Ezek a remek filmek ma már valószínűleg nem készülhetnének el

Hevesen tiltakoznának ellenük.

A kék lagúna

Emlékezzünk: a Trónok harca utolsó évadában Arya Starknak volt egy szexjelenete, ami nagy felhördülést keltett, mondván, hogy még gyerek, pedig Maisie Williams 22 éves volt akkor. Vajon hogyan fogadnák ma A kék lagúnát? A lakatlan szigeten játszódó romantikus történetben szintén láthatunk szexjelenetet a két főszereplő között – és Brooke Shields 14 évesen forgatta a filmet!

Aranyoskám

Tíz Oscar-jelölés (hármat meg is kapott, köztük Jessica Lange a legjobb színésznő díját), 21 millió dolláros költségvetésével 177 milliót keresett (plusz az elmúlt évtizedek bevételei), az Amerikai Filmintézet szerint minden idők második legjobb filmvígjátéka. Akkor mi vele a baj? Csak annyi, hogy Dustin Hoffmann karaktere nőnek öltözik, hogy jobban boldoguljon a színészi karrierjében. Ma ez már nem járja.

 

Selyemgubó

Ron Howard sci-fi köntösben mesél az élet szépségéről, ám ez is olyan film, ami csak a különös nyolcvanas években készülhetett el. A kritikusok és a nézők is szerették a sci-fibe oltott érzékeny vígjátékot – de hát ma miért nem működne? Működni működne, csak gyaníthatóan nem lenne kasszasiker, mert a főszereplők zöme idős ember, és ma ez már nem a tuti siker receptje.

Elemi ösztön

Sharon Stone bugyi nélkül meztelenkedik, és a szexet használja arra, hogy végezzen a férfiakkal. Mindezt egy férfi forgatókönyvíró tollából, férfi rendezővel. Ma mit szólnának ehhez?

 

Krokodil Dundee

Remek kritikák, Oscar jelölés a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában, 328 milliós nemzetközi bevétel – a Krokodil Dundee 1986-ban rendesen odatette magát, pedig egy gyakorlatilag tök ismeretlen ausztrál komédiás játszotta a címszerepet. Ezzel nincs is semmi baj, csakhogy ma sokan a fejüket csóválnák, mondván, hogy a film azt sugallja, hogy az ausztrálok mind buggyantak, pláne, hogy az amerikai és az ausztrál angol különbözőségén is viccelődnek a filmben.

Pretty woman

Romantikus film egy prostituáltról, akinek keserű a sorsa, ám aranyból a szíve, és végül beleszeret kuncsaftjába és mesebeli hercegnő lesz. E rövid összefoglaló alapján érezni, hogy ma már nem működne, eléggé zavarbaejtő, és különben is: milyen romantikus film az, amiben egy gazdag fickó felbérel egy hétre egy kurvát, és jótékonyan elfeledjük, hogy legalábbis még az elején tárgyként kezeli a nőt? És mégis működik, mégis jó film, de ma már sokan tiltakoznának ellene.

Farkasokkal táncoló

Kevin Costner filmje 12 Oscar-jelölésből hetet elnyert, világszerte 424 millió dollárt kaszált, és mindenki szerette. Csakhogy a "megmentő fehér férfi" toposza már elavult, ahogy az amerikai történelem fényében az indiánvilág romantikus bemutatása is meglehetősen visszatetsző.

Isten nem ver Bobbal

Frank Oz kiváló vígjátékában Bill Murray játssza a címszereplőt – aki súlyos mentális beteg. És a film nagyon-nagyon vicces. De hiába jó film, ma már nem illene nevetni rajta. 

(Forrás: Looper)