10 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a Columbóról

A huszadik század ikonikus tévés nyomozója még mindig az egyik legszerethetőbb zsarufigura, aki 13 évadon és 35 éven keresztül hozta a frászt a kezdetben magabiztos gyilkosokra.

1. Columbo keresztneve egyetlen egyszer sem hangzik el a sorozat tizenhárom évadja alatt, viszont néhány részben látszik a rendőrigazolványa, amin a Frank név szerepel. Ennek ellenére a sorozat egyik alkotója, William Link, és maga Peter Falk is azt vallja, hogy a nyomozónak nincs neve, ő csak Columbo hadnagy.

2. A sorozat egyik első epizódját a 25 éves Steven Spielberg rendezte 1971-ben, négy évvel A cápa előtt. A fiatal rendező annyira lenyűgözte Peter Falkot, hogy a producereknek azt mondta, “ez a fiú túl jó a Columbóhoz”.

 

3. Peter Falk felesége, Shera Danese többször feltűnt a sorozatban, hat különböző részben alakított egymástól teljesen eltérő karaktereket.

 

4. A színész az elsőre kissé rendezetlennek tűnő, mégis brilliáns nyomozó figuráját már korábban kifejlesztette, ugyanígy játszotta az 1966-os Penelope című film Bixbee hadnagyát.

 

5. A Columbo forradalmasította a zsánert azzal, hogy már az epizódok elején leleplezték, hogy ki a gyilkos. Így sosem az volt a kérdés, hogy ki követhette el a bűncselekményt, hanem az, hogyan csípi el őket Columbo és hogyan szúrja ki a hibákat, amiket elkövettek.

 

6. Hogy hitelesebb legyen a karaktere, Falk a maga ruhatárából vitte be a forgatásra a kopottas ruháit. Amikor egyszer megkérdezték tőle, hogy múzeumba került-e már Columbo ismertetőjegye, a híres ballonkabát, Peter Falk azt válaszolta, hogy az még mindig ott lóg a gardróbjában. Állítólag a kabátot egyszer New Yorkban vette, amikor meglepte egy nagy eső, és kemény 15 dollárt (mai árfolyamon 3916 forintot) fizetett érte.

 

7. A sorozatban előfordult, hogy hírességek alakították a gyilkosokat, például Johhny Cash, John Cassavetes és Faye Dunaway. Más kisebb szerepekben is megfordult sok ismert színész a Columbóban, például Jamie Lee-Curtis, Martin Sheen, Leslie Nielsen és a nagyon fiatal Kim Cattrall de néhány képkocka erejéig az ifjú Jeff Goldblum is látható egy utcai tüntetés résztvevőjeként.

 

 

8. 2014-ben szobrot állítottak Magyarországon Columbónak a Falk Miksa utcában, mivel a magyar politikus és újságíró állítólag távoli rokona Peter Falknak. A fejét columbósan vakargató figura azóta nagy népszerűségnek örvend, az Instagramon és a Facebookon is sokan posztolják a vele készült közös fotókat.

A post shared by Trixie (@suicide.blondie) on

 

9. A sorozat népszerű szereplője volt Columbo kutyája, aki egyáltalán nem kapott nevet. Az első kutya, aki a szerepet játszotta, öreg volt, és mikor meghalt, egy fiatalabb basset hound vette át a szerepét, akit viszont minden felvétel előtt öregebbre kellett sminkelni. “Ülök a sminkes székében, és mellettem egy másik sminkes a kutyán dolgozik - mesélte egyszer Peter Falk. - Velem pillanatok alatt végeznek, aztán a kutyára kell várnom, mert még nem végeztek a sminkjével.”

 

10. Peter Falk hároméves korában elvesztette az egyik szemét daganat miatt, és ennek köszönheti a jellegzetes tekintetét. A sorozat szerint maga Columbo is félszemű, az egyik epizódban megjegyzi, hogy “három szem többet lát, mint egy”, amikor valakit megkér, hogy segítsen neki a nyomozásban.