Magyarországra érkezett a világhírű kortárs táncegyüttes, a Jacopo Godani- Dresden Frankfurt Dance Company

2022. május 7-én és 8-án 19.00 órai kezdettel kerül bemutatásra a társulat művészeti vezetőjének izgalmas koreográfiája, a Hollow Bones a Nemzeti Táncszínház nagy termében a Budapest Táncfesztivál keretében.

A társulat, a William Forsythe által Ballet Frankfurt néven alakított, később The Forsythe Company néven működő független együttesből alakult, amely a világ egyik legnevesebb táncegyütteséveként működött és napjainkban is a legmagasabb színvonalú kortárs táncegyüttesei közé sorolható, Jacopo Godani koreográfus művészeti vezetésével. A társulat jellegzetes stílusa egyedülálló módon ötvözi a hagyományokat és a kortárs ötleteket.

Amikor Jacopo Godani hozzálátott a Hollow Bones (Üreges csontok) című darabjának koreográfiájához, a művészi szabadság gondolatát a madarakkal állította párhuzamba. Elképzelése szerint ez az eszme a madarak könnyű, üreges csontozatában fejeződik ki.

A Hollow Bones erről a szabadságról szól, és ez a törekvés a koreográfiai elveit is mélyen áthatja. A darab egyfajta művészi hitvallásként foglalja össze Godani sajátos előadásmódját, a klasszikus balett-technikához való hozzáállását és széleskörű koreográfiai kutatásait. Az olyan megoldások, mint a szokatlan hangok és a beszélt szöveg beépítése kiemelik az előadás kísérleti jellegét, és segítenek megteremteni a valós idejű kompozícióval jellemzett koreográfiai struktúrát. A színpadi jelenetek spontán módon, egy nem tetten érhető, de nagyon is átgondolt terv szerint kezdődnek és érnek véget.