Meghalt Szersén Gyula – emlékezzünk rá a legendás szinkronszerepeivel

A 80 évesen elhunyt Jászai Mari-díjas színész számos Shakespeare-darabban és magyar filmben szerepelt, de a tévénézők leginkább Charles Bronson, Terence Hill, Cattani felügyelő és T.J. Hooker magyar hangjaként zárták őt örökre a szívükbe.

80 éves korában elhunyt Szersén Gyula Jászai Mari-díjas színész írja a Fidelio. A halálhírt a művész lánya jelentette be a Facebookon.

Forrás: Port.hu / Wikipedia

 

Szersén Gyula 1940. november 22-én született Budapesten. Szülei Szersén Gyula és Szeszák Margit voltak. 1965-ben kapott oklevelet a Színiakadémián, bár már 1958-tól kezdve szerepelt az Állami Déryné Színház és a Vígszínház színpadán. 1965-től a Nemzeti Színház tagja, majd 10 évig szerepelt a Gyulai Várszínházban. Később a Piccolo Színház társulatának lett a tagja, de vendégszerepelt a Budaörsi Játékszínben is. 1964-ben kötött házasságot Vas Máriával, lányuk, Andrea 1967-ben született meg.

Szersén Gyula számos kiváló Shakespeare-, Molière- és Csehov-darabban szerepelt, de játszott Az ember tragédiájában és a Csongor és Tündében is. Gazdag filmográfiájában olyan kultikus alkotásokat találni, mint a Szegénylegények, a Fényes szelek, a Rosszemberek és a Szamárköhögés. Évtizedeken keresztül tévéjátékok és sorozatok közkedvelt karakterszínésze volt, láthatták a nézők többek között a Rózsa Sándorban, az Egy óra múlva itt vagyok…-ban, a Családi körben, a Nyolc évszakban és a Barátok köztben is. Éveken keresztül rendre visszatérő mellékszereplője volt a Szomszédok teleregénynek, mint kaviáros állófogadásokat adó, kifinomult ízlésű, gazdag és elegáns budai üzletember, aki Gábor Gábor jóbarátja és nagy riválisa, valamint a Szikszay-kerámiák műértő vásárlója.

Kiváló színpadi, filmes és tévés szerepei mellett Szersén Gyula a jellegzetes orgánumának köszönhetően az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt Magyarországon. 2018-ban a hazai szinkronszakma életműdíjat adományozott neki. Számos természetfilm narrátoraként hallhattuk, de az ő hangján szólalt meg számos alkalommal Terence Hill is – azokban a filmekben, amelyeket nem Ujréti László szinkronizált le (ilyen például a Szuperzsaru), illetve amelyekhez kétféle szinkron is készült az évtizedek során (ilyen többek között a Nyomás utána).

De egy másik híres tévés zsaru, T.J. Hooker magyar hangja is Szersén Gyula volt:

Charles Bronson nem kevesebb, mint 23 alkalommal szólalt meg Szersén Gyula hangján, többek között a Volt egyszer egy Vadnyugatban.

Az olasz krimik szerelmesei természetesen A polip rendíthetetlen Cattani felügyelőjének magyar hangjaként zárták a szívükbe Szersén Gyulát.

Az HBO kultikus gengsztersorozatában, a Maffiózókban pedig a Tony Sirico által megformált Paulie Gualtierivel forrt egybe Szersén Gyula jellegzetes hangja.