10 dolog, amit nem tudtál a Jóbarátokról

Nincs olyan nap, amikor ne adná valamelyik csatorna a Jóbarátokat, ami itthon az egyik legkedveltebb sitcom, most éppen az RTL+ és a Viasat3 játssza párhuzamosan. Pedig mikor volt már, amikor minden harmadik nő Rachel-frizurát vágatott magának, és Brad Pitt közellenséggé vált, miután megcsalta Jennifer Annistont. Összeszedtünk néhány érdekességet a több mint húsz éve indult, mégis megunhatatlan sorozatról.

1. Lisa Kudrow egy szerencsés véletlen folytán csöppent a sorozatba, eredetileg a Fraiser - A dumagép című sitcomban kapott szerepet, de az utolsó pillanatban kirúgták. Így játszhatta el végül a lökött Phoebe-t, pedig ezt a szerepet eredetileg Ellen Degeneresnek szánták, ő viszont nem vállalta.

2. Ma már lehetetlen elképzelni Chandlert Matthew Perry nélkül, gyakorlatilag eggyé vált a színész a szereppel. Pedig ezt a feladatot eredetileg John Cryernek szánták, aki később Charlie Harper szerencsétlen testvérét játszotta a Két pasi - meg egy kicsiben.

3. Eredetileg nem Jennifer Aniston, hanem Courteney Cox kapta volna Rachel szerepét, de a színésznő erősen úgy érezte, hogy hozzá Monica karaktere illik.

4. Courteney Cox a való életben is rendmániás, a többi színész öltözőjét is puccba vágta, ha nem találta őket elég rendezettnek.

5. A sorozat ismert főcímzenéje, az I’ll Be There For You helyett a Shiny Happy People-t akarták használni az R.E.M-től, de végül a sorozat két producere, David Crane és Marta Kauffman írtak egy saját számot a Rembrandts együttessel közösen.

6. A főszereplők a sorozat elején még 25 ezer dollárt (6,2 millió forintot) kaptak epizódonként, de mire a végére értek, már epizódonként egymillió dollár (278 millió forint) lett a gázsijuk. A szédítő egymilliós fizetés amúgy rekord a sorozatok világában, azóta is csak az Agymenők című sorozat szereplői kapták meg.

7. A sorozat egyik részében Bruce Willis is megjelent vendégszereplőként, és ezt ingyen vállalta, miután elvesztett egy fogadást Matthew Perryvel. Az eredetileg neki ajánlott gázsit jótékony célra ajánlotta fel.

8. A sorozatírók táblázatot vezettek arról, hogy melyik színésznek hány poén jutott egy-egy adásban, így tudták biztosítani, hogy mindenkinek egyenlő mennyiségű vicces szöveg jusson.

9. A kezdő képsorokon szereplő szökőkút egyáltalán nem New Yorkban van, hanem Kaliforniában a Warner Brothers’ Ranchen, és persze a stáb soha egy napot sem forgatott New Yorkban.

10. A sárga képkeret Monica ajtaján eredetileg egy tükör volt, de az egyik stábtag véletlen összetörte. Ennek ellenére a díszletben maradt, mivel így is jól nézett ki.