10 dolog, amit éppenséggel nem tudtál a Szemfényvesztőkről

Ki gondolta volna, hogy ennyi mindent lehet a franciakártyával csinálni, azt, hogy ennyi Oscar-díjas jött itt össze, vagy azt, hogy majdnem meghalt a film női főszereplője! Összeszedtük az érdekességeket.

1. Egy nagyobb költségvetésű, sztárokkal kitömött film szereposztása hosszú folyamat, amely során rengeteg név merül fel, és ez történt a Szemfényvesztők (2013) esetében is. Az első körben például ezeket a színészeket kérték fel főszereplőnek: Philip Seymour Hoffman, Jim Carrey, aki már játszott bűvészt, Hugh Grant, Sacha Baron Cohen, aki szórakoztató lett volna, illetve Colin Firth. Aztán, miután futottak pár kört és elköltöttek erre egy rakás pénzt, arra jutottak, hogy legyenek a főhősök sokkal fiatalabbak.

2. Jesse Eisenberg még életében nem játszott igazán normális pasast, aminek egyszerűen az az oka, hogy ő maga sem teljesen százas. Megannyi különcsége egy kényszerbetegséghez, orvosi néven az obszesszív-kompulzív rendellenességhez vezethető vissza, amiről ő ezt nyilatkozta: „Állandóan össze kell érintenem az ujjhegyeimet, nem lépek repedésekre az utcán, és, ha át kell lépnem egy új felületre – legyen az szőnyegről a betonra, betonról parkettára, parkettáról kőre vagy bármely felületre – muszáj meggyőződnöm róla, hogy a teljes talpam a földet éri, mielőtt bármi máshoz érek." Ez nyilván nem könnyítette meg a forgatást sem.

3. A film elején látjuk, amint J. Daniel Atlas (Eisenberg) kártyákkal gyakorol. A színész persze nem ennyire ügyes, az arcát digitálisan profik testére montírozták, akik valóban trükköznek, azok Dan és Dave Buck. Az ikertestvérek a kártyazsonglőrség (cardistry) legismertebb előadói, tudásukat már más filmekben és sorozatokban kamatoztatták: őket, illetve az ő kezüket láthatjuk a Füstölgő Ászokban (2006) és a LazyTownban (2002). Az itt látható mozdulatsor neve Pandora, és sokak szerint ez a cardistry egyik legnehezebb eleme.

4. A szereplők között három Oscar-díjas van: Morgan Freeman, Michael Caine és Common; illetve három Oscar-jelölt: Mark Ruffalo, Woody Harrelson és Jesse Eisenberg. Common – született Lonnie Rashid Lynn - nem színészként, hanem zeneszerzőként nyerte az Oscarját a Selma (2014) című film Glory című daláért, John Legenddel közösen.

5. A film, akárcsak a folytatás, sokat merít a Bill Bixby főszereplésével készült, A bűvész (1973) című tévésorozatból, amelynek hőse egy bűvész/illuzionista volt, aki egyben amatőr nyomozó is, és aki különböző trükkök segítségével buktatta le a bűnözőket. Több jelenetben is tetten érhetőek a hasonlóságok, különösen a sorozatban is előszeretettel használt körhinta esetében.

6. Isla Fisher majdnem belehalt a forgatásba. A hatalmas víztartályban forgatott jelenet során ugyanis a kelléklánca beakadt valamibe, így nem tudott a felszínre úszni, és azt a rejtett riasztógombot sem érte el, amit az ilyen esetekre szereltek be, ráadásul a szerepe szerint épp amúgy is pánikba kellett esnie. Három perc telt el, mire az illetékesnek feltűnt, hogy baj van, és három perc a víz alatt sok idő. Fisher nem is vállalta a folytatást, amire persze egyéb oka is volt, Sasha Baron Cohen gyermekét hordva a szíve alatt, helyette végül Lizzy Caplan ugrott be a második részbe – bár nem pontosan ugyanazt a karaktert játssza.

7. A film, azon túl, hogy szórakoztat, az igazságosságról is szól, hiszen hősei, akiket Mark Ruffalo vezet, a gonosz nagyvállalatok és nagytőkések ellen harcolnak a kisemberek védelmében. Ruffalo civilként is lelkes környezetvédő, saját non-profit szervezetet is alapított Water Defense néven, aminek zászlaja alatt azért kampányol, hogy az egész világ ráébredjen, megújuló energiaforrások nélkül képtelenség tovább fenntartani a jelenlegi életszínvonalunkat. Elkötelezett „fraktivista”, vagyis ellenzi a palagáz ún. rétegrepesztéses kitermelését, ami komoly környezeti kockázatot jelent, azért is, mert a kitermeléshez egy elég rákkeltő anyagot használnak.

8. A főszereplők zöme szerepelt már képregény-feldolgozásban vagy más szuperhősös filmben: Morgan Freeman és Michael Caine a már említett három Batman-filmben játszott együtt, Jessie Eisenberget Lex Luthorként láthattuk a Batman Superman ellen: Az igazság hajnalában, Mark Ruffalo pedig a zöld izomkolosszus, Hulk volt a Bosszúállók filmek sorában (Bosszúállók: Ultron kora, Bosszúállók és Vasember 3), illetve a Thor: Ragnarokban is ebben a szerepben láthattuk.

9. A bűvészmesterség alapja a kártyatrükk, és a színészeknek meg kellett tanulniuk pár ilyen trükköt – a legtöbbet persze Dave Francónak, hiszen az ő karaktere a legjobb ezen a téren, és a történet fontos része most is, hogyan bánik a kártyalapokkal. Franco olyan magas szinten sajátított el néhány fogást, hogy azokkal akár fel is léphetne – fel is lépett, a film népszerűsítése során. Egy seattle-i fellépés során például a hotelszobája mágneskártyájával úgy talált el egy fél banánt, hogy azt tökéletesen kettészelte.

10. Miután a négy főhőst, vagyis a négy lovast letartóztatják, Merrit McKinney (Woody Harrelson) azt mondja az őt kihallgató F.B.I. ügynöknek, "Nem gáz, ha egy férfi női ruhát vesz fel." Ez egy gonosz kis utalás J. Edgar Hooverre, az F.B.I. sokáig regnáló rettegett igazgatójára, akiről halála után derült csak ki, hogy gyakorta vett fel női ruhát.