10 dolog, amit lehet, hogy nem is tudtál a Karácsonyi vakációról

Chevy Chase eltörte a kisujját, amikor szétverte a karácsonyi dekorációt, de aligha bánta, hiszen 6 millió dollárt kapott ezért az 1989-es filmért.

1. Ez volt a kelekótya Griswold család harmadik kacagtató vígjátéka. A '80-as és a '90-es években nemigen volt olyan kasszarobbantó vígjáték, amiben ne tűnt volna fel a korszak nagy nevettetője, Chevy Chase. Az Egyesült Államokban 1989. december 1-én mozikba kerülő Karácsonyi vakáció a Vakáció-filmek harmadik része volt: előtte Griswoldék az 1983-as Családi vakációban és az 1985-ös Európai vakációban keveredtek mindenféle őrült kalamajkába, 1997-ben pedig a Vegasi vakációban száguldott tovább a dilivonat. Chevy Chase később szerepelt a 2015-ös Vakációban is, amiben tovább folytatódtak a Griswold család kalandjai, de ez a film már nem rá, vagyis az apuka Clark Griswoldra, hanem az időközben felnőtt fiára, Rustyra koncentrált.

A Griswold család az 1983-as Családi vakációban (forrás: InterCom)

 

2. A Vakáció-filmek magyar címeiben sosem szerepelt a National Lampoon's. Igaz, nem is igen tudtak volna vele mit kezdeni a fordítók, hiszen ez egy jellegzetesen amerikai, felnőtteknek szóló, pajzán humormagazin volt 1970 és 1998 között (mai szemmel nézve persze ez már egy politikailag erősen inkorrekt és szexista újság, elég csak megnézni a régi borítóképeit). Nagyjából úgy kell elképzelni, mintha idehaza a Szuperbola stábja Árkus József vezetésével nemcsak egybegyúrta volna annak idején a ledér nőket rendszeresen címlapra tevő SZÚR-t (ez volt a színész-újságíró focirangadó magazinja), a közélet-politikai humorban utazó Ludas Matyit, a pajzán vicceket és keresztrejtvényt tartalmazó Mórickát és a teljesen elborult Kretént, de még a filmiparba is fejest ugrottak volna. Az elmúlt évtizedekben számos vígjáték készült el a National Lampoon logójával John Belushi 1978-as Party zónájától kezdve Ryan Reynolds 2002-es Buliszervizéig, ám a kritikusai szerint a 2000-es évektől nyomtatott magazin nélkül maradt, elárvult brand már csak B-kategóriás prosztóvígjátékok kipottyantására képes, holott egykoron a minőségi humor szinonimája volt.

Forrás: National Lampoon

 

3. A stúdió szinte könyörgött John Hughes forgatókönyvírónak, hogy legyen harmadik rész. John  Hughes legalább akkora ásznak számított a '80-as években Hollywoodban, mint Chevy Chase, hiszen forgatókönyvíróként és producerként olyan bombasiker családi vígjátékokat jegyzett a Vakáció-filmek mellett, mint Meglógtam a Ferrarival (később pedig ő írta a Reszkessetek, betörők! 1-2, a Dennis, a komisz és a Beethoven forgatókönyvét is). A Családi vakáció annak idején pont a National Lampoonban megjelent Vacation '58 című novellájából kerekedett ki, és mivel később írt hozzá egy folytatást Christmas '59 címmel, a korábbi két Vakáció kasszasikeréből kiindulva a Warner Bros. stúdiófőnöke elkezdte győzködni, hogy ebből is legyen filmváltozat Chevy Chase főszereplésével.

4. Chevy Chase 6 millió dollárt kapott a főszerepért. Ami elég szép summának számított már a '80-as években is, főleg úgy, hogy a komikus a '70-es években még mindössze heti 750-800 dollárt kapott a Saturday Night Live-nak írt vicceiért. Érdekesség, hogy 1997-ben Chase már csak 4 milliós gázsit tudott magának kialkudni a Vegasi vakációért.

5. Eredetileg Christopher Columbus rendezte volna meg a filmet. Többször is találkozott Chevy Chase-zel, de mivel egy közös munkaebédjük során összeveszett a színésszel, aki szerinte „piszok módon” bánt vele, megmondta John Hughesnak, hogy egy ilyen faragatlan fickóval ő nem hajlandó együtt dolgozni. Hughes kénytelen-kelletlen leigazolta a produkcióhoz Jeremiah S. Chechiket rendezőnek, Columbus pedig megkapta a Karácsonyi vakáció helyett egy másik kultikus karácsonyi vígjáték, Reszkessetek, betörők! forgatókönyvét, hogy akkor forgasson abból filmet.

Forrás: DUNA Televízió

 

6. Chris Columbus leforgatott jelenetei benne maradtak a Karácsonyi vakációban. Ezt a rendező egy 2015-ös Chicago Magazine-nak adott interjújában mondta el, mintegy mellékesen, két Reszkessetek, betörők!-anekdota között, a legendás rablópüfölős vígjáték 25 éves jubileuma apropóján. Columbus Karácsonyi vakáció-jelenetei egyébként chicagói városi látképek voltak.

7. Chevy Chase eltörte a kisujját a forgatáson. Griswold apuka a filmben igen sokat bajlódik a házuk karácsonyi dekorációjával, de miután az ünnepi fények sehogyan sem akarnak kigyulladni, dühében szétveri a bejárat előtt álló, műanyag Mikulást meg a szánhúzó szarvasait. Chevy Chase ebben a jelenetben azért jajdult fel ennyire, mert az egyik szerencsétlen ütéstől eltört a kisujja. Végül nem vették fel újra a jelenetet, sőt, a színész sérülése benne maradt a film végleges változatában is, mert a rendező szerint itt pont az ujjtörés miatt volt életszerű a dühöngése.

8. A „Griswold-ház” mára az angol nyelv szerves része lett. A fenti jelenet nyomán amerikai és ausztrál nyelvterületen a „Griswold House” kifejezés ma már egyet jelent a túl sok és túl giccses karácsonyi dekorációval felcicomázott kertes házzal.

9. Egészen hihetetlen, de 1989-ben mindössze két karácsonyi témájú film készült Hollywoodban. A Karácsonyi vakáció mellett a Táncos csempészett ünnepi hangulatot év végén a mozikba (utóbbi egy kislányól szólt, aki egy sérült rénszarvast istápolt, mert szentül meg volt győződve róla, hogy a Mikulás Táncos nevű rénszarvasa az, akinek meg kell gyógyulnia az ajándékosztás éjszakájára). A két film érdekessége, hogy a Rusty Griswoldot alakító Johnny Galecki mindkettőben szerepelt.

10. Ez volt Mae Questel utolsó filmje. Az 1998-ban, 89 évesen elhunyt színésznő a '30-as években kezdett el dolgozni Hollywoodban, hogy aztán évtizedeken keresztül ő legyen Betty Boop, Oliva (Popeye szerelme), Little Audrey és Casper állandó hangja.