Végre látható lesz George Clooney és Charlie Sheen Magyarországon forgatott, 1983-as B-horrorja?

A hányattatott sorsú Grizzly 2 most talán végre látható lesz, az elátkozott forgatást bemutató dokumentumfilmmel együtt!

1983-ban igazi hollywoodi sztárparádéval készült (volna) horrorfilm Grizzly 2: Revenge (más források szerint: Grizzly 2: The Predator) címmel a Magyar Népköztársaság egyik festői erdőgazdaságában, egy orosz laktanya tőszomszédságában – mindössze néhány hónappal azután, hogy Ronald Reagan amerikai elnök „a gonosz birodalmának” nevezte a Szovjetuniót! A szorgos titkosrendőrök által is megfigyelt munkálatokban az akkor igen fiatal, és még egyáltalán nem híres George Clooney, Charlie Sheen és Laura Dern is részt vettek. De szerepelt a filmben az Oscar-díjas Louise Fletcher is, aki a Száll a kakukk fészkére Ratched nővéreként vonult be az egyetemes filmtörténelembe, valamit John Rhys-Davies is, aki a '80-as évek elején már szintén nagy név volt a szakmában, hiszen akkorra már leforgatta a Sógunt, Az elveszett frigyláda fosztogatóit és az Ivanhoe-t is.

Az 1975-ös Cápa és az 1976-os Grizzly sikereit meglovagoló, olcsó horrorfilm operatőre a magyar származású Jean Badal , azaz Badal János (Rákóczi hadnagya, Gábor diák, Bakaruhában, Gonosz játékok) volt, a rendezője pedig a szintén magyar születésű André Szőts. A faék egyszerűségű történet szerint egy nemzeti park óriási rockkoncertet rendez az amerikai ifjúságnak az erdő közepén, ám ott nem várt vendégként felbukkan egy óriási termetű, gyilkos grizzly medve is, ami sorra elkezdi öldösni a bulizni vágyó fiatalokat. A 16 éves Laura Dern és a 22 éves George Clooney Tinát és Ront, a tinihorrorokból kihagyhatatlan, turbékoló párt alakították a Grizzly 2-ben, akik vidáman hancúroznak még a legvéresebb gyilkolások közepette is. Eközben a 17 éves Charlie Sheen a mufurc Lance-t játszotta (és csak amiatt került be a filmbe, mert az apja mindenkit lenyűgözött az Apokalipszis mostban), akit alighanem az elsők között mészárolt le a begorombult mackó. John Rhys-Davies a gyilkos szörnyeteg nyomába eredő, kockás inges vadászt alakította a történetben. A  filmhez leszerződtettek annak idején egy menő nyugati rockbandát is, a skót Nazareth-et, akiknek 50 000 fiatal magyar statiszta csápolt Pilisborosjenő mellett a domboldalon – a nagyszabású filmforgatásról beszámolt anno az amerikai sajtó is:

Forrás: Fort Worth Star-Telegram

 

Csakhogy a Grizzly 2-t végül sosem mutatták be a mozik. Maga a produkció kezdettől fogva el volt átkozva... 1983 augusztusán még rendben megérkezett Magyarországra az amerikai stáb, köztük az akkor még ismeretlen, de lelkes fiatal színészekkel, George Clooney-val, Charlie Sheennel és Laura Dernnel, akik el is kezdték a munkát. A film egyik producere a New Yorkba emigrált magyar művész, Csikós-Nagy Zsuzsa, azaz Suzanne Csikos-Nagy volt, a másik producer pedig egy bizonyos Joseph Ford Proctor – aki viszont a magyarországi forgatás megkezdése másnapján eltűnt a büdzsé nagy részével! Mint utóbb kiderült, egész életében szélhámosként tevékenykedett, többek között Jerry Lewis komikustól is kicsalt 1 millió dollárt. Mindennek a tetejébe a forgatáshoz használt, mechanikusan mozgatott medvebábu egy rejtélyes tűz martaléka lett... A következő 45 napban lezajlott ugyan a forgatás, de a reklámfilmekhez szokott André Szőtsnek sokszor meggyűlt a baja a mozifilmes stábbal, sok pletyka keringett különféle kifizetetlen számlákról, és számos egyéb nehézség is lassította a munkát (például hogy a producernőre már nem hallgattak annyira az emberek, mint a mézesmázos hangú, de a pénzzel lelécelő Proctorra). Így a Grizzly 2 nem is került végül mozikba, csak egy kurta-furcsa előzetes készült hozzá a már felvett jelenetekből:

Most viszont nemcsak a hírhedt horror kerül bemutatásra online platformokon (és a tervek szerint néhány filmszínházban is), de készült egy izgalmas dokumentumfilm is a forgatási nehézségekről A Brief History in the Making of Grizzly II. Revenge címmel, amiben maga a producerasszony, Suzanne Csikos-Nagy is megszólal. (via Collider & Theringer.com)