10 dolog, amit lehet, hogy nem is tudtál a Farkasokkal táncolóról

Kevin Costner két Oscar-díjat is kapott érte, ez volt a rendezői bemutatkozása és nagyon sok saját pénzt tett a filmbe a kasszasiker reményében.

1. Kevin Costner olyan kétszeres Oscar-díjas színész, aki nem színészként kapott Oscart. Hanem az 1990-es Farkasokkal táncoló megrendezéséért, és mint a legjobb film kategóriájában díjazott producer.

2. A farkasokkal táncoló is pont olyan könyvadaptáció, mint a Rambo vagy a Die Hard. Ahogy ma a képregényadaptáció jelenti a csilingelő dollárjeleket és a hatalmas közönségsikert a producerek szemében, évtizedekkel ezelőtt a bestsellerekre csapott le előszeretettel Hollywood - és nemcsak Stephen King regényeire! Könyvadaptáció volt egy rakás korai Bond-film mellett A cápa, a Rambo, az első két Die Hard, valamint A farkasokkal táncoló is, ami Michael Blake azonos című 1988-as regényéből készült (ő írt egyébként forgatókönyvet is belőle).

3. Az eredeti regényben komancs indiánok szerepeltek, de Kevin Costner átíratta szíúkra. Hálából a szíú törzsek tiszteletbeli tagjukká fogadták Costnert.

4. A film azokban az időkben kaszált 424 millió dollárt, amikor már mindenki eltemette a western műfajt. A pénztáraknál csak a Ghost, a Reszkessetek, betörők! és a Micsoda nő! tudta megszorongatni 1990-ben. Ez a 424 millió még ma, 30 évvel később is szép summának számítania,  csakhogy ma már biztosan nem készülhetne el egy olyan film, amiben az észak-déli háború tisztje egy Isten háta mögötti erődbe kerül, és ott nemcsak hogy összecimborál a farkasokkal és a szíú indiánokkal, de még egy indiánok között nevelkedett, fehér asszonnyal is romantikus viszonyba keveredik. A "hős, fehér férfi, aki indiánabb az indiánoknál" toposz ugyanis  már igencsak elavult, ahogy az amerikai történelem fényében az indiánvilág romantikus bemutatása is meglehetősen visszatetsző.

5. Eredetileg nem is Kevin Costner lett volna a rendező. Costner hatalmas rajongója volt az eredeti Farkasokkal táncoló regénynek, és tudta, hogy a szerzője, Michael Blake eredetileg filmforgatókönyvnek szánta, és csak jobb híján lett belőle könyv, amivel ráadásul sokáig sikertelenül házalt a nagy kiadóknál. Mivel az író előző regényéből, a Stacy's Knightsnól pont Costner főszereplésével készült mozifilm, a sztár azonnal lecsapott a megjelenés után Farkasokkal táncoló filmes jogaira. Jó rendezőt azonban sehogyan sem talált hozzá, így végül ő maga vállalta be. Rendezői tapasztalata azonban korábban még nem volt, így a forgatás eleje eléggé döcögősen, a tervezett ütemtervhez képest sok csúszással indult meg.

6. Tom Berenger lett volna eredetileg a Farkasokkal táncoló! Ma már igencsak furcsa belegondolni, hogy 1989 körül Tom Berengernek is komoly esélye volt Dunbar hadnagy szerepére, ám a gyártó stúdió nem rajongott az ötletért, Costnert akarták. Berenger egyébként 1995-ben a Carolcóval (Andy Vajna és Mario Cassar egykori patinás cégével) forgatott le egy felejthető westernt címmel, amiben volt indiánokkal barátkozás és szerelmi szál is - szóval amolyan "szegény ember Farkasokkal táncolója" volt az egész.

Kép: Carolco Pictures

 

7. Kevin Costner ki akart rúgni mindenkit, aki nem volt hajlandó indián nyelvet tanulni. A rendező-főszereplő az összese kollégájától megkövetelte, hogy az indiánok jeleneteinek felvételére tanulja meg az egyik sziú nyelvjárást, a lakota nyelvet - aki nem iparkodott, azt kirúgással fenyegette meg. Graham Greene-t (ő alakította a Vergődő Madár nevű indiánt a filmben), saját bevallása szerint a forgatókönyv elolvasásakor sokkhatásként érte, mennyi sora lesz lakotául, ő ugyanis egy mukkot sem beszélt ezen a nyelven, lévén egy kanadai indián rezervátumban született.

8. 130 stábtag összesen 18 héten át dolgozott a filmen. Ezalatt 400 statisztát és 300 lovat mozgattak ide-oda. A költségek egy ponton túl annyira elszálltak, hogy kétséges volt a film befejezése (18 millióról 22-re szaladt fel a büdzsé összege), ekkor Costner saját zsebből pótolt ki egy többszáz dolláros lyukat.

9. Kevin Costner saját maga vállalta be az összes akció- és kaszkadőrjelenetét! Elég vagány dolog, nem?

10. Az állatvédők és a rendőrök is árgus szemmel figyelték Kevin Costneréket. A film bölényvadászatos jelenete több szempontból is emlékezetes volt. Nemcsak fontos dramaturgiai csúcspont volt (a főhős itt ment meg egy fiatal indiánt, és ezután már könnyebben bizalmába fogadják a törzs idősebb tagjai) de az elkészítése időpontjában is ezer szem leste, mint csinálnak Costnerék. Hogy ne vádolhassák meg állatkínzással, Costner nem sajnálta a pénzt egy 250 000 dolláros animatronic bölény elkészítésére sem! A távolabbi bölények pedig élethű kartonfigurák voltak, így amikor a helyi hatóság egy szemtanú bejelentése nyomán csőre töltött stukkerekkel a kézben akarta lefülelni a stábot orvvadászat miatt, néhány feszült pillanat után a járőrök már együtt nevettek Costnerrel a fatális félreértésen.