Spielberg szerint "a busz alá dobták" a filmkészítőket

A sztárrendező utólag is beszólt a Warner Bros.-nak, amiért annak idején, 2020 végén a koronavírus-járvány miatt több filmet is arra ítéltek, hogy a mozik helyett a streamingen debütáljanak.

 

Szerdán jelent meg online a The New York Times Steven Spielberggel készített interjúja, amelyben a rendező kihasználta az alkalmat, hogy megint beszóljon a streaming szolgáltatóknak. Habár tavaly arról adtunk hírt, hogy a direktor a Netflixnek fog tartalmat gyártani, a jelek szerint alapvetően nem változott a véleménye a streamelés kontra mozi témával kapcsolatban.

 

Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images

 


„A pandémia lehetőséget adott a streaming szolgáltatóknak arra, hogy a feliratkozóik számát rekordszintre emeljék, ezzel párhuzamosan azonban

a legjobb filmes barátaimat egyszerűen a busz elé lökték azzal,

hogy a filmjüket minden ceremónia nélkül megfosztották a mozis bemutatkozás lehetőségétől” – mondta Spielberg. „Kifizették őket, majd a filmjeiket egyszer csak az HBO Maxra száműzték” – tette hozzá.

Annak idején sok rendező kikelt az eljárás ellen, köztük például Christopher Nolan. Spielberg most arra is felhívta a figyelmet, hogy az Elvis kirobbanó sikere, azaz 100 millió dolláros jegybevételi eredménye is bizonyítja, hogy van olyan korosztály, amely még hisz a mozi varázsában. A sztárrendező ezenkívül úgy érzi, új filmje, A Fabelman család is megtalálta az utat a közönség szívéhez a mozikban.


Ezzel együtt azonban belátja, hogy van olyan alkotás, amely nézettségének kifejezetten jót tehet a streaminges forgalmazás. A Pentagon titkai című 2017-es filmje például véleménye szerint olyan mondanivalót fogalmaz meg, amit millióknak kellett volna látniuk, ezt pedig a mozikban nem sikerült elérni, de ha az Apple vagy a Netflix számára készítette volna a művet, több millióan megnézhették volna.

„Nekem is be kellett látnom, hogy változnak az idők”

– fogalmazott a legendás direktor.


(via The Hollywood Reporter)