10 dolog, amit nem tudtál a Gravitációról

Augusztus 28-án volt nyolc éve, hogy a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon először találkozhatott a közönség Alfonso Cuarón nyomasztó űrfilmjével, amit a napokban a tévében is többször leadnak. Ennek örömére íme néhány érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. A mexikói rendező híres hosszú beállításai miatt (amikor vágás nélkül vesznek fel egy-egy jelenetet) a főszerepet alakító Sandra Bullocknak egészen összetett mozgáskombinációkat kellett pontról pontra memorizálnia. A színésznőnek ezenkívül még az őt és a kamerát rögzítő drótokkal is össze kellett hangolnia a mozdulatait, szóval nem volt egyszerű menet.

2. Miután Alfonso Cuarón és forgatókönyvíró-társa (egyúttal saját fia), Jonás Cuarón befejezték a scriptet, azt gondolták, úgy nagyjából egy év kell majd hozzá, hogy elkészüljön a film. Ez az idő végül négy és félévre nyúlt.

3. A késlekedés oka az volt, hogy amikor megírták a forgatókönyvet, még nem állt rendelkezésre az a technika, amelynek a segítségével költséghatékonyan és hitelesen le tudták volna forgatni a filmet. Ezt a technikát végül James Cameron 2009-es alkotása, az Avatar hozta el.

4. Alfonso Cuarón és James Cameron egyébként jó barátok, és Cameron a Gravitáció egyik legnagyobb rajongója: szerinte ez a legjobb űrben játszódó film, amit valaha készítettek.

5. Tim Webber, aki mind a Gravitációban, mind az Avatarban a vizuális effektes csapat vezetőjeként dolgozott, elárulta, hogy míg a Cameron-filmnek 60 százaléka készült CGI-jal, addig Cuarón alkotásának nem kevesebb mint 80 százaléka.

6. Sandra Bullocknak a legtöbb jelenete felvételekor egy hatalmas, mechanikus állványzaton belül kellett tartózkodnia – az viszont, hogy bemásszon erre a speciális helyre, nem kevés időt vett igénybe, ezért a sztár inkább úgy döntött, hogy egész napra (ez úgy napi 10 órát jelentett) beköltözik az állvány mögé. A stábtagok headsetek segítségével kommunikáltak a színésznővel, nem túl kellemes kuckóját pedig elnevezték „Sandy ketrecének”.


7. A filmbeli űrmisszió vezetőjének Ed Harris kölcsönözte a hangját, aki korábban is játszott már NASA-munkatársat: az 1995-ös Apollo-13 és Az igazak (1983) című filmben (előbbiben a NASA repülési igazgatóját, utóbbiban John Glenn űrhajóst formálta meg).

8. A Gravitáció főszerepét az eredeti tervek szerint nem Sandra Bullock, hanem Angelina Jolie játszotta volna, csak a fent említett tetemes csúszás miatt kikerült a képből. Utána felmerült

Natalie Portman, Rachel Weisz, Naomi Watts, Marion Cotillard, Abbie Cornish, Carey Mulligan, Sienna Miller, Scarlett Johansson, Blake Lively, Rebecca Hall és Olivia Wilde neve is.

A George Clooney által alakított hős pedig lehetett volna Robert Downey Jr., Daniel Craig, Tom Cruise, Tom Hanks, Harrison Ford, John Travolta, Bruce Willis, Russell Crowe, Kevin Costner és Denzel Washington is.

9. A forgatásra való felkészülés jegyében Sandra Bullock nemcsak egy félévig tartó fizikai tréningen vett részt, de olyan aprólékosan átnézte a forgatókönyvet Alfonso Cuarónnal, hogy még azt is átbeszélték, hogyan vegyen levegőt.


10. A Gravitáció megírásakor Cuarónékat részben egy Marooned című 1969-es amerikai film inspirálta (magyar címen Űrkalandként is ismert). A John Sturges (A hét mesterlövész, A nagy szökés) által rendezett alkotás szintén egy Föld körüli pályán keringő űrhajón tartózkodó asztronautákról szól, akik csapdába esnek az űrben. A főbb szerepekben olyan sztárokat láthatott a korabeli néző, mint Gregory Peck és Gene Hackman, de a mű értelemszerűen nem rendelkezett a CGI nyújtotta technikai előnyökkel.


(via IMDb)