Shakespeare, amikor kortárs tánc - Kulcsár Noémi Tellabor: Vihar

Idén egyedüli kortárs táncszínházi adaptációként mutatják be a gyulai Shakespeare Fesztiválon a szerző utolsó, összegző színpadi művét, a Vihart, június 29-én a Várszínpadon.

Kulcsár Noémi Harangozó – díjas alkotó eddigi Shakespeare feldolgozásait a kettősség és a groteszk hangvétel jellemezte, és ez szövi át a mostani ötödik adaptációját is. A Szentivánéji álom, a Rómeó és Júlia, a Sok hűhó semmiért valamint a Macbeth után a Vihart is a ma emberének szemén keresztül vizsgálja, így rányomja bélyegét az elmúlt karantén időszak furcsa lelki állapota is, ezért fordul át a darab első idilli része groteszk valósággá.

Kulcsár Noémi szerint a mozgás és a tánc az emberek közötti érzelmi viszonyokat, a kapcsolati rendszereket sokkal érzékletesebben tudja ábrázolni, mint a szavak, ezért Shakespeare művei jól adaptálhatók. Kiváló karakterei nagyszerű lehetőséget kínálnak a táncosoknak, mellettük cirkuszi és bábos elemek is bemutatkoznak.

„Álom és valóság, vagy még inkább illúzió és valóság határterületein billegünk, egy furcsa, ám nem feltétlenül misztikus látomás részesei vagyunk a produkció egy órájában, amelyben különös, időtlen panoptikum figurái lépnek elénk. A látványvilág kiemelkedő, amihez részben az üres teret remekül szabdaló, különösen szép és atmoszférateremtő világítás fényei, részben az impozáns  jelmezköltemények járulnak hozzá.” ( Táncművészet 2021. / 2.)

A táncelőadásnak komponált zene adja az alapját, Szabó Sipos Ágoston, a Freakin’Disco együttes tagjának műve szintén premier, mint Kulcsár darabja, amely a május 18-i Nemzeti Táncszínházi online bemutató után, június 29-én a gyulai Shakespeare Fesztiválon is bemutatkozik.

Kulcsár Noémi Tellabor: Vihar –XVI. Shakespeare Fesztivál június 29. Gyula

Prospero: Csere Zoltán
Caliban: Túri Lajos Péter
Antonio: Deák Kristóf
Alonso: Kovács Mátyás
Fernando: Engelmann András
Miranda: Hajszán Kitti
Sycorax: Bányai Mirjam
Ariel: Horváth Attila
Dramaturg: Cseh Dávid
Jelmeztervező: Bati Nikolett
Látvány: Kulcsár Noémi, Csere Zoltán
Zene: Szabó Sipos Ágoston
Koreográfus: Kulcsár Noémi, Harangozó-díjas