Spike Lee dokumentumsorozata New Yorkról mesél

A világhírű rendező, Spike Lee a New York-i terrortámadás 20. évfordulójára készítette el New York epicentrum 9/11➔2021½ című, egyedi hangvételű dokumentumfilmjét, amely mától az HBO GO-n is látható.

Spike Lee, aki a sorozat rendezője és producere is, több mint kétszáz interjút készített a dokumentumfilm-sorozathoz, amely első kézből ismerteti a város lakóinak beszámolóit. Az élet minden területéről érkező New York-iakat szólaltat meg: a gyorsbeavatkozók (sürgősségi mentősök, tűzoltók, katasztrófaelhárítók), politikusok és újságírók mellett ő maga is kitárulkozik, de saját családja és barátai is elmesélik történeteiket, amit a képi anyag valóságos kincsesbányája egészít ki. A tősgyökeres New York-i filmrendező egyedülálló, érzékeny látásmódja révén alkotja meg a város sokszínű mozaikját, miközben felidézi az elmúlt húsz év legsorsfordítóbb pillanatait. A jelenleg is zajló, világméretű járványtól és a Black Lives Matter mozgalom aktualitásától elindulva Lee az időben haladva tekinti át az eseményeket, és eljut egészen a szeptember 11-i pusztító terrortámadásokig. Ez a provokatív sorozat az élet, a veszteség és a túlélés nagyszabású krónikája abban a New Yorkban, amit Spike Lee „az Isten földjének legnagyszerűbb városának” nevez. A New York epicentrum 9/11➔2021½ megragadja New York szellemét és szívét, megmutatja, mennyire rugalmas és kitartó ez a város, és bebizonyítja, hogy mindig képes a visszatérésre, az újjáépítésre és a kitartásra.

A COVID-válság által különösen erősen sújtott kerület, Brooklyn régi lakójaként Spike Lee az otthonát pusztító járványról szóló részletes beszámolóval indítja négyrészes sorozatát: orvosokkal, egészségügyi szakemberekkel, gyorsbeavatkozókkal és az áldozatok családtagjaival beszélget, és érzelmes, torokszorító tanúvallomásokat hallgat meg. Lee nem pusztán a betegség által végzett pusztításra és a nyomában megmaradó traumákra összpontosít, hanem a szolidaritás erejét is megmutatja, amikor felidézi, hogy hogyan fogtak össze a New York-iak, hogy támogassák a frontvonalon kitartó orvosokat és ápolókat.

A dokumentumsorozat a Black Lives Matter mozgalmat támogató New York-i tüntetésekről, valamint az ezeket követő polgári zavargásokról és a rendőri brutalitásról is beszámol: aktivistákat, fotóriportereket és újságírókat szólaltat meg, akik közvetlen szemtanúi voltak a rendőrséggel való heves összecsapásoknak. Az erőszakmentes tiltakozás iránt elkötelezett aktivisták által létrehozott csoport, a „Warriors in the Garden” (Harcosok a Kertben) tagjai azokról az erőfeszítéseikről beszélnek, amelyeket a rendszerszintű elnyomás leküzdése és a faji megkülönböztetés megszüntetése érdekében tesznek egy olyan környezetben, ahol vészesen felgyülemlett a harag és a frusztráció. Egy politikailag erősen terhelt évre visszatekintve a sorozat készítői Washingtonba is elutaznak, hogy első kézből meghallgathassák azokat a New York-i képviselőket és másokat is, akik a Capitoliumban vagy annak közelében voltak a január 6-i felkelés idején. Spike Lee az amerikai demokrácia elleni támadásról ezután a 2001. szeptember 11-i sorsfordító eseményekre irányítja egyedi látásmódú kameráját. Húsbavágóan eleven képet fest az emlékezetes napról, ahogyan az a városban lévő New York-iak és a helyszínre siető gyorsbeavatkozók számára kibontakozott. A napot magát és az utóhatásokat is sokféle nézőpontból részletező beszámolókat hallhatunk túlélőktől, családtagoktól, tűzoltóktól, politikai vezetőktől és a frontvonalban dolgozó szakemberektől, akik az események utáni helyreállításban segédkeztek. Emellett azok a tűzoltóhajó- és kompkapitányok is megszólalnak, akik részt vettek a tengeri evakuációban, amelynek során közel félmillió embert mentettek ki Manhattan déli csücskéből és szállítottak biztonságba, és amelyről alig számoltak be az akkori tudósítások.

Forrás: HBO

 

Az interjúalanyok között láthatjuk Jon Stewartot, Rosie Perezt, Jeffrey Wrightot és John Turturrót; olyan politikusokat, mint Chuck Schumer, Bill De Blasio, Alexandria Ocasio-Cortez, Ron Kim, Mondaire Jones, Stacey Plaskett, Ritchie Torres, Muriel Bowser; az orvosszakma képviselőit, köztük dr. Anthony Faucit, dr. Ian Lipkint és dr. Fritz Francois-t; a New York-i tűzoltóság tagjait; a Ground Zerón dolgozó gépkezelőket; mérnököket és építészeket, valamint hírszerkesztőket és riportereket is.

Spike Lee egyedi látásmódjának és markáns szemszögének köszönhetően a New York epicentrum 9/11➔2021½ olyan dokumentumfilm, amely reagálásra késztet és provokál, miközben a történelmi eseményeket vizsgálja és reflektál rájuk. Az erős érzelmi hatást kiváltó, provokatív sorozat mélyreható tanúbizonyságot tesz a bemutatott történelmi pillanatok hosszan tartó és komplex hatásairól, egyben toronymagas tisztelgés New York és lakói előtt.

A sorozat egyes epizódjai hétfőnként kerülnek fel az HBO GO-ra.

(Forrás: HBO)