rajtuk fürdőruhanyomok. Az akkor már 18 éves Christopher Atkins saját bevallása szerint jól kezelte a helyzetet, viszont a még csak 14 éves Shields nem volt felkészülve a nemi szervek látványára, és a stábból senki sem készítette fel a dologra. Az egykori gyereksztár konklúziója szerint egyébként A kék lagúnát ma már biztosan nem forgathatnák le.


(via Entertainment Weekly)