„Oly mágus, ki elvakít” - dolgok, amikért imádtuk Haumann Pétert

81 éves korában elhunyt Haumann Péter. Összeszedtük – teljesen szubjektíven és nagyon hiányosan, mert minden nem férhet bele – miért is szerettük őt.

Leginkább azért, mert mindent tudott. Mélységet vitt minden alakításába, isteni humora volt, hihetetlen drámai érzeke, bármit csinált, az remek volt. Szinte mindenkinek van tőle valami emléke, ezek a mieink.

Hang és mese

 

 

Safranek, Hókuszpók, Tüskéshát, Írnok a Süsüből ez szinte azonnal beugrik mindenkinek, de élmény volt az ő hangján hallani Lázár Ervin meséit...

 

 

... és ahogy megszólaltatta többek között Louis de Funest.

 

Film

 

 

Mai napig felnevetnek az emberek, ha valakinek a villamoson megszólal csengőhangként, hogy

"Sanyiiii, Sanyikáááám..."

Az Indul a bakterház lókupece, a Keménykalap és Krumpliorr állatkert igazgatója, az Eldorádó nyomozója a skála két vége és mindegyikben remekelt.

 

 

Nevettetés

 

Igen a legendás Három nővér, amely után egy jó darabig, a klasszikus darabot sem tudták úgy játszani, hogy a „Tengerparton áll a tölgyfa” résznél ne fulladt volna nevetésbe.

 

 

De érdemes megnézni azt is, ahogy Haumann Romhányit szaval

 

 

És ott volt Albin szerepe az Őrült nők ketrecében, ahol mindent megmutathatott: ének tudását, komikusi és drámai tehetségét.

 

 

Színpad

 

 

Nem hiszem, hogy volt nála jobb Kean. Játszott prózában, musicalben, operettben.

 

 

Az utolsó...

 

A színháztörténelem egyik legnagyobb sikere a Macskák musical. Az 1981-es West End-i premier óta folyamatosan játsszák Londonban, New Yorkban és 1983 óta Budapesten, a Madách Színházban. Az 1983-as magyarországi premieren Haumann Péter játszotta Tus-t, a színházi macskát.

 

 

Tavaly szeptemberben játszották az 1500. előadást, amelyen utoljára lépett színpadra Haumann Péter természetesen Tus szerepében, ott és így búcsúzott a színpadtól.

 

 

Nyugodjék békében!