Hegedűs D. Gézát választották a Nemzet Színészének

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt a júliusban elhunyt Király Levente helyére választották maguk közé a Nemzet Színésze címet jelenleg viselő művészek.

Hegedűs D. Gézát választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi tizenegy birtokosa a 2024. július 30-án elhunyt Király Levente helyére. A grémium szeptember 3-án hozta meg döntését – írja az Index.

 

Fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu

 

Hegedűs D. Géza 1953-ban született Ibrányban. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán Horvai István osztályában végzett 1975-ben. A főiskola után a Vígszínházhoz szerződött, melynek azóta is tagja. 1987 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1992-ben elvégezte a rendező szakot is, és azóta évről évre újabb sikeres rendezésekkel jelentkezik.

Rendezőként olyan nagysikerű produkciók fűződnek a nevéhez, mint az 1996 óta folyamatosan műsoron lévő A dzsungel könyve, a Sógornők, az Egy csók és más semmi vagy a Katharina Blum elveszett tisztessége. Csaknem 150 színpadi szereppel, 40 rendezéssel és több mint 70 film-, illetve tévéjátékkal a háta mögött a mai napig nemzedékének egyik legtöbbet játszó, legaktívabb művésze, aki ráadásul népszerű szinkronszínész is.